Η ειρήνη του Χριστού διαφορετική από την ειρήνη του κόσμου

Η ειρήνη του Χριστού διαφορετική από την ειρήνη του κόσμου

Κατά τη διάρκεια της κατήχησης με θέμα «οι μακαρισμοί ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί  ότι η ειρήνη του Χριστού είναι κάτι που ξεπερνά τους πολέμους και τις πανδημίες.

Ο Άγιος Πατέρας επαινεί  το έργο των ειρηνοποιών, αποφασισμένοι και δημιουργικοί στην εύρεση διαφορετικών τρόπων αγάπης και συνείδησης  ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση χωρίς το δώρο της ζωής.

Ζήσαμε και γιορτάσαμε (αν και από το σπίτι) το Πάσχα. Η ανάσταση του Χριστού είναι το βασικό γεγονός της πίστης και αυτό που επιτρέπει στους Χριστιανούς να επιτύχουν την εσωτερική ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της Γενικής ακρόασης που πραγματοποιήθηκε, λόγω των ειδικών περιστάσεων στη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Οίκου, ο Πάπας Φραγκίσκος ασχολήθηκε ακριβώς με την «Ειρήνη του Χριστού», μια έννοια πολύ διαφορετική από αυτήν της μεταπολεμικής ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της κατήχησης για τους μακαρισμούς που είναι αφιερωμένοι στους εργάτες της ειρήνης, ο Άγιος Πατέρας εξέτασε τη διαφορά μεταξύ της Ειρήνης του Χριστού και της έννοιας της Ειρήνης σε αντίθεση με τον πόλεμο. Αυτή η τελευταία, εξηγεί ο Πάπας, μοιάζει με τη Βιβλική Ειρήνη, με την Σαλόμ, ή μια περίοδο γαλήνης στην οποία ευδοκιμεί η αφθονία, η ευημερία και η ευημερία. Από την άλλη πλευρά, αυτή του Χριστού είναι μια «εσωτερική ισορροπία» μέσω της οποίας μπορεί κανείς να επιτύχει συμφιλίωση με τον εαυτό του και με τον Θεό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επαινεί τους ειρηνοποιούς

Για να κάνει τους πιστούς να καταλάβουν τι εννοεί, ο Άγιος Πατέρας εμβαθύνει την έννοια δίνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού που εννοεί. Για να το κάνει αυτό, εισήγαγε την έννοια μιας συνθήκης ειρήνης: "πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ιστορία είναι μια άπειρη σειρά ειρηνευτικών συνθηκών που καταργούνται  από διαδοχικούς πολέμους ή από τη μεταμόρφωση αυτών των ίδιων πολέμων με άλλους τρόπους ή σε άλλα μέρη". Πρόσθεσε επίσης ότι διεξάγεται σήμερα ένας «πόλεμος σε φάσεις»: «Στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποίησης που αποτελείται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα, η ειρήνη ορισμένων αντιστοιχεί στον πόλεμο άλλων».

Αυτή δεν είναι η Ειρήνη του Χριστού, υπογράμμισε ο Άγιο Πατέρας, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε: "Στην πραγματικότητα, Ο Χριστός συμφιλιώνει όλα τα πράγματα και φέρνει ειρήνη με το αίμα του σταυρού του". Για να επιτευχθεί η αληθινή ειρήνη χρειάζονται οι εργάτες της ειρήνης, δηλαδή εκείνα τα παιδιά του Θεού που έχουν καταλάβει ότι το δώρο της ζωής είναι απαραίτητο για την επίτευξη συμφιλίωσης. Ο Πάπας Φραγκίσκος τους ανάφερε: «Ξέρουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση χωρίς το δώρο της ζωής κάποιου, και ότι η ειρήνη πρέπει πάντα να αναζητείται. Πάντα και σε κάθε περίπτωση! ".

Τέλος ο Ποντίφικας εξήγησε  ότι η αληθινή Σαλόμ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Ειρήνης του Χριστού: «Αυτό προέρχεται από τον Σταυρό του και δημιουργεί μια νέα ανθρωπότητα, ενσωματωμένη σε έναν άπειρο πλήθος αγίων γυναικών και ανδρών εφευρετικών, δημιουργικών, που έχουν βρει πάντα νέους  τρόπους αγάπης. Είναι οι  Άγιοι και οι Άγιες  που δημιουργούν την ειρήνη!».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου