Αν η επιλογή σου είναι ο Χριστός δεν μπορείς να καταφεύγεις σε μάγους
Ο Φραγκίσκος στην κατήχηση, υπογραμμίζει ότι «ο Θεός γίνεται γνωστός σε εμάς όχι μέσω απόκρυφων πρακτικών αλλά αποκαλύπτοντας τον εαυτό του και μέσα από την αγάπη χωρίς αντάλλαγμα». Η μαγεία, προσθέτει, δεν είναι χριστιανική. Ο Ποντίφικας παροτρύνει επίσης τους ποιμένες «να αγρυπνούν προκειμένου να διαφυλάττουν το κοπάδι».
Ο Φραγκίσκος, κατά την γενική ακρόαση στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ασχολείται για ακόμη μια φορά, με «το ταξίδι του Ευαγγελίου στον κόσμο» όπως αναφέρεται μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων. Η κατήχησή του εστιάζεται στο βιβλικό απόσπασμα που αναφέρεται στη διακονία του Αγίου Παύλου στην Έφεσο. Χάρη στον Παύλο, υπενθυμίζει ο Πάπας, «περίπου δώδεκα άνδρες έλαβαν το βάπτισμα στο όνομα του Ιησού».
Η μαγεία δεν είναι χριστιανική
Τα θαύματα «που έλαβαν χώρα μέσω του Αποστόλου» ήταν πολλά: «άρρωστοι γιατρεύτηκαν και κατεχόμενοι από δαιμόνια απελευθερώθηκαν» και αυτό συνέβη επειδή «ο μαθητής μοιάζει με τον Δάσκαλό του»:
«Η δύναμη του Θεού που διεισδύει δυναμικά στην Έφεσο, ξεσκεπάζει όσους χρησιμοποιούν το όνομα του Ιησού για να εκτελέσουν εξορκισμούς αλλά χωρίς να έχουν την πνευματική εξουσία για να το πράξουν και αποκαλύπτει την αδυναμία των μαγικών τεχνικών οι οποίες εγκαταλείπονται από ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν τον Χριστό. Μια πραγματική αναστροφή για μια πόλη όπως η Έφεσος η οποία αποτελούσε ένα διάσημο κέντρο εξάσκησης της μαγείας! Ο Λουκάς υπογραμμίζει με αυτόν τον τρόπο την ασυμβατότητα μεταξύ της πίστης στον Χριστό και της μαγείας. Όποιος επιλέξει τον Χριστό δεν μπορεί να καταφεύγει στη μαγεία: η πίστη αποτελεί την πλήρους εμπιστοσύνης εγκατάλειψη του εαυτού μας στα χέρια ενός αξιόπιστου Θεού ο οποίος μας κάνει γνωστό τον εαυτό του όχι μέσα από απόκρυφες πρακτικές αλλά αποκαλύπτοντάς τον ο ίδιος σε εμάς καθώς και μέσα από την αγάπη χωρίς αντάλλαγμα».
Ακόμη και σήμερα, υπογραμμίζει ο Άγιος Πέτρος, ενεργοί χριστιανοί καταφεύγουν σε μάγους αλλά «η μαγεία δεν είναι χριστιανική». Και πολλά πράγματα δεν είναι χριστιανικά, προσθέτει, που γίνονται για να μαντέψουμε το μέλλον ή για να αλλάξουμε μια κατάσταση της ζωής μας.
Αγρυπνάμε για το κοπάδι
Μέσα από την αποστολική διακονία του Παύλου, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει «την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ένα είδος πνευματικής διαθήκης που ο Απόστολος απηύθυνε προς όλους εκείνους που μετά την αναχώρησή του, θα πρέπει να καθοδηγήσουν την κοινότητα της Εφέσου». Είναι μια από τις ωραιότερες σελίδες, υπογραμμίζει ο Ποντίφικας, του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων.
Προτρέποντας, ο Παύλος ενθαρρύνει τους υπευθύνους της κοινότητας, τους οποίους ξέρει ότι βλέπει για τελευταία φορά. Και τι τους λέει; Να αγρυπνείτε για τον εαυτό σας και για ολόκληρο το κοπάδι. Αυτό είναι το έργο του ποιμένα: να αγρυπνά, να αγρυπνά για τον εαυτό του και για το κοπάδι. Ο ποιμένας οφείλει να αγρυπνά, ο ποιμένας πρέπει να αγρυπνά, να παραμένει ξάγρυπνος, οι πρεσβύτεροι πρέπει να αγρυπνούν, οι Επίσκοποι, ο Πάπας οφείλουν να αγρυπνούν. Παραμένουμε ξάγρυπνοι για τη διαφύλαξη του κοπαδιού. Να επαγρυπνείτε και για τον εαυτό σας, να εξετάζουμε την συνείδησή μας και να βλέπουμε πώς επιτυγχάνουμε αυτό το καθήκον της επαγρύπνησης.
Με ανανεωμένη αγάπη για την Εκκλησία
Τέλος, ο Πάπας πριν από τον χαιρετισμό του σε διάφορες γλώσσες, απευθύνει μια ειλικρινή προτροπή:
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας ζητήσουμε από τον Κύριο να ανανεώνει την αγάπη μας για την Εκκλησία και για την κατάθεση πίστης που αυτή διαφυλάττει, καθιστώντας μας όλους συνυπεύθυνους για την διαφύλαξη του κοπαδιού, υποστηρίζοντας με την προσευχή μας τους ποιμένες ώστε να φανερώνουν τη σταθερότητα και την τρυφερότητα του Θείου Ποιμένα.
Μετάφραση: ρφ