Η φιλία μεταξύ των λαών

Η φιλία μεταξύ των λαών

Η “ Συνάντηση του Ρίμινι για τη Φιλία μεταξύ των Λαών “, παρουσιάσθηκε πρόσφατα μέσα από συνέντευξη του επί χρόνια υπευθύνου οργάνωσής του. Αξίζει να τονισθεί ότι αποτελεί πολύ σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός στην Ιταλία. Συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πολιτιστικής ζωής από τη χώρα αλλά και το εξωτερικό και συζητούνται τα σημαντικότερα θέματα τα που απασχόλησαν την κοινωνία τους προηγούμενους μήνες.
Φέτος φιλοξενούνται σε διάφορα πάνελ η πρόεδρος της Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati ( πού κήρυξε την έναρξη με ομιλία για τα προβλήματα της οικογένειας και την υπογεννητικότητα ), ο υφυπουργός της Προεδρίας της Κυβέρνησης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας, Αγροτικής Πολιτικής , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος των Ιταλών Βιομηχάνων, ο Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας Καρδινάλιος G. Bassetti, o αρχιεπίσκοπος P.R. Gallagher γραμματέας της Αγίας ΄Εδρας για τις σχέσεις της με τα Kράτη και ο πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών St.Zamagni. 
Στο όνομα του Πάπα, απέστειλε μήνυμα ο Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιος P. Parolin, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να ακούγεται σήμερα το χριστιανικό μήνυμα γιατί “ τόσοι σύγχρονοί μας υπομένουν κτυπήματα της ζωής και αισθάνονται μόνοι και εγκαταλειμμένοι… αντιμετωπίζονται όχι ως άτομα αλλά ως αριθμοί μιας στατιστικής… αναφερόμαστε στους χιλιάδες ανθρώπους που κάθε μέρα προσπαθούν να διαφύγουν από πολέμους και καταστάσεις φτώχειας… είναι άνθρωποι ονόματα, ιστορίες . Το μήνυμα αναφέρεται στη συνάντηση του Ζακχαίου με τον Ιησού και στην κλήση του Ιησού προς τον Ματθαίο να τον ακολουθήσει, τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου και καταλήγει ότι “ η Συνάντηση του Ρίμινι “ υπήρξε πάντα χώρος φιλοξενίας και σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας. “ Να βλέπετε μπροστά, χωρίς νοσταλγία ή φόβο …η εμπειρία αυτών των 40 ετών αποστολικών έργων και αφοσίωσης να σας δώσει νέα ενέργεια για να είστε μάρτυρες της πίστης στους ευρείς ορίζοντες των αναγκών της εποχής μας ” καταλήγει ο Καρδινάλιος Parolin.

Μερικά ακόμα πληροφοριακά στοιχεία :
Η Συνάντηση του Ρίμινι αποτελεί την κορυφαία ετήσια δημόσια εκδήλωση που οργανώνεται από μέλη και φίλους του καθολικού κινήματος “ Κοινωνία και ΅Απελευθέρωση “ ( Comunione e Liberazione ). Εκτός των μόνιμων εργαζόμενων στην υλοποίηση της “Συνάντησης” συμμετέχουν 2000 περίπου εθελοντές φοιτητές.
Περίπου 800.000 άτομα παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις της Συνάντησης 2018
Το, συντηρητικής ιδεολογίας, Κίνημα ιδρύθηκε το 1954 από τον π. Luigi Giussani ( 1922-2005), για χρόνια υπεύθυνο της καθολικής νεολαίας στη Βόρειο Ιταλία και, αργότερα, καθηγητή θεολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. 
Από το 1969 φέρνει τη σημερινή ονομασία. Θεωρήθηκε η “δεξιά” απάντηση στην “αριστερή” στροφή της καθολικής νεολαίας μετά το Μάη του `68. Είχε για δεκαετίες μεγάλη απήχηση στους χώρους των ιταλών καθολικών φοιτητών και επιστημόνων και πολλά στελέχη της μεταπήδησαν επιτυχημένα στο χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής. Έχει πλέον μέλη σε 90 χώρες του κόσμου, παραμένει λαϊκό κυρίως κίνημα, αλλά από τους κόλπους του έχουν δημιουργηθεί και μοναχικά θρησκευτικά τάγματα. Η ονομασία του αναφέρεται στη θεία Κοινωνία, η οποία, κατά τον ιδρυτή της, Απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον κινεί σε έργα αποστολικά και κοινωνικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου