Η διαθεσιμότητα του Χριστιανού
Διαβάζοντας σχετικά με το κάλεσμα του μικρού Σαμουήλ (Α´ Σαμ. 3, 1-18) ακούμε τη γνωστή φράση «εδώ είμαι Κύριε». Δυο λέξεις παρούσες ακόμα και σήμερα, στα Μυστήρια του Χρίσματος και της Ιεροσύνης. Στον μικρό Σαμουήλ, ο Κύριος ζητά μια απάντηση αγάπης. Μέσα στο «εδώ είμαι Κύριε» υπάρχει πίστη, υπακοή, στοργή και διαθεσιμότητα! Είναι απαραίτητο πνευματικό υπόβαθρο, για να ακούσουμε τον Θεό.
Ο Κύριος καλεί, όποιον θέλει, όταν θέλει!
Διαφέρουν τα καλέσματα, ανάλογα με τις περιπτώσεις, ο μικρός Σαμουήλ ακούει το κάλεσμα του Θεού, την ώρα που βρίσκεται στον χώρο της προσευχής. Είναι διαθέσιμος να ακούσει τον Λόγο του Θεού. Αρχικά, ο Σαμουήλ, όπως κάθε κάλεσμα από τον Θεό, δεν καταλαβαίνει ότι ο Θεός είναι που καλεί. Η υπεύθυνη απάντηση δεν δίνεται αμέσως, χρειάζεται καιρός που είναι ο καιρός της ωρίμανσης και της διάκρισης. Μήπως κάποιες φορές, χρειάζεται και εμείς να μην βιαζόμαστε να δώσουμε απάντηση;
Συχνά, το θέλημα του Θεού, δεν είναι καθαρό, χρειάζεται σκέψη και καιρός να το διακρίνουμε. Τρείς φορές ο Σαμουήλ νομίζει ότι τον καλεί ο δάσκαλός του. Ο Ηλεί, ο δάσκαλος του Σαμουήλ, πείστηκε, κατάλαβε, και υπέδειξε στον μικρό τον τρόπο για να απαντήσει στον Κύριο. Το διάστημα από το κάλεσμα στην απάντηση λέγεται ωρίμανση της διαθεσιμότητας μας.
«Μίλησε Κύριε, ο δούλος σου ακούει, είμαι στην διάθεση Σου, υπακούω, εκτελώ το θέλημα σου». Δεν διαλέγει πια την θέση του, είναι «καλεσμένος».
Μια άλλη απάντηση έρχεται στο χώρο αυτό, εκείνη της Παναγίας, που κατά παρόμοιο τρόπο απαντά στο κάλεσμα του Θεού:
«Ιδού η δούλη Σου, ας γίνει το θέλημα σου!»
Η Μαρία, είναι το υπόδειγμα της διαθεσιμότητας, στο να ακούει και να εκτελεί το θέλημα του Θεού. Η απάντηση της Μαρίας είναι ακόμα πιο «επίκαιρη» από εκείνη του Σαμουήλ!
π. Μάρκος Βιδάλης