Γυναίκες “πρωταγωνίστριες” στην υπηρεσία της Θείας Λειτουργίας

Γυναίκεςπρωταγωνίστριες” στην υπηρεσία της Θείας Λειτουργίας

Γυναίκες.jpg

Η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, να περιληφθεί στον ΚΚΔ ότι τα διακονήματα του Αναγνώστη και του Ακόλουθου ασκούνται και από γυναίκες, επισημοποίησε μια κατάσταση που ήδη ισχύει από χρόνια. Γυναίκες προσφέρουν υπηρεσίες όχι μόνο ως κατηχήτριες, ή χορωδία στη θεία λειτουργία, αλλά διαβάζουν αναγνώσματα, εξυπηρετούν στο ιερό και χορηγούν την καθαγιασμένη θεία κοινωνία.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής κανονικού δικαίου και γραμματέας Αρχιεπισκοπής Μιλάνου πανοσιολογιότατος Marino Mesconi, ήδη από το 1992, το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ερμηνεία των Νομικών Κειμένων, είχε ξεκαθαρίσει ότι επιτρέπονται και γυναίκες στην άσκηση των ανωτέρω διακονημάτων.

Η παλαιά διαδικασία να γίνει κάποιος πρεσβύτερος περιλάμβανε 4 μικρά και 3 μεγάλα “στάδια”. Επί Παύλου Στ΄ μειώθηκαν σε δύο και άρχισε να αλλάζει και η θεολογική αντίληψη της Θείας Λειτουργίας“ Δεν είναι ο ιερέας που τελεί και ο πιστός που ακούει την τελετή, αλλά η λειτουργική πράξη είναι έκφραση της κοινότητας και όχι αποκλειστική αρμοδιότητα του ιερέα. Πλέον ο πιστός, άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να κάνει ειδική προετοιμασία και να λάβει την “ευλογία” για να κάνει συγκεκριμένο διακόνημα”

Πληροφορίες και φωτογραφία από L` Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου