Η φάτνη μας θυμίζει τι είναι πραγματικά Χριστούγεννα

Η φάτνη μας θυμίζει τι είναι πραγματικά Χριστούγεννα

Ο Πάπας, αφού δέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δήμων οι οποίες δώρισαν το δέντρο και τη φάτνη, υπενθύμισε την ανάγκη λήψης «αποτελεσματικών αποφάσεων για την προστασία της «κοινής κατοικίας μας»
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτησε, στην αίθουσα Παύλος 6ος, τους δωρητές της φάτνης και του δέντρου των Χριστουγέννων που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Η φάτνη δωρεά από το Scurelle, επαρχία του Τρέντο, και το δέντρο των Χριστουγέννων, προερχόμενο από το Rotzo, στο οροπέδιο του Asiago, φέρνουν στην μνήμη και θυμίζουν την καταιγίδα που, πέρσι, κατέστρεψε πολλές περιοχές του Triveneto.

Προστασία της κοινής κατοικίας
Ο Ποντίφικας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις πολιτικές Αρχές των δυο δήμων “ που υποστήριξαν το δώρο αυτών των δυο θρησκευτικών συμβόλων”:
Η σημερινή συνάντηση μου προσφέρει την δυνατότητα να ανανεώσω την ενθάρρυνση μου στον λαό σας, που πέρσι υπέφεραν από μια καταστροφική φυσική καταστροφή, με την κατάρρευση ολόκληρων βοσκοτόπων. Αυτά τα γεγονότα μας τρομάζουν, είναι σημάδια που μας στέλνει η δημιουργία και μας ζητούν να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για να διαφυλάξουμε την κοινή μας κατοικία.

Το δέντρο του Rotzo είναι ένα σημάδι ελπίδας
Ο Πάπας υπενθύμισε επίσης ότι στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου, το έλατο θα παραμείνει δίπλα στη φάτνη μέχρι το τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Και τα δυο θα θαυμάζονται “από πολλούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο”. Σας ευχαριστώ, αγαπητοί φίλοι, για αυτά τα δώρα, αλλά και για τα μικρότερα δέντρα που προορίζονται για άλλους περιβάλλοντες χώρους του Βατικανού. Χάρηκα όταν έμαθα ότι, θα αντικαταστήσετε τα φυτά που έχουν αφαιρεθεί με 40 έλατα ώστε να αναπληρώσουν τα δάση που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την καταιγίδα του 2018. Το κόκκινο έλατο που θελήσατε να δωρίσετε αντιπροσωπεύει ένα σημάδι ελπίδας ειδικά για τα δάση σας, ώστε να είναι καθαράο καθαρά και να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδάσωσης.

Η Φάτνη είναι ένας γνήσιος τρόπος επικοινωνίας με το Ευαγγέλιο
Ο Πάπας Φραγκίσκος θυμήθηκε ότι την περασμένη Κυριακή πήγε στο Greccio για να επισκεφτεί τον τόπο όπου ο Αγ. Φραγκίσκος έκανε την πρώτη φάτνη. Εκεί υπέγραψε την Αποστολική Επιστολή Admirabile signum, «Αξιοθαύμαστο Σημείον», που αφορά την σημασία της φάτνης, είναι “ένα απλό και αξιοθαύμαστο σημάδι της πίστης μας”. “Δεν χάνετε, αλλά, είναι όμορφο και παραδίδεται, από γονείς σε παιδιά, από παππούδες στα εγγόνια”: Eίναι ένας γνήσιος τρόπος επικοινωνίας με το Ευαγγέλιο, σε ένα κόσμο που μερικές φορές φαίνεται να φοβάται να ενθυμείται τι είναι πραγματικά τα Χριστούγεννα, και σβήνει τα χριστιανικά σύμβολα για να κρατήσει μόνο ότι είναι κοσμικό και εμπορικό.

Βλέποντας τον στον πρόσωπο όσων υποφέρουν
Ο Πάπας υπογράμμισε ότι ο κορμός του ξύλου, που προήλθε από τις περιοχές που υπέστησαν τις καταστροφές από τις καταιγίδες που αποτελούν το φόντο της σκηνής της φάτνης, “υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα στην οποία βρισκόταν η Αγία Οικογένεια” εκείνο το βράδυ στη Βηθλεέμ. Ο Ποντίφικάς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Η Παναγία, που υποδέχτηκε τον Υιό του Θεού στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, ας μας βοηθά να Τον βλέπουμε στο πρόσωπο όσων υποφέρουν, και να μας στηρίζει στη δέσμευσή μας να είμαστε πιο αλληλέγγυοι με τους πιο ευάλωτους και πιο αδύναμους ανθρώπους”.

Μετάφραση: π.ι.σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου