«Έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας»

«Έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας»

«Η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, γι΄ αυτό κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας μου δεν υπήρξαν μόνο ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα» – τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εδιρνεκάπου όπου χοροστάτησε.

Ο Πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι «τα πλέον δυσάρεστα ήταν εκείνα που προήλθαν στη ζωή της Μητρός Εκκλησίας, από άλλες αδελφές Εκκλησίες, ευεργετηθείσες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι και σήμερα αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση με το Πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή το θέμα του Ουκρανικού ζητήματος».

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς οι ταπεινοί διάκονοι του, έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας ότι απλώς κάνουμε το χρέος μας. Κατοχυρώνουμε και προστατεύουμε τα κανονικά δικαία και προνόμια που έδωσαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας ο Πατριάρχης τόνισε: «Για το πρόσφατο ουκρανικό ζήτημα δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό και τίποτα περισσότερο απ΄ όσα έκανε ο Θρόνος, αποδίδοντας την αυτοκεφαλία σε τόσες και τόσες άλλες Εκκλησίες κατά τα προηγούμενα χρόνια και προηγούμενους αιώνες».

«Ευγνωμονούμε την Εκκλησία της Ελλάδος για το καλό παράδειγμα που έδωσε και σε άλλες εκκλησίες, αναγνωρίζοντας και εισερχόμενη σε κοινωνία με την νεοπαγή 15η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» – συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ειρηνικό γράμμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, τονίζοντας ότι «διάβασα το γράμμα του αδελφού Ιερωνύμου και συγκινήθηκα. Αναμένουμε και την συνέχεια από άλλες αδελφές Εκκλησίες η οποία συνέχεια οπωσδήποτε θα έρθει.»

«Τα δυσάρεστα θα τα ξεπερνούμε, θα στεκόμαστε στα ευχάριστα και θα ευγνωμονούμε τον Κύριο και θα προχωρούμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε για την Πρωτόθρονη Εκκλησία» – υπογράμμισε ο Πατριάρχης του Γένους.

Romfea.gr

ΕΥΧΕΣ της  kantam.gr:

Με την ευκαιρία της 28ης επετείου της εκλογής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αποστολικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, του ευχόμεθα: «εις πολλά και ευλογημένα έτη Παναγιώτατε Δέσπτοτα».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου