19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΔΕΣ
Ο Άγιος Ιωάννης Έϋδες γεννήθηκε το 1601 σ' ένα μικρό χωριό των περιχώρων του Αρλεντάν της Γαλλίας. Παιδί πολυμελούς και καλής χριστιανικής οικογένειας, έλαβε άριστη μόρφωση, θρησκευτική και κοινωνική. Μετά τις φιλοσοφικές και θεολογικές του σπουδές, στις οποίες αρίστευσε, χειροτονήθηκε ιερέας (1625). Τα πρώτα ιερατικά του έργα είναι οι περίφημες ιεραποστολές, κυρίως στην περιοχή της Νορμανδίας. Από παντού οι Επίσκοποι τον προσκαλούν να κηρύξει. Είναι τόσο πειστικός και ένθερμος, ώστε συγκινεί μέχρι δακρύων το ακροατήριο του. Λέγεται ότι πολλές φορές ολόκληρο το εκκλησίασμα γονάτιζε κατά το κήρυγμα και αναφωνούσε σύσσωμο: «Έλεος, Κύριε, έλεος!» Τόσες πολλές είναι οι μεταστροφές, ώστε τα εξομολογητήρια να μην επαρκούν για τις εξομολογήσεις. Τα κηρύγματα του καταφέρονταν κατά της αδικίας και της ανηθικότητας που κυριαρχούσαν στη ζωή των ανθρώπων της εποχής του.
Τα θαυμάσια όμως αποτελέσματα των κηρυγμάτων του δεν διαρκούσαν πολύ, γιατί έλειπαν οι μορφωμένοι και ζηλωτές ιερείς. Κατάλληλα ιεροσπουδαστήρια για τη μόρφωση του κλήρου δεν υπήρχαν.
Ο Ιωάννης αποφασίζει να καλύψει αυτή την έλλειψη. Έτσι, με την ενίσχυση πολλών ιεραρχών και έμπειρων εκκλησιαστικών, αποφασίζει να ιδρύσει ένα νέο τάγμα για αυτό το σκοπό.
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1643 οδηγεί τους πρώτους πέντε συνεργάτες του στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Απελευθερώτριας, στα περίχωρα της πόλης Καέν και τη νύχτα της γεννήσεως του Σωτήρα αφιερώνονται στον Ιησού και τη Μαρία, των οποίων θα φέρουν τα ονόματα, με σκοπό το νέο τάγμα να μορφώνει ευσεβείς και ζηλωτές κληρικούς μέσα σε ενάρετα και καλά ιεροσπουδαστήρια.
Πράγματι, δεν θα περάσει πολύς χρόνος και χάρη στους ζηλωτές μοναχούς του Ιωάννη, θα αρχίσουν να φυτρώνουν εδώ κι εκεί υποδειγματικά ιεροσπουδαστήρια.
Τέτοια είναι η άνθιση, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις των Επισκόπων, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να αναλάβουν τη μόρφωση του κλήρου. Οι ιεραποστολές τους έχουν απήχηση παντού και φέρνουν πληθώρα μεταστροφών.
Πάρα πολλές γυναίκες της διαφθοράς μεταστρέφονται και ζητούν τρόπους για μια νέα ζωή. Το 1644 ζητεί τη βοήθεια των μοναχών για να μπορέσει να συμπαρασταθεί σ' αυτές.
Πολύ σύντομα, με ορισμένα καλά στελέχη θα ιδρύσει και δεύτερο τάγμα, γυναικών, το οποίο, υπό την προστασία της Παναγίας του Ελέους, θα αφοσιωθεί στη μεταστροφή των παραστρατημένων γυναικών.
Αυτό το τάγμα σύντομα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και σήμερα είναι διασκορπισμένο σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Άγιος Ιωάννης Έϋδες θεωρείται ακόμη ως ο πρόδρομος των ευλαβειών της Ιεράς Καρδίας του Ιησού και της Παναγίας, τις οποίες ευλάβειες διέδωσε παντού στη Γαλλία. Επίσης, ο Άγιος αυτός καταπολέμησε με το λόγο και τη γραφίδα τον γιανσενισμό, ο οποίος μάστιζε τότε τη Γαλλία, υφιστάμενος για αυτό πολλούς διωγμούς.
Ο γιανσενισμός (Γιάνσευς: Ολλανδός Επίσκοπος, 1638) ήταν μια θεολογική αίρεση που βασιζόταν σε διαφορετικές θεωρίες, για τη θεία χάρη και την ελευθερία του ατόμου, για το προπατορικό αμάρτημα και τη σωτηρία του ανθρώπου. Πρόκειται για μια πεσιμιστική θεωρία, που προσδιορίζει εκ των προτέρων στη σκέψη του Θεού είτε την αιώνια σωτηρία, είτε την αιώνια καταδίκη του ανθρώπου. Συνεπώς, τα καλά έργα, η προσπά-θεια, η μεταστροφή δεν έχουν σημασία. Ο γιανσενισμός επηρέασε πολύ τη σκέψη, την τέχνη και τη χριστιανική ζωή (η διδασκαλία αυτή καταδικάστηκε από την Εκκλησία).
Πολύ πλούσιο είναι επίσης το συγγραφικό του έργο σε βιβλία ασκητικού κυρίως περιεχομένου.
Ο Άγιος αυτός, προς το τέλος της ζωής του, δοκιμάστηκε πολύ: ασθένειες, θάνατοι φίλων και υποστηρικτών, συκοφαντίες από μέρους των γιανσενιστών και άλλα πολλά.
Παρέδωσε την ωραία του ψυχή στο Δημιουργό του στις 19 Αυγούστου 1680, σε ηλικία 79 ετών. Το σώμα του ενταφιάστηκε στο ιεροσπουδαστήριο της Καέν. Το 1925 ο Πάπας Πίος 11ος τον κατέταξε μεταξύ των Αγίων. Το άγαλμα του βρίσκεται μεταξύ των ιδρυτών ταγμάτων, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης.