Άγιος Φραγκίσκος Σαλέσιος 1567 1622

1Άγιος Φραγκίσκος Σαλέσιος (1567 – 1622)

Αγιος_Φραγκ_2.jpg

Μόλις χειροτονήθηκε ιερέας απ’ τον επίσκοπο της Γενεύης, ο Φραγκίσκος στάλθηκε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην πόλη Σιαμπλέ, όπου οι κάτοικοί της ήταν Διαμαρτυρόμενοι Χριστιανοί.

Οι Καλβινιστές δεν υπήρχαν πια. Η κυριαρχία τους κράτησε κάπου 30 χρόνια. Παρά ταύτα, στην περιοχή επικρατούσε η Εκκλησία της Διαμαρτύρησης και οι «Παπιστές» δεν ήταν καλοδεχούμενοι. Αυτό έδειχναν με τη συμπεριφορά τους. Αυτή η επικίνδυνη αποστολή για τον αριστοκράτη Φραγκίσκο Σαβογιάρ, προορισμένος για μια ήσυχη ζωή ανάμεσα στον παλάτι του Σαλέ και τη βουλή της Σαβοΐας, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όμως, η αγάπη για το Χριστό πιέζει τον ιεραπόστολο. Ο κίνδυνος, αντί να τον συγκρατήσει, τον προκαλούσε!

Απ’ το κάστρο της Αλίγκ, όπου εγκαταστάθηκε με τον εξάδελφό του το 1594, ο Φραγκίσκος ετοιμάζεται για τη Μάχη. «Με την αγάπη θα ρίξουμε τα τείχη της Γενεύης, με την αγάπη πρέπει να την κατακτήσουμε. Δεν προτείνω ούτε κανόνια, ούτε τουφέκια. Μου θυμίζουν την κόλαση! Το στρατόπεδο μας είναι εκείνο του Θεού. Όχι με την πείνα και τη δίψα, όπως κάνουν εκείνοι, οι εχθροί μας, αλλά με την αγάπη θα κάνουμε να υποχωρήσει ο εχθρός μας. Θα τους διώξουμε με την προσευχή» έγραφε σ’ ένα συνάδελφό του που είχε το ίδιο πρόβλημα.

Το σύνθημα ήταν γνωστό: «τίποτε δια της βίας, τα πάντα με την αγάπη! Η αγάπη είναι εφευρετική, τολμηρή, ανυποχώρητη». Οι τοπικές αρχές απαγόρευαν στους (Διαμαρτυρομένους) Καλβινιστές να παρευρίσκονται στα κηρύγματά του. Τον Φραγκίσκο δεν τον απασχολούσε η απαγόρευση! Τύπωνε σε φυλλάδια τα κηρύγματά του και τα διοχέτευε στις πόρτες των ενδιαφερομένων. Ο μέλλων «προστάτης των Συντακτών» διαψεύδει τις χιλιάδες «αρνητών» που γρήγορα μετατρέπονται σε πιστά «παράσιτα» της ενορίας του. Τα λόγια του Φραγκίσκου τραντάζουν τις οικοδομές, κερδίζουν τις καρδιές, γιατί και εκεί βάζει όλη του τη γλύκα! «Σας βεβαιώνω πως ποτέ δεν ζήτησα εκδίκηση χωρίς να μετανιώσω. Ο άνθρωπος κατορθώνει περισσότερα με αγάπη παρά με την αυστηρότητα» εξηγεί στους συναδέλφους ιερείς, που ήλθαν να του συμπαρασταθούν.

Η πόλη Σιαμπλέ αριθμούσε το 1594, καμιά δεκαπενταριά φοβισμένους καθολικούς. Το 1600, είναι πάνω από 25.000. Συμπέρασμα: τίποτε δεν αντιστέκεται στην Αγάπη. Ήταν και τα τελευταία λόγια του αγίου Φραγκίσκου.

π.Μ.Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου