Ευημερία και προστασία των ανηλίκων

Ευημερία και προστασία των ανηλίκων

Με πρωτοβουλία του κινήματος των Focolari διοργανώθηκε στη Ρώμη της  Ιταλίας από 14/3/2019  έως τις 17/3/2019 και συγκεκριμένα στο Κέντρο Mariapoli (Castel Gandolfo) συνέδριο με θέμα την ευημερία και την προστασία των ανηλίκων.

Η  συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης  ευαισθητοποίησης της Καθολικής Εκκλησίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.  Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και εμπλεκόμενοι με διάφορες ειδικότητες  από όλο τον κόσμο.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα αρμόδια όργανα  του κινήματος που έχουν συσταθεί (Κεντρική Επιτροπή για την Προώθηση  της Ευημερίας και Προστασίας των ανηλίκων (COBETU), ελεγκτικά όργανα,  τοπικές επιτροπές κ.λ.π.), οι διαδικασίες συνεργασίας και εποπτείας,  το νομικό καθεστώς που διέπει τα δικαιώματα και την προστασία των  ανηλίκων, καθώς και οι κεντρικές οδηγίες του κινήματος και οι σχετικοί  κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την εξασφάλιση της προστασίας των  παιδιών και των νέων. Σε σχετικό πρακτικό οδηγό που έχει εκδοθεί με  σκοπό την υποστήριξη του έργου των ασχολούμενων με παιδιά και εφήβους  (γονείς, δασκάλους, γυμναστές, καθηγητές, κατηχητές, εμψυχωτές κ.λ.π.)  αναφέρονται αναλυτικά τα απαιτούμενα προσόντα των ανθρώπων αυτών, ο  τρόπος που πρέπει να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, το περιεχόμενο της  δέσμευσής τους, ο τρόπος ανάπτυξης της σχέσης τους με το παιδί και  τους γονείς.

Αναλύθηκαν οι συνέπειες της σωματικής ή ψυχικής βίας στον ψυχικό κόσμο  του παιδιού, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι το  παιδί έχει υποστεί ανάρμοστη συμπεριφορά από κάποιον ενήλικο ή από  ανήλικο μεγαλύτερης ηλικίας, οι μέθοδοι πρόληψης. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε ολομέλεια, εργασίες σε ομάδες, ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις των εργασιών που έχουν γίνει τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό επίπεδο, κοινοποιήθηκαν εμπειρίες και μαρτυρίες από συμμετέχοντες.

Έντονη ήταν η παρουσία της Chiara Lubich, ιδρύτριας του κινήματος των  Focolari (1920 – 2008), μέσω της προβολής videos, όπου εμφανίζεται να  μιλά σε πλήθος κόσμου, αλλά και από τις συχνές αναφορές ομιλητών σε  μηνύματά της.

Εισηγητές ήταν επιστήμονες από διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων  ψυχολόγοι, ψυχίατροι, νομικοί, εκπαιδευτικοί, παιδίατροι.

Ο Σεβασμιότατος Stefano Russo, Επίσκοπος Fabriano – Matelica, ανέπτυξε  τις μεθόδους δραστηριοποίησης της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς  η Αγία  Έδρα έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της προστασίας  των ανηλίκων. Ανέλυσε πόσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι  απαιτείται εγρήγορση, υπευθυνότητα, διαφάνεια, συνεργασία με τις  αρμόδιες Αρχές.

Δεδομένου ότι οι σύνεδροι προέρχονταν από κάθε γωνιά της γης, μας  δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εμπειρίες από χώρες με διαφορετική  κουλτούρα στο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στην οικογένεια, στην  εκκλησιαστική κοινότητα, το σχολείο. Μαρτυρίες από την Ισπανία, την  Κεντρική Αμερική, το Πακιστάν, το Καμερούν, τη Σιβηρία. Καταστάσεις  εντελώς διαφορετικές, που παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα  όμως είχαν ως συνέπεια τη δυσκολία στην προσαρμογή των ενιαίων κανόνων  στις διαφορετικές κουλτούρες. Κατέστη σαφές ότι ο κοινός στόχος  απαιτεί κοινή δράση και συνεργασία, σοβαρότητα, ωριμότητα και  
ευαισθησία. Απαιτεί επίσης κατανόηση και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων,  τόσο του θύματος όσο και του φερόμενου ως θύτη.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον π.  Pasquale de Rosa και ακολούθως από την Emmaus (Maria Voce) και τον  Jesus Moran, οι οποίοι προεδρεύουν του κινήματος των Focolari. Μας ανέπτυξαν όμορφες σκέψεις που εκφράζουν την πνευματικότητα του κινήματος πάνω στη χριστιανική πίστη, το Πάθος του Κυρίου και τη χαρά της Ανάστασης, την αγάπη του Θεού, τον πόνο του Εσταυρωμένου και τον  ανθρώπινο πόνο, την πίστη στο Θεό και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

 

Οι συμμετέχοντες
Μαρία Ρεμούνδου  Κώστας  Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου