Οι Φραγκισκανοί, διάλογος και παρουσία συγκεκριμένη στους Αγίους Τόπους

Οι Φραγκισκανοί, διάλογος και παρουσία συγκεκριμένη στους Αγίους Τόπους

Μια αδιάκοπη και σταθερή παρουσία εδώ και 800 χρόνια, πάντα κοντά στους ανθρώπους και στις τοπικές κοινότητες, παρά τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες. Αυτό αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των Francescani della Custodia di Terra Santa (Φραγκισκανών Θεματοφυλάκων των Αγίων Τόπων), οι οποίοι εορτάζουν αυτές τις ημέρες.

Μια παρουσία διαλόγου έναντι των πολυάριθμων πολιτιστικών και θρησκευτικών πραγματικοτήτων αυτών των τόπων, αλλά που ποτέ δεν έκρυψε την ταυτότητά της, την αγάπη προς τον πλησίον, αρχίζοντας από τις τοπικές Εκκλησίες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της παρουσίας τους ήταν και η φροντίδα για τους πολλούς προσκυνητές που εδώ και αιώνες επισκέπτονται τους ιερούς τόπους του Χριστιανισμού.

«Σήμερα, το προσκύνημα έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν», εξηγεί ο Giuseppe Cafulli, διευθυντής του περιοδικού Terra santa, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη δέκατη ημέρα των Συλλόγων των Αγίων Τόπων με θέμα «Υποκείμενα αγάπης για κάθε ανθρώπινο πλάσμα»: οι πιστοί έρχονται αναζητώντας απαντήσεις για την πίστη τους, διηγείται ο Cafulli, «στους τόπους όπου έζησε και πέθανε ο Χριστός. Οι Φραγκισκανοί τους υποδέχονται καθοδηγώντας τους στις διάφορες διαδρομές και φιλοξενώντας τους στις εγκαταστάσεις τους».

Θεμελιώδης είναι η παρουσία των μοναχών για τις τοπικές χριστιανικές κοινότητες:

«Τώρα, οι περισσότεροι από τους μισούς Φραγκισκανούς Θεματοφύλακες των Αγίων Τόπων – συνεχίζει ο Cafulli– είναι Άραβες τοπικής προέλευσης, δηλαδή Σύριοι, Παλαιστίνιοι, Ιορδανοί, Αιγύπτιοι. Επομένως προκύπτουν από την καρδιά των χριστιανικών κοινοτήτων τους. Παραμείνουμε κοντά σε αυτές τις πραγματικότητες σημαίνει ότι τους κάνουμε να αισθανθούν την παρουσία της καθολικής Εκκλησίας και ότι υπενθυμίζουμε σε αυτά τα άτομα καθημερινά τους λόγους της πίστης τους, αλλά και την ιστορία από την οποία προέρχονται, η οποία ξεκινά πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Εκείνοι έλαβαν πρώτοι, κατά κάποιο τρόπο, την εντολή της μετάδοσης της πίστης στα παιδιά τους, αλλά και να είναι μάρτυρες προς τις άλλες Εκκλησίες».

Αλλά ποια είναι η παρουσία των Φραγκισκανών σε τόπους που βρίσκονται σε πόλεμο όπως η γειτονική Συρία; Ο Cafulli υπογραμμίζει τη σημασία για τους αδελφούς να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. «Υπήρξε μια στιγμή», λέει, «αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά την οποία ο τότε θεματοφύλακας πατέρας Pierbattista Pizzaballa ρώτησε τους παρόντες στη χώρα μοναχούς, τι θα ήθελαν να κάνουν, δεδομένου ότι η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο κρίσιμη. Υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση να παραμείνουν δίπλα στις χριστιανικές κοινότητες. Χάρη στους μοναχούς, μπόρεσε να φτάσει στη Συρία αυτά τα χρόνια, πολλή βοήθεια σε όλους όσους αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Και χάρη στην παρουσία τους ήταν δυνατή η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα τεράστια βάσανα που όλος ο συριακός λαός έχει υποφέρει αυτά τα οδυνηρά χρόνια».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου