“Η φάτνη, ένα κάλεσμα να δώσουμε θέση στους φτωχούς και στους πρόσφυγες”

“Η φάτνη, ένα κάλεσμα να  δώσουμε θέση στους φτωχούς και στους πρόσφυγες”

Η τραγωδία των προσφύγων και η ομορφιά της Δημιουργίας. Είναι οι σκέψεις  που δημιουργούνται στον  Πάπα Φραγκίσκο ατενίζοντας  τη φάτνη και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο  τοποθετημένα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, που είναι δώρα  αυτού του έτους από την Trentino  και τη Μάλτα αντιστοίχως. Υποδεχόμενος τις δύο αντιπροσωπείες λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια χθες το απόγευμα, ο Ποντίφικας ρίχνει τη ματιά του πάνω σε ένα σύμβολο  ιδιαίτερα αναδεικνυόμενο  στο έργο του καλλιτέχνη Gozo, Manwel Grech: το “luzzu”,  τυπική μαλτέζικη επιβίβαση.

Αυτή, υπογραμμίζει ο Ποντίφικας, « ανακαλεί τη θλιβερή  και τραγική πραγματικότητα των προσφύγων  πάνω στα σαπιοκάραβα με κατεύθυνση την Ιταλία”. Και “με την θλιβερή εμπειρία  αυτών των αδελφών – προσθέτει – ξαναβλέπουμε εκείνη του Βρέφους Ιησού, που τη στιγμή της γέννησής του δεν βρήκε τόπο στα κατάλυμα και ήλθε στο φως  στη σπηλιά της Βηθλεέμ, και μετά το έφεραν στην Αίγυπτο  για να αποφύγει την απειλή του Ηρώδη”.

Όλοι οι προσκυνητές του κόσμου που θα σταματήσουν μπροστά σ’ αυτή τη φάτνη  καλούνται λοιπόν  “να ανακαλύψουν την συμβολική αξία, που είναι ένα μήνυμα  αδελφοσύνης, μοιρασιάς, φιλοξενίας  και αλληλεγγύη. Κατά τον ίδιο τρόπο  “οι φάτνες στους Ναούς, στα σπίτια  και σε τόσους δημόσιους χώρους είναι ένα κάλεσμα  να ετοιμάσουμε ένα τόπο στο Θεό, κρυμμένο στη μορφή τόσων προσώπων  που ευρίσκονται σε δυσμενείς καταστάσεις, φτώχειας  και δοκιμασιών”.

Στη συνέχεια ο Πάπας αναφέρθηκε στο κόκκινο έλατο που βρίσκεται κοντά στη φάτνη και προέρχεται από τα δασύλλια των Scurelle, “στους πρόποδες της οροσειράς  της Lagorai, που περιβάλλεται από μία πανέμορφη φύση, με λουλούδια, φυτά και κρυστάλλινα ρυάκια κατά μήκος των μονοπατιών. Η ομορφιά αυτού του πανοράματος είναι ένα κάλεσμα  να θαυμάσουμε  τον Δημιουργό και να σεβαστούμε τη φύση, έργο των χεριών του. Είμαστε όλοι καλεσμένοι να πλησιάσουμε στη δημιουργία  με στοχαστικό θαυμασμό”.

Και απευθύνει στη συνέχεια μία ιδιαίτερη σκέψη  στα παιδιά  που βρίσκονται στα ογκολογικά θεραπευτήρια μερικών ιταλικών νοσοκομείων  που στόλισαν  το δένδρο  μα τη στήριξη  του «Ιδρύματος Lene Thun, εμψυχώτριας  των εργατών της κεραμικής – θεραπευτικής διαφόρων νοσοκομείων. “Οι έγχρωμες σφαίρες που φτιάξατε απεικονίζουν τις αξίες της ζωής, της αγάπης και της ειρήνης  που μας ξαναφέρνει κάθε χρόνο η Γέννηση του Χριστού.

Η φάτνη και το δέντρο φέρνουν ένα μήνυμα  ελπίδας και αγάπης και βοηθούν να δημιουργηθεί το  κατάλληλο Χριστουγεννιάτικο κλίμα  για να ζήσουμε  με πίστη το μυστήριο της Γέννησης  του Λυτρωτή, που ήρθε στη γη  με απλότητα και ταπεινότητα ”.

Τέλος ευλογώντας τους παρόντες, τις οικογένειές του, τις χώρες τους αναχώρησε δίνοντας μία συγκεκριμένη ευχή για την περίοδο της Παρουσίας: “Ας αφήσουμε τον εαυτό μας, με παιδική καρδιά, να ελκυστεί, από τη φάτνη, διότι  εκεί καταλαβαίνουμε την καλοσύνη του Θεού και  θαυμάζουμε  την  ευσπλαχνία του, που έγινε ανθρώπινη σάρκα για να  βαδίζει μαζί μας ”.

Μετάφραση: σνπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

21η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

  21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 1-3) Πρόσεξε, Κύριε, και εισάκουσέ με, σώσε το δούλο σου, Θεέ

Πρόγραμμα Ενοριών 20-21/8/2022

   Οικισμός Ενορία 20–21 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 20.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  –

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Αυγούστου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου