H Αγία Δωρεά για να φέρει τη φωτιά της αγάπης στον κόσμο

Αγία Δωρεά για να φέρει τη φωτιά της αγάπης στον κόσμο

Η Εκκλησία εορτάζει αύριο την Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, που πέφτει την Πέμπτη αμέσως μετά την εορτή της Αγίας Τριάδας, και γιορτάζει το μυστήριο της Ευχαριστίας που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ιησού κατά τον Μυστικό Δείπνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος το υπενθύμισε αυτό στην γενική ακρόαση, προτρέποντάς τους πιστούς να ακολουθήσουν μια «Ευχαριστιακή ζωή», να φλογίσουν τον κόσμο με τη φωτιά της αγάπης του Θεού.

Με τους τελευταίους, τους πονεμένους, και τους φτωχούς
Χαιρετώντας τους πιστούς της ιταλικής γλώσσας, που συνδέθηκαν μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Διαδικτύου, ο Πάπας υπενθυμίζει την αδυναμία να γιορταστεί η Θεία Ευχαριστία με δημόσιες διαδηλώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνήθως ο Πάπας προεδρεύει της λιτανείας της Αγίας Δωρεάς από τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό έως την Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μείζονος. Το 2018 ο εορτασμός αυτός πραγματοποιήθηκε στην Ostia, το 2019 στην ενορία του Casal Bertone, στα περίχωρα της Ρώμης. Ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί λοιπόν να δούμε τον Χριστό σε πολλές ζωντανά αρτοφόρια:
Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε μια «Ευχαριστιακή ζωή». Ο καθαγιασμένος άρτος περιέχει όλη την παρουσία του Χριστού: καλούμαστε να την αναζητήσουμε μπροστά από το αρτοφόριο στην εκκλησία, αλλά και σε εκείνο το αρτοφόριο που είναι οι τελευταίοι, οι βασανισμένοι, οι μοναχικοί και φτωχοί άνθρωποι.

Η χάρη που φέρει καρπούς
Χαιρετώντας στους Πορτογάλους προσκυνητές, ο Πάπας τους προτρέπει να ζήσουν πλήρως την Ευχαριστιακή προσκύνηση του Πανάχραντου Μυστηρίου επειδή καλούνται να αντανακλούν τη φλόγα της αγάπης του στη ζωή τους:
Σας προσκαλώ να κοιτάξετε με σιγουριά το μέλλον σας στο Θεό, φέρνοντας τη φωτιά της αγάπης του στον κόσμο. Το συντομότερο δυνατό, επιστρέψτε στη προσκύνηση και την κοινωνία του Σώματος του Κυρίου σε κάθε Θεία Ευχαριστία. Είναι η χάρη του Πάσχα που αποδίδει καρπούς στην Ευχαριστία και που κάνει τη ζωή μας καρποφόρα. Ο Θεός να σας ευλογεί!

Ο Ωκεανός της Θείας Ευσπλαχνίας
Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε, στους χαιρετισμούς προς τους Πολωνούς, ότι ο μήνας του Ιουνίου είναι αφιερωμένος στην Ιερή Καρδιά του Ιησού, που πολύ Πολωνοί την ευλαβούνται σε όλη τη Χώρα, επειδή συνδέεται με την αγαπημένη τους Αγία, την Αγία Faustina Kowalska, απόστολο της Θείας Ευσπλαχνίας, που αγιοποιήθηκε από τον Ιωάννη Παύλο Β '.

Στη Θεία Καρδιά, γεμάτη από ειρήνη και αγάπη, μπορούμε να εμπιστευτούμε όλες τις ανησυχίες της καρδιάς μας και την ατελή αγάπη μας. Από τη διάτρητη καρδιά του Σωτήρα μας, για όλη την Ανθρωπότητα ρέει, ξεκινά η πηγή κάθε παρηγοριάς και ο ωκεανός της Θείας Ευσπλαχνίας. Ο Ιησούς, ο πράος και ο ταπεινός της καρδιάς, ας κάνει τις καρδιές μας όμοιες με τη δική Του! Σας ευλογώ από την καρδιά μου.
Η ευλάβεια στην Ιερή Καρδιά του Ιησού γεννήθηκε χάρη στα οράματα της Γαλλικής μυστικίστριας Αγίας Μαργαρίτας Μαρίας Alacoque που έλαβαν χώρα μεταξύ του 1673 και του 1675. Η εορτή της Ιερής Καρδιάς του Ιησού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τον Άγιο Ιωάννη Eudes, μετά την θετική απάντηση του επισκόπου του Rennes, στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Ήταν ο Πάπας Πίος ο 9ος το 1856 που επέκτεινε την πανήγυρη της Ιερής Καρδιάς του Ιησού σε όλη την Καθολική Εκκλησία, τοποθετώντας την στο λειτουργικό ημερολόγιο.

Μετάφραση: π Ιωάν.Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου