Η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βατικανό

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η_ΕΝΑΡΞΗ_ΤΗΣ_ΜΕΓΑΛΗΣ_ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.jpeg

«Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα ας υψώσουμε τους οφθαλμούς μας στο σταυρό, ώστε να λάβουμε τη χάρη του θαυμασμού», είπε ο Πάπας στην ομιλία του στη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων των Χριστιανών Καθολικών στη Βασιλική του Αγίου Αποστόλου Πέτρου στο Βατικανό, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021.

Η Λειτουργία τελέστηκε στο Ιερό της Καθέδρας του Αποστόλου Πέτρου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ίσχυσαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι το εκκλησίασμα αποτελούνταν μόλις από 120 πιστούς και 30 καρδιναλίους. Οι παρόντες, σύμφωνα με τη λειτουργική παράδοση, κρατούσαν στα χέρια τους ευλογημένα κλαδιά φοίνικα, συμβολίζοντας τα πλήθη των Εβραίων που υποδέχτηκαν τον Ιησού εισερχόμενο στην Ιερουσαλήμ.

«Τι άραγε συνέβη σε εκείνους τους ανθρώπους που σε λίγες μέρες πέρασαν από το να φωνάζουν “Ωσαννά” στο να κραυγάζουν “να σταυρωθεί”. Τί συνέβη; Ακολουθούσαν μια ιδέα για το Μεσσία παρά τον ίδιο το Μεσσία. Θαύμαζαν τον Ιησού, αλλά δεν άφησαν τον εαυτό τους να εκπλαγεί από εκείνον» είναι μερικά από όσα είπε ο Φραγκίσκος στην ομιλία του.

Οι ιεροτελεστίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι συντομότερες από το συνηθισμένο λόγω της πανδημίας. Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, όπως κάθε χρόνο, ο Πάπας θα ευλογήσει τα Άγια Έλαια (το Άγιο Χρίσμα, το Έλαιο των Ασθενών και το Έλαιο των Κατηχουμένων). Δεν θα είναι παρών στην Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου της Μεγάλης Πέμπτης.
Τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00 τοπική ώρα θα τελεστεί η Ακολουθία των Παθών ενώ στις 21.00 η Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού (όχι στο Κολοσσαίο ως είθισται) αλλά στην Πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Το Μεγάλο Σάββατο, 3 Απριλίου η Πασχαλινή Αγρυπνία θα ξεκινήσει στις 19.30, ενώ την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, η Θεία Λειτουργία στις 10.00 και θα ακολουθήσει ο καθιερωμένος χαιρετισμός Urbi et Orbi και η ευλογία του Πάπα προς όλο τον κόσμο.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου