Η Καθολική Εκκλησία βοηθά άτομα που πλήγηκαν από την πανδημία στο Τατζικιστάν

Η Καθολική Εκκλησία βοηθά άτομα που πλήγηκαν από την πανδημία στο Τατζικιστάν

Τατσικ.JPG

Τι γνωρίζουμε για το ασιατικό Τατζικιστάν: Μουσουλμανική χώρα πρώην μέλος της ΕΣΣΔ. Δεν έχουμε ακούσει για τοπική Καθολική κοινότητα και πράγματι δεν υπήρχε ως αρχές ’70 όταν οι σοβιετικές αρχές “έστειλαν” πολίτες γερμανικής καταγωγής από Ρωσία, Ουκρανία και Λιθουανία προς τη μακρινή αυτή περιοχή.

Επαφή με την ανά τον κόσμο καθολική εκκλησία δεν υπήρχε αλλά από το 1983 οι Καθολικοί της περιοχής ξεκίνησαν μια “εσωτερική” φιλανθρωπική δραστηριότητα. Την 29-9-1997 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ θεσμοθέτησε μια “mission sui iuris” Υπάρχουν δύο ενορίες στις πόλεις Dushande και Quirgonteppa και οργανωμένη Κάριτας από το 2014!

Τι να κάνει μια μικρή φιλανθρωπική οργάνωση στην κατά 98% ισλαμική χώρα.

Και όμως βοηθά αρκετούς (με χρηματοδότηση Διεθνούς κι ευρωπαϊκών Κάριτας) να σταθούν στα πόδια τους εντός πανδημίας! Η φτωχή χώρα στέλλει 1.000.000 πολίτες της το χρόνο να εργασθούν στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία. Αυτοί στηρίζουν οικονομικά όσους μένουν πίσω. Όμως ο κορωνοϊός μείωσε την παραγωγική δραστηριότητα διεθνώς και πολλοί Τατζίκοι, που εργάζονταν χρόνια στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους, χωρίς εργασία και χωρίς επαφή, πλέον, με την εκεί πραγματικότητα. Η Κάριτας τούς βοηθά να βρουν νέες προοπτικές εργασίας, στηρίζει business plan και χρηματοδοτεί κάποιες ιδέες ή απευθύνεται εκτός χώρας σε αναζήτηση χρηματοδότησης, βοηθά στην επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων… Έστω και λίγοι να βρουν λύση, πολλοί περισσότεροι θα ευεργετηθούν σε επίπεδο οικογένειας.

Πληροφορίες / φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου