Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και το χάρισμα του Άγιου της Ασσίζης

Εφημέριος Ρόδου π. Λουκάς Gregory: Ο Πάπας Φραγκίσκος, με το ταξίδι στη Συρία,
έδειξε ότι δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και το χάρισμα του Άγιου της Ασσίζης

Π._ΛΟΥΚΑΣ_GREGORY.jpeg  

 

 

Ο π. Λουκάς GREGORY, ο οποίος προέρχεται από τη Φραγκισκανική Κουστωδία των Αγίων Τόπων, είναι Γενικός Βικάριος και ο μόνος Ιερέας που εξυπηρετεί την Αρχιεπισκοπή Ρόδου.
Τα ΜΜΕ της Αγίας Έδρας συχνά ζητούν τη γνώμη του για την προσφυγική κατάσταση στην περιοχή. Στο νησί υπάρχει Κέντρο για Πρόσφυγες και όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει από το 2015 η τοπική Καθολική κοινότητα, με τη βοήθεια των τουριστών, των Λουθηρανών, που ζουν στο νησί και την ενίσχυση της Κουστωδίας Αγίων Τόπων, της οργάνωσης Pro Terra Sancta, αλλά και της Αγίας Έδρας, τους προσφέρει φαγητό, ρουχισμό και είδη υγιεινής.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού ανέφερε ότι με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών και τη νέα έξαρση βίας στην επαρχία Idlib, στη βορειοδυτική Συρία, άρχισε να αυξάνει ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων. Εξέφρασε το φόβο του για τα ζητήματα υγιεινής που μπορεί να προκύψουν λόγω του covid αν αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων στους υπάρχοντες καταυλισμούς και σημείωσε ότι, εκτός των 300 προσφύγων στη Ρόδο, υπάρχουν άλλοι 3.000 πρόσφυγες στην Κω, τους οποίους ο π. Λουκάς και οι συνεργάτες του προσπαθούν να βοηθήσουν.
Αυτή τη φορά ο π. Λουκάς επικεντρώθηκε στο δράμα των παιδιών των προσφύγων, αρκετά από τα οποία έχουν γεννηθεί σε Ελληνικό έδαφος. Γι αυτά δεν υπάρχει κάποια απασχόληση ούτε σχολείο, αρχικά επειδή δεν είχαν εμβολιασθεί όπως τα ελληνόπουλα, αργότερα γιατί τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως στην εφηβεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και πολύ δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν “χαρτιά” για να πάνε αλλού. Εξέφρασε την ευχή, αν τα παιδιά δεν μπορέσουν να ενταχθούν σε Ελληνικό σχολικό περιβάλλον, ο ίδιος και ένας Άραβας Μοναχός, που ήρθε πρόσφατα από τη Ναζαρέτ να τον βοηθήσει, να μπορέσουν να διδάξουν Ελληνικά και Αραβικά στα παιδιά.

Περιέγραψε τη χαρά που μπορεί να δοθεί σ` αυτά τα παιδιά με απλές πράξεις όπως τις δυο μεγάλες σοκολατένιες τούρτες που τους πρόσφεραν στην εορτή του Αγίου Ιωσήφ και ολοκλήρωσε τη συνέντευξη αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Πάπα στη Συρία, για το οποίο δήλωσε συγκλονισμένος!
Ο Φραγκίσκος, είπε, απέδειξε ότι πραγματοποιεί ότι υπόσχεται.
Ήταν πράξη θάρρους, μας έδωσε χαρά και κουράγιο, αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι στην καθημερινή μας επαφή με τους πρόσφυγες. Τους δείξαμε σε smartphone εικόνες από το ταξίδι και αυτοί, σχεδόν όλοι Μουσουλμάνοι, εκτίμησαν πολύ την αγάπη του Ποντίφικα για την περιοχή τους.   
Η αδελφοσύνη δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα και ο Πάπας το ζωντανό παράδειγμα. Δεν ονομάστηκε απλά Φραγκίσκος, επαναφέρει στην εποχή μας το χάρισμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης.

Ενημέρωση και φωτογραφία του, με παιδιά πρόσφυγες, από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου