«Η καταστροφή του περιβάλλοντος» Η Εκκλησία καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν θαρραλέα βήματα και άμεσες ενέργειες

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος» Η Εκκλησία καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν θαρραλέα βήματα  και άμεσες ενέργειες

“Ζητούμε να ξεκινήσει μία φιλόδοξη και άμεση δράση για να αντιμετωπιστούν  και να ξεπεραστούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης”. Είναι η παραίνεση, που εκφράζεται σε μία συλλογική δήλωση  των Επισκόπων  της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Ωκεανίας και της Αφρικής  εν όψει της προσεχούς Σύσκεψης  πάνω τις κλιματικές αλλαγές  των Ηνωμένων Εθνών  (COP24), που θα πραγματοποιηθεί  στην Katowice της Πολωνίας, τον προσεχή Δεκέμβριο. Το  ντοκουμέντο που αφορά  τη κλιματική δικαιοσύνη  παρουσιάστηκε χθες  στην Αίθουσα Sala Marconi του Palazzo Pio, υπογράφηκε  από τον Καρδινάλιο Angelo Bagnasco, πρόεδρο του Συμβουλίου των Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρώπης και Αρχιεπίσκοπο της Genova; Από τον Καρδινάλιο Oswald Gracias, πρόεδρο της Ομοσπονδίας  των Συνόδων Ιεραρχίας  της Ασίας και Αρχιεπίσκοπο της Bombay; Από το Σεβασμιότατο  Peter Loy Chong, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Συνόδων Ιεραρχίας της Ωκεανίας και Αρχιεπίσκοπο της Suva, το Σεβασμιότατο Jean-Claude Hollerich, πρόεδρο της Επιτροπής των Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας  και Αρχιεπίσκοπο του Lussemburgo, τον Σεβασμιότατο  Gabriel Mbilingi, πρόεδρο  του Συμποσίου  των Συνόδων Ιεραρχίας  της Αφρικής και της Madagascar και Αρχιεπίσκοπο  του Lubango, τον Καρδινάλιο Rubén Salazar Gómez, πρόεδρο του Συμβουλίου  Ιεραρχιών της Λατινικής Αμερικής και Αρχιεπίσκοπο  της  Bogotá. Η Δήλωση  υποστηρίχθηκε  από τα Καθολικά τηλεοπτικά μέσα CIDSE, τη Διεθνή Κάριτας και την Καθολική Κίνηση για το Κλίμα.

Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα, διότι  διαφορετικά θα υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες

“Το επείγον είναι αληθινά ο σκοπός του ντοκουμέντου μας”: πρέπει να ενεργήσουμε “σήμερα, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες”. Αυτά είπε στο ραδιόφωνο του Βατικανού ο Αρχιεπίσκοπος JeanClaude Hollerich, πρόεδρος του Συμβουλίου των Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προσδιορίζοντας  ότι: “η Εκκλησία οφείλει να μιλήσει”  για να υπενθυμίσει  στις κυβερνήσεις “όχι μόνο τη νομική υποχρέωση τους αλλά και την ηθική  έναντι των λαών και άμεσα να ενεργήσουν”. Οι πολιτικοί ακολουθούν «άλλους σκοπούς», όπως είπε   ο αξιωματούχος και συχνά ξεχνούν ή αναβάλλουν τη λήψη μέτρων με τη δικαιολογία ότι  υπάρχει ακόμη καιρός.

Μετά την εγκύκλιο «Laudatosi».

Οι Επίσκοποι υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου που αναφέρονται στην Εγκύκλιο Επιστολή του «Laudatosi», εκφράζουν την συμπαράστασή τους  σε όσους «έχουν πάρει θέση  εναντίον της χρήσης  και της απεριόριστης και επικίνδυνης κατάχρησης των πηγών της Μητέρας μας Γης,  όπως είναι τα σύγχρονα  μοντέλα ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από  θεσμούς και συστήματα για τα οποία η ζωή , η κοινότητα , η αλληλεγγύη  και η ευημερία  πάνω στη γη  έρχονται μετά το συμφέρον, τον πλούτο και την ασυγκράτητη ανάπτυξη ”. “Ενθαρρύνουμε- διαβάζουμε ακόμη στη δήλωση  – όλες τις πρωτοβουλίες  στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας που αποδεικνύουν  ήδη με τον πιο σαφή τρόπο  ότι  το να  ζούμε με  καλύτερο βιώσιμο τρόπο, είναι εφικτό και δίκαιο και τελικά αυτό είναι το κλειδί για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου