Η ευχή μετανοίας της έναρξης της Θείας Λειτουργίας

Η ευχή μετανοίας της έναρξης της Θείας Λειτουργίας

Για την γενική ακρόαση αυτής της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε τις κατηχήσεις του για τη Θεία Λειτουργία, μιλώντας για την ευχή μετανοίας της έναρξης της θείας Λειτουργίας.

«Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζει ο καθένας μας, χτυπώντας το στήθος του, ότι έχει αμαρτήσει ο ίδιος, όπως επίσης και από παράληψη», υπογράμμισε: «Αφού δεν αρκεί να λέμε «δεν έκανα κακό σε κανένα» για να είμαι αναμάρτητος. Πρέπει επίσης να επιλέγουμε να πράττουμε το καλό που μπορούμε να κάνουμε».

Κατήχηση

Αδελφοί και αδελφές, το εισαγωγικό τελετουργικό της Θείας Λειτουργίας περιλαμβάνει μια ευχή μετανοίας. Τι θα μπορούσε να δώσει ο Θεός, πράγματι, σε όποιον έχει ήδη γεμάτη την καρδιά από τον εαυτό του; Μόνο εκείνος που συνειδητοποιεί τη μιζέρια του και χαμηλώνει τα μάτια με ταπεινοφροσύνη αισθάνεται το φιλεύσπλαχνο βλέμμα του Θεού. Είναι επομένως, σημαντικό ο καθένας μας να αναγνωρίσει, χτυπώντας το στήθος του, ότι και οι ίδιοι έχουμε αμαρτήσει και από παράληψη. Αφού δεν αρκεί να λέμε «δεν έκανα κακό σε κανένα» για να είμαι αναμάρτητος, πρέπει επίσης να επιλέγω να πραγματοποιώ το καλό που μπορώ να κάνω.

Αυτή η γενική ομολογία των αμαρτιών γίνεται ενώπιον των αδελφών, επειδή η αμαρτία μάς χωρίζει από το Θεό, αλλά και από τους αδελφούς μας. Στη συνέχεια ικετεύουμε για τη μεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας και των Αγίων να μας στηρίζουν στην πορεία της κοινωνίας με το Θεό. Τέλος, η άφεση του ιερέα συγχωρεί τις αμαρτίες μας. Ας μη ξεχνάμε, ωστόσο, ότι αυτή η άφεση δεν έχει την αξία του Μυστηρίου της Μετάνοιας που παραμένει απαραίτητο για τη συγχώρεση των σοβαρών αμαρτιών – των λεγόμενων θανάσιμων – που έχουν σκοτώσει τη θεϊκή ζωή μέσα μας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου