Φιλόξενοι με τους μετανάστες, σημαίνει να τους αγαπούμε όπως θα έκανε ο Θεός

Φιλόξενοι με τους μετανάστες, σημαίνει να τους αγαπούμε όπως θα έκανε ο Θεός

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κατήχηση που έκανε στη  χθεσινή γενική ακρόαση επικέντρωσε την προσοχή των παρόντων στoβιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων που αναφέρονται στο ταξίδι του Αποστόλου Παύλου στη Μάλτα, την απεριόριστη πίστη του Παύλου στον Ιησού και την αυθόρμητη φιλοξενία των νησιωτών, ένα ισχυρό και μεγάλο σημάδι της αγάπης του Θεού. Το επεισόδιο είναι σαν να βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα στη θάλασσα, όταν η απόγνωση οδηγεί στην αντιμετώπιση των κυμάτων και των καταιγίδων, αλλά αντί να βρουν κατανόηση, εκείνοι που επιβιώνουν βρίσκουν εχθρότητα.

Σε όλο τον κόσμο μετανάστες άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν επικίνδυνες διαδρομές για να ξεφύγουν από τη βία, να ξεφύγουν από τον πόλεμο, να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Όπως ο Παύλος και οι σύντροφοί του, βιώνουν την αδιαφορία, την εχθρότητα της ερήμου, τα ποτάμια, τις θάλασσες … Πολλές φορές δεν τους αφήνουν να μπαίνουν στα λιμάνια. Όμως, δυστυχώς, μερικές φορές αντιμετωπίζουν και πολύ χειρότερη εχθρότητα από τους ανθρώπους. Χρησιμοποιούνται από εγκληματίες. Σήμερα! Ναι σήμερα! Θεωρούνται ως αριθμοί και ως απειλή από ορισμένους ηγέτες. Σήμερα! Μερικές φορές η αφιλοξενία τούς απορρίπτει ως κύμα προς τη φτώχεια ή τούς κινδύνους από τους οποίους έφυγαν.

Φιλοξενία, θέμα της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα

Ο Ποντίφικας υπενθύμισε στην κατήχηση του ότι το θέμα που επέλεξαν οι κοινότητες της Μάλτας και της Gozoγια την εβδομάδα προσευχής για τη χριστιανική ενότητα είναι αυτό της φιλοξενίας που ο Παύλος μαζί με τους συντρόφους του βίωσαν στη Μάλτα μετά από ένα ταξίδι 14 ημερών. Ένα ταξίδι με δυσκολίες  εξ αιτίας της δύναμης της θάλασσας που έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο, αλλά και την άνευ όρων εμπιστοσύνη του στο Θεό,  τον πανάγαθο Πατέρα. Διατηρώντας τον εαυτό του, ο Παύλος και οι σύντροφοί του απέλαβαν στη Μάλτα μια μαρτυρία  «σπάνιας ανθρωπιάς», βρίσκοντας καταφύγιο, φαγητό, ζεστασιά. "Εκδήλωναν – επιβεβαιώνει ο Πάπας – την  αγάπη του Θεού με συγκεκριμένες πράξεις καλοσύνης».

Η φιλοξενία των νησιωτών της Μάλτας ανταμείβεται από τα θεραπευτικά θαύματα που ο Θεός επιτελεί  μέσω του Αποστόλου Παύλου στο νησί. Έτσι, αν ο λαός της Μάλτας ήταν ένα σημάδι της Πρόνοιας του Θεού για τον Απόστολο, ήταν και μάρτυρας της αγάπης του Θεού για αυτούς.

Οικουμενική αρετή

Όντας αδελφοί εν Χριστώ σημαίνει να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως τέτοιο, μόνο έτσι γίνεται η φιλοξενία μια «σημαντική οικουμενική αρετή» που δεν είναι – υπογραμμίζει ο Πάπας –  «μια πράξη μονόπλευρης γενναιοδωρίας», διότι όταν φιλοξενούμε άλλους χριστιανούς τους καλωσορίζουμε ως δώρο που μας δίνεται". Αυτή είναι η χάρη του Αγίου Πνεύματος, αγκαλιάζει αυτό που κάνει ο Κύριος στις ζωές των άλλων. Ο Πάπας ανάφερε ένα περιστατικό από την Αργεντινή όταν  "μια μικρή ομάδα Καθολικών πήγε να κάψει τις σκηνές" των ευαγγελικών ιεραποστόλων. "Όχι αυτό δεν επιτρέπεται. Δεν είναι χριστιανικό – λέει – είμαστε αδελφοί και πρέπει να προσφέρουμε φιλοξενία ο ένας στον άλλο ".

Καλωσορίζοντας χριστιανούς μιας άλλης παράδοσης σημαίνει πρώτα απ 'όλα ότι βλέπουμε την απεικόνιση της αγάπης του Θεού γι' αυτούς, επειδή είναι παιδιά του Θεού – αδελφοί μας – και σημαίνει επίσης να καλωσορίζουμε αυτό που ο Θεός έχει κάνει στη ζωή τους. Η οικουμενική φιλοξενία απαιτεί την προθυμία να ακούσει άλλους χριστιανούς, δίνοντας προσοχή στις προσωπικές τους ιστορίες πίστης και ιστορίας της κοινότητάς τους, κοινότητα πίστης με άλλη παράδοση διαφορετική από τη δική μας.

Δείξτε την αγάπη του Θεού

Η θάλασσα εκείνη την εποχή είναι όπως και η σημερινή θάλασσα: είναι επικίνδυνη, γεμάτη παγίδες, επικίνδυνη για τα ταξίδια εκείνων που φεύγουν από τη βία, τον πόλεμο και τη φτώχεια. Η εχθρότητα που δέχονται οι μετανάστες, τονίζει ο Ποντίφικας, μεταφράζεται σε κλειστά λιμάνια, σε αδιαφορία και γι 'αυτό πολλοί άνθρωποι ρίπτονται και πάλι στη φτώχεια και τους κινδύνους. Έτσι, οι Χριστιανοί καλούνται να συνεργαστούν για να γίνουν "καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι μαθητές και ένας πιο ενωμένος χριστιανικός λαός".

Εμείς, ως Χριστιανοί, πρέπει να συνεργαστούμε για να δείξουμε στους μετανάστες την αγάπη του Θεού που αποκαλύφθηκε από τον Ιησού Χριστό. Μπορούμε και πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν υπάρχει μόνο εχθρότητα και αδιαφορία, αλλά ότι κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος προς τον Θεό και αγαπήθηκε από αυτόν. Οι διαιρέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας, μας εμποδίζουν να είμαστε απόλυτα το σημάδι της αγάπης του Θεού,  για τον κόσμο που είναι η κλήση και η αποστολή μας.

Μην αδιαφορείτε για τη φτώχεια και τις διακρίσεις

Στο χαιρετισμό των προσκυνητών στα αραβικά, ο Πάπας υπενθύμισε ότι «ως Χριστιανοί δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στην τραγωδία της παλιάς και της νέας φτώχειας, των πιο σκοτεινών μοναξιών, περιφρόνησης και διακρίσεων». Η πρόσκληση είναι να συνεργαστούμε, δείχνοντας την αγάπη του Θεού, "να μην παραμείνουμε αδιάφοροι  με μια αναισθητοποιημένη καρδιά, μπροστά στη δυστυχία πολλών αθώων ανθρώπων".

Τέλος ο Πάπας χαιρέτησε τους  προσκυνητές από τη Μητρόπολη του Termoli-Larinoσε προσκύνημα που συνοδεύει τα λείψανα του Αγίου Τιμόθεου που με την ευκαιρία της γιορτής της Κυριακής του Λόγου του Θεού θα μεταφερθούν από τη Βασιλική του Αγίου Παύλου, έξω από τα τείχη της Ρώμης που βρέθηκαν , που βρίσκονται από τις 18 Ιανουαρίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου