«Γάμος εγένετο εις Καρδιανήν Τήνου»

«Γάμος εγένετο εις Καρδιανήν Τήνου»

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Ιουλίου 2018, τελέστηκε το Μυστήριο του Γάμου της Ελένης Αντωνίου Δελλατόλα και του Ευάγγελου Ηλία Κατσίκη.

Το μυστήριο ευλόγησε ο  Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο εφημερεύων του Ναού, π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου, από το οποίο χωριό Τήνου κατάγεται ο πατέρας της νύμφης, ο γνωστός Διευθυντής της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ κ. Αντώνιος Δελλατόλας. 

Το Μυστήριο τελέστηκε στην Καρδιανή Τήνου, πρώτα στον Ιερό Καθολικό Ενοριακό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου (Κιουράς Καρδιανής) και έπειτα στον  Ορθόδοξο  Ναό της Αγίας Τριάδος.

Τόσο ο Ναός της Κιουράς Καρδιανής όσο και οι χώροι γύρω από το αυτόν αποδείχθηκαν  μικροί για να χωρέσουν το μεγάλο αριθμό των προσκεκλημένων στο Γάμο.  Μεταξύ αυτών υπήρξαν πολλές προσωπικότητες  του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου. Διακρίναμε  την κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τον   κύριο Δημήτριο Αβραμόπουλο, τον  κύριο  Σταύρο Θοδωράκη και άλλους…

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας όμως δεν τον είδαμε στην Καθολική Εκκλησία, είδαμε όμως το κόκκινο χαλί που είχε μπει προς τιμήν του και την ειδική  πολυθρόνα του, που μας τον θύμιζε!!!    

Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου απευθύνθηκε στους δύο μελλόνυμφους και είπε:

Αγαπητέ Ευάγγελε και αγαπητή Ελένη,

Λίγο πριν ο λόγος του Κυρίου μας είπε πως «γάμος  γινόταν στην Κανά της Γαλιλαίας και ήταν εκεί η μητέρα του Ιησού και προσκάλεσαν τον Ιησού και τους μαθητές του». Γάμος γίνεται και σήμερα σ’ αυτό το Ναό του Κυρίου και είμαστε όλοι εδώ. Είναι εδώ οι ευτυχείς γονείς σας, οι αγαπητοί συγγενείς και φίλοι σας, οι παντάξιοι παράνυμφοί σας, οι λειτουργοί της Εκκλησίας και  έχω ενημερωθεί, ότι σε λίγο θα είναι παρών και οι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. (κάνω μια παρένθεση για να σας πω: ότι μέχρι τώρα άκουγα ότι οι άνθρωποι ξετρυπώνουν τα ποντίκια, σήμερα όμως διαπίστωσα ότι το «ΠΟΝΤΙΚΙ» μας ξετρύπωσε όλους, όσους σας αγαπούμε! 

Αγαπητέ Ευάγγελε και αγαπητή Ελένη, είμαστε εδώ επειδή θέλουμε να συμμετέχουμε στη χαρά σας, αλλά προπάντων να σας στηρίξουμε με την προσευχή μας, ώστε η σημερινή χαρά σας να μην είναι στιγμιαία αλλά μακροχρόνια, όπως μακροχρόνια ευχόμαστε να είναι και η ζωή σας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτές οι σημαντικές και ανεπανάληπτες στιγμές της ζωής σας ξεκινούν εδώ, μπροστά στο Θυσιαστήριο του Κυρίου,  όπου συχνά  τελείται η αναίμακτη θυσία του Χριστού. Η θυσία της παντοτινής αγάπης του Χριστού για την Εκκλησία του. Και η δική σας λοιπόν αγάπη για να είναι παντοτινή πρέπει να προσφερθεί μέσω της αμοιβαίας θυσίας σας.

Σήμερα ο Κύριος ευλογεί την αγάπη σας και την μετατρέπει σε Μυστήριο. Μέσα από αυτό το Μυστήριο,  ο Κύριος σας δίνει τη μυστηριακή αγία χάρη Του, ως πανίσχυρο όπλο ενάντια  σε κάθε επιβουλή του πονηρού πνεύματος που σίγουρα θα θελήσει, χρησιμοποιώντας τη αθεϊστική νοοτροπία της εκκοσμικευμένης σύγχρονης κοινωνίας, να σας αποπροσανατολίσει από τις ευαγγελικές, χριστιανικές και  πανανθρώπινες αξίες. Σταθείτε  δυνατοί, αταλάντευτοι, μην απομακρυνθείτε από τις αυτές,  διότι χωρίς αυτές ευτυχία αληθινή δεν υπάρχει.

Σειρήνες παντός είδους καθημερινά θα σας περιτριγυρίζουν προσπαθώντας  να σας απογυμνώσουν και να σας στερήσουν από τον πλούτο των πνευματικών αξιών, των οικογενειακών αρετών και χριστιανικών αρχών. Αν, ό μη γένοιτο, υποκύψετε τότε θα απομακρυνθείτε από το Θεό, διότι θα διαπιστώσετε ότι είστε πνευματικά γυμνοί.

Αν θέλετε να μη λείψει ποτέ από τη ζωή σας,  όπως στους νεόνυμφους της Κανά, το κρασί  που συμβολίζει τη χαρά και την ευτυχία: τότε «κάνετε, και εσείς  ό,τι  σας πει ο Κύριος», όπως έκαναν οι υπηρέτες στο Γάμο της Κανά και η χαρά και η ευτυχία των νεονύμφων διατηρήθηκε. Προσπαθήστε στη ζωή σας να τηρείτε τις εντολές του Θεού που συνοψίζονται σε μια  εντολή  με δύο όψεις. Η μια όψη  υπενθυμίζει  την αγάπη του ανθρώπου  προς τον Θεό και η άλλη η αγάπη του προς τον πλησίον του.

Ακούσαμε λίγο πριν τον ύμνο της αγάπης από τον Απόστολο Παύλο. Ο ίδιος Απόστολος έγραψε επίσης: «όποιος αγαπά τη γυναίκα του, αγαπά τον ίδιο τον εαυτό του». Αυτό το είπε σε σένα Ευάγγελε. Ξέχασε λοιπόν από σήμερα τον εαυτό σου και προσπάθησε να κάνεις ευτυχισμένη τη γυναίκα σου. Και συ Ελένη  ξέχασε τον εαυτό σου και προσπάθησε να κάνεις ευτυχισμένο τον σε λίγο  σύζυγό σου. Τότε είναι βέβαιο πως η ευτυχία του ενός θα εξασφαλίζει την ευτυχία του άλλου.

Να σέβεστε ο ένας τον άλλο. Να σέβεστε την διαφορετικότητα σας, στη φύση και στην πίστη, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα δύο διαφορετικά χριστιανικά δόγματα. Αυτή τη διαφορετικότητα να την μετατρέπετε, με την αγάπη σας και τον αμοιβαίο σεβασμό σας, σε συμπληρωματικότητα. Ο άνδρας μαζί με τη γυναίκα αποτελούν τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, έτσι και η Καθολική Εκκλησία στην οποία ανήκεις Ελένη και η Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία ανήκεις Ευάγγελε  πρέπει να συμπληρώνει η μία την άλλη για να είναι και η δυο μαζί η  Μία του  Χριστού Εκκλησία, όπως την θέλει ο Χριστός.

Μην ξεχάσετε ποτέ  τους ευτυχισμένους σήμερα γονείς σας. Να τους αγαπάτε και να τους τιμάτε. Ο λόγος του Κυρίου μας λέει ότι:  «ο άνδρας θα εγκαταλείψει τον πατέρα του και την μητέρα και θα ενωθεί με τη γυναίκα του για να αποτελέσουν  έναν άνθρωπο». Αγαπητή Ελένη και αγαπητέ Ευάγγελε, αυτή η εγκατάλειψη αφορά μόνο το τόπο και όχι τον τρόπο. Εξ άλλου η εντολή του Θεού είναι σαφής:  «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου αν θέλεις να πολυχρονίσεις πάνω στη γη».

Σας εύχομαι πράγματι να πολυχρονίσετε πάνω στη γη, αλλά  όσα κι΄ αν είναι αυτά τα χρόνια, να είναι γεμάτα, μα γεμάτα  από   ευτυχία. Αυτή όμως την  ευτυχία σας, σας ζητώ να μην την περιορίσετε στο σπιτικό σας, στην οικογένεια  σας,  αλλά να την σκορπάτε άφθονα γύρω σας με την αισιοδοξία σας, το χαμόγελό σας και προπάντων την μεταξύ σας και προς όλους αγάπη. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρώσετε την αποστολή της χριστιανικής οικογένειας σας που πρέπει να είναι μία όμορφη εικόνα της τριαδικής αγάπης του Θεού και αληθινό παράδειγμα χριστιανικής αγάπης. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου