Είναι επιτακτικό για κάθε χριστιανό να ακούει την κραυγή των φτωχών

Είναι επιτακτικό για κάθε χριστιανό να ακούει την κραυγή των φτωχών

Ξεκινάει στο Βατικανό η διεθνής συνάντηση «Outgoing Church» (η Εκκλησία σε έξοδο). Κατά την έναρξη των εργασιών στην αίθουσα Παύλος Στ΄, η μαρτυρία της Chiara Amirante, ιδρύτρια του Nuovi Orizzonti: πιστοί στην κλήση κάθε χριστιανού μαρτυράμε την χαρά του Αναστημένου ακόμη και μέσα στην κόλαση της φτώχειας και του δρόμου.

Η Chiara Amirante, ιδρύτρια της Κοινότητας Nuovi Orizzonti (Νέοι Ορίζοντες), άνοιξε σήμερα με την μαρτυρία της την σπουδαία διεθνή συνάντηση, στην αίθουσα Παύλος Στ΄ η οποία έχει τον τίτλο: «La Chiesa in uscita» Ricezione e prospettive di Evangelii Gaudium (“Η Εκκλησία σε έξοδο” Αποδοχή και προοπτικές της Evangelii Gaudium).
Μια εκδήλωση η οποία προωθείται από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Νέο Ευαγγελισμό που απευθύνεται προς τους καρδιναλίους, επισκόπους, ιερείς, αφιερωμένους και λαϊκούς και σε όσους αισθάνονται στην καρδιά τους την επιτακτική ανάγκη για μια ιεραποστολική παρόρμηση προκειμένου να αναζητήσουν όσους βρίσκονται απομακρυσμένοι, να προσκαλέσουν τους αποκλεισμένους, να βοηθήσουν τους φτωχούς και όσους υποφέρουν. Στην αίθουσα παρευρίσκονται αντιπρόσωποι περισσότερων από 63 χωρών του κόσμου και από τις 5 ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην εφαρμογή της Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από 6 χρόνια, καθώς και να προωθήσουν και να παρουσιάσουν νέα έργα.

Η χαρά του Αναστημένου μέσα στην κόλαση του δρόμου
Η ιστορία του Nuovi Orizzonti μιλά ακριβώς γι αυτό: για ένα πλήθος που περιμένει να σωθεί όχι με ένα μαγικό φίλτρο ούτε με τα λόγια, αλλά με την σιγουριά της αγάπης που αγκαλιάζει και γειτνιάζει, με την φιλαλήθεια της χαράς του Ευαγγελίου που διαλύει τα σκοτάδια της ζωής φέρνοντας την είδηση της Ανάστασης.
«Το Nuovi Orizzonte προκύπτει ακριβώς από αυτήν την ανακάλυψη της χαράς του Αναστημένου Χριστού και από την επιθυμία να την μαρτυρήσουμε σε πολλούς – λέει η Chiara Amirante στο Vatican News -. Έκανα την έναρξη των εργασιών μέσα από την μαρτυρία της 25χρονης εμπειρίας μου, την οποία έχω βιώσει μέσα στην κόλαση του δρόμου, της ερήμου τόσων πολλών μητροπόλεων, σε επαφή με νέους ανθρώπους που βιώνουν ακραίες συνθήκες κακουχίας, ναρκωτικών, πορνείας, δουλείας, αλκοολισμού, φυλακής, πολλοί από αυτούς – πάνω από 700 χιλιάδες – σήμερα έχουν αναλάβει την ίδια δέσμευση με εμένα να μαρτυρούν τη χαρά του Αναστημένου, σε αυτούς τους ίδιους δρόμους, όπου στο παρελθόν είχαν ζήσει μέσα στα κόλπα και στη βία».

Η κραυγή των παλαιών και των νέων φτωχών
«Σε αυτά τα έξι χρόνια από την δημοσίευση της Evangelii Gaudium – συνεχίζει η Chiara Amirante – εφαρμόσαμε την Παραίνεση του Πάπα προσπαθώντας να είμαστε ακριβώς «Εκκλησία που εξέρχεται» που δεν κλείνεται ποτέ στον εαυτό της, που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό της… Μέσα στο κείμενο υπάρχει ένα πολύ όμορφο απόσπασμα όπου ο Ποντίφικας μας καλεί να αποτελέσουμε τα όργανα της ακοής για την κραυγή κάθε φτωχού, εκείνου που υποφέρει, αφού κωφεύοντας σε αυτή την κραυγή σημαίνει ότι δεν πράττουμε το θέλημα του Θεού. Ως εκ τούτου, θέλουμε πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε τους νέους φτωχούς οι οποίοι πλήττονται από τη νέα φτώχεια και είναι αόρατοι, των οποίων τον πόνο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε».
Είναι μια κραυγή – προσθέτει – που δεν προέρχεται μόνο από τις φτωχές γειτονίες ή από τα προάστια, αλλά και από πλούσιες γειτονιές. Το 85 – 90 % των νέων που συναντάμε, βρίσκονται μέσα στο δίκτυο αυτής της νέας φτώχειας: χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ, εθισμός σε τυχερά παιχνίδια, εθισμός στο διαδίκτυο, εκφοβισμός, σεξουαλικός εθισμός που δημιουργεί εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο: αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν 250 εκατομμύρια ανηλίκων που κακοποιούνται παγκοσμίως, σε 56 εκατομμύρια ανέρχονται οι αμβλώσεις, μητέρες που ζουν με αυτές τις θανάσιμες πληγές μέσα στην καρδιά τους. Γι αυτό εμείς οφείλουμε να ακούμε κάθε κραυγή από αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που μαίνεται αποσπασματικά και στη συνέχεια να προτείνουμε μια πνευματική πορεία που θα οδηγήσει τους νέους να καταλάβουν ποια είναι η μοναδική αληθινή ευτυχία.

Η συνάντηση με τον Πάπα
Ισχυρή είναι επίσης και η αναμονή για τη συνάντηση με τον Φραγκίσκο κατά την ακρόαση του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου, στις 12:00 η ώρα, με το κλείσιμο των εργασιών. «Ερχόμαστε στον Πάπα με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση – προσθέτει η Amirante – αλλά και με μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης για να ανταποκριθούμε στην ιεραποστολική κλήση, και με μια πολύ μεγάλη αγάπη που όλοι μας τρέφουμε προς αυτόν τον Πάπα, που για εμάς είναι πατέρας, ποιμένας, μπαμπάς. Μοιραζόμαστε μαζί του την επιθυμία να μαρτυρούμε, να μαρτυρούμε τη χαρά του Ευαγγελίου. Αισθανόμαστε ισχυρή τη σπουδαιότητα να είμαστε πιστοί σε αυτή την συγκεκριμένη κλήση ως μέλη του Nuovi Orizzonti, αλλά κυρίως, ως χριστιανοί να είμαστε ακριβώς οι μάρτυρες της πλήρους χαράς που ο Αναστημένος μας δίνει και να γινόμαστε άγιοι μαζί με εκείνον.
Αισθανόμαστε επίσης ότι ο Πάπας αυτή την ιστορική στιγμή, χρειάζεται την υποστήριξή μας, την μεγαλύτερη που μπορούμε να του δώσουμε, εκτός από την προσευχή και να προσπαθήσουμε να πορευτούμε μαζί του σε μια πορεία αγιότητας για να φέρουμε στον κόσμο την επανάσταση της αγάπης».

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου