Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται στον Άγιο Νικόλαο

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται στον Άγιο Νικόλαο

Εναγκαλισμοί ως σημάδι αδελφοσύνης. Η πρώτη πράξη της επίσκεψης του Πάπα στο Μπάρι είναι η υποδοχή των Πατριαρχών της Ανατολής στην αυλή του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια η προσκύνηση των λειψάνων πριν από την κοινή προσευχή για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η επιθυμία να ζει κανείς ειρηνικά είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη η αρχαία πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου, «σκαλισμένη» πέτρα μπροστά στην οποία ζωντανεύουν νωρίς το πρωί, χειρονομίες αρμονίας και χαμόγελα που δεν έχουν τίποτα το προσποιητό, μεταξύ ανθρώπων που εκπροσωπούν την πίστη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ειρήνη είναι ένας εναγκαλισμός

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσκάλεσε στο Μπάρι τους Πατριάρχες και τους αρχηγούς των Ανατολικών Εκκλησιών για να προσευχηθούν μαζί για αυτή την πληγωμένη και συντετριμμένη ειρήνη σε πολλές από τις χώρες τους και πολλοί, ξεκινώντας από τον Βαρθολομαίο Α΄, ανταποκρίθηκαν με μια θέρμη που πλέον δεν αποτελεί είδηση, επειδή είναι μια αποκτηθείσα αξία. Από τις 8:20 και για πολλά λεπτά το λευκό ένδυμα και τα μαύρα ράσα αλληλεπικαλύπτονταν στην αυλή της Βασιλικής, σε μια σειρά εναγκαλισμών και ανταλλαγής χαιρετισμών. Στη συνέχεια, ενώ ο Πάπας σταμάτησε για να χαιρετίσει την κοινότητα των Δομινικανών της Βασιλικής, οι Πατριάρχες κατέβηκαν στην κρύπτη ως πρώτη πράξη της ημέρας.

Ο Άγιος της ενωμένης Εκκλησίας

Μια λατρευτική πράξη ενώπιων των λειψάνων του Νικολάου, του Αγίου που έζησε μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου αιώνα, που αγαπήθηκε από καθολικούς και ορθοδόξους, που μας θυμίζει την εποχή που η Εκκλησία από την Ανατολή μέχρι τη Δύση ζούσε ως ένα αδιαίρετο σώμα. Όταν ο Πάπας έφτασε, οι ήχοι σταμάτησαν. Ο Φραγκίσκος γονατίζει μπροστά στο βωμό πάνω στον οποίο βρίσκεται η λειψανοθήκη με τα λείψανα, ενώ από έξω το πλήθος συνοδεύει την κίνηση αυτή με ένα μεγάλο χειροκρότημα. Στην συνέχεια ανασηκώνεται και παραμένει σε στάση προσευχής μαζί με τους Πατριάρχες οι οποίοι στέκονταν από πίσω του.

Μια φλόγα για καθολικούς και ορθοδόξους

Μια μακρά σιωπή η οποία παραβιάζεται μόνο από το βόμβο των φωτογραφικών μηχανών, ο οποίος επιταχύνεται σχεδόν σαν χτυποκάρδι όταν ο Πάπας πλησιάζει την λειψανοθήκη για να ανάψει την εστία, τη φλόγα που εδώ και δεκαετίες αποτελεί το σημάδι της μοναδικής καθολικής και ορθοδόξου πίστεως την οποία για πρώτη φορά άναψε ο Πίος ΙΑ΄. Περίπου στις 8:50, η ομάδα επέστρεψε στον ήλιο που φώτιζε την πλατεία της Βασιλικής και στα χειροκροτήματα που συνεχίζονταν, ενώ ο Φραγκίσκος και οι Πατριάρχες επιβιβάζονταν στο πούλμαν και συνέχισαν την πορεία τους κατά μήκος του δρόμου που τους οδήγησε στην «Rotonda» στο Lungomare του Μπάρι για την κοινή προσευχή για την ειρήνη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου