Η Ιστορία του Μουσταφά

Η Ιστορία του Μουσταφά

Παρά το γεγονός ότι ο Μουσταφά ήταν 16 ετών, ασυνόδευτος ανήλικος, εισήλθε στην πρώτη ομάδα ενηλίκων που σχηματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κάριτας Ελλάς, στην οδό Ταρέλλα 3, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.

Ο Μουσταφά φιλοξενούνταν τότε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων των Οινοφύτων, 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κάριτας Ελλάς. Δεδομένου ότι δεν προσφέρονταν ελληνικά μαθήματα στη δομή των Οινοφύτων, εγγράφηκε στην τάξη εκμάθησης ελληνικής γλώσσας μαζί με άλλους ωφελούμενους.

Αυτή η δυνατότητα δόθηκε στον Μουσταφά χάρη στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) που του προσέφερε τις μετακινήσεις αλλά και στο πρόγραμμα αυτών των μετακινήσεων, που ευτυχώς ταίριαξαν με τις ώρες των μαθημάτων.

Στην αρχή είχε χαμηλό προφίλ και δίσταζε να μιλήσει ή να απαντήσει στις ερωτήσεις που γίνονταν στη διάρκεια του μαθήματος. Επέμεινε στην παρακολούθηση του μαθήματος ακόμα και όταν ο Δ.Ο.Μ. διέκοψε τη μεταφορά με τα λεωφορεία. Ήταν μια κρίσιμη στιγμή για τον Μουσταφά, καθώς κάθε φορά που είχε μάθημα έπρεπε να έρθει στην Αθήνα με το τρένο. Πολλές φορές ο εισπράκτορας σταμάτησε το τρένο για να τον κατεβάσει αφού δεν είχε εισιτήριο. Όταν συνέβαινε αυτό περπατούσε όλο το δρόμο πίσω μέχρι τα Οινόφυτα, αλλά αυτό ποτέ δεν τον αποθάρρυνε να εγκαταλείψει την τάξη.

Τελικά φιλοξενήθηκε σε καταφύγιο στην Αθήνα. Από τότε δεν έχασε ούτε ένα μάθημα. Έγινε ο καλύτερος μαθητής της τάξης λόγω της σκληρής δουλειάς του, που ξεκινούσε από νωρίς το πρωί. Τώρα μιλά ελληνικά αρκετά καλά, ώστε οι αξιωματικοί του καταφύγιου να τον χρησιμοποιούν ως μεταφραστή σε συνοδείες προσφύγων σε νοσοκομεία.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στην Ταρέλλα, στις 22 Σεπτεμβρίου, για την απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας, έβγαλε έναν σύντομο λόγο στα ελληνικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Κάριτας Ελλάς που του έδωσε την ευκαιρία «να μην είναι κουφός και τυφλός στη χώρα που τον φιλοξενεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τον Οκτώβριο γράφτηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού και συνεχίζει παράλληλα τα μαθήματα στην Κάριτας Ελλάς ώστε να συμμετέχει στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2017.

Πηγή: cen.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου