ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Δεν μας εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι ο Ιησούς προσευχόταν για τους μαθητές του, διότι γνωρίζουμε τι  επρόκειτο να συμβεί στη ζωή του. Ο βοσκός θα είχε κτυπηθεί  και τα πρόβατα του θα είχαν διασκορπιστεί, όπως προφήτευσε ο Ζαχαρίας (βλ. Ζαχ 13: 7) και όπως επανέλαβε ο ίδιος ο Ιησούς (βλ. Ματ 26:31).

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο και συγκινητικό ότι ο Ιησούς δεν προσευχόταν μόνο για τους Αποστόλους και Μαθητές του, αλλά και για  τους αποστόλους και μαθητές του όλων των εποχών. Ο Ιησούς προσευχόταν επίσης και για μάς τους μαθητές του  εικοστού πρώτου αιώνα.

Όχι μόνο οι Απόστολοι του έπρεπε να είναι ενωμένοι, μέσα σε μια ενότητα, που χαρακτηρίζεται από αγάπη, και η οποία προοριζόταν να είναι το σήμα κατατεθέν όλων των χριστιανών που θα πίστευαν στον Ιησού μετά το κήρυγμα των πρώτων Αποστόλων και Μαθητών του. Η ενότητα γίνεται προϋπόθεση και  απαραίτητο  χαρακτηριστικό που θα βοηθούσε ώστε η διδασκαλία των μαθητών όλων των εποχών να είναι πειστική.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαιρέσεις και πάνω απ 'όλα την κακή μαρτυρία ενός μεγάλου μέρους των μελών της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των αιώνων, θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί, αν με τέτοιες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, η χριστιανική εκκλησία πέτυχε στο στόχο της; Μπορούμε μήπως να αμφισβητούμε ότι η προσευχή του Ιησού για την ενότητα της Εκκλησίας εισακούστηκε;

Παρά τις απογοητεύσεις των ανθρώπων, παρά το ενδιαφέρον για την εξουσία και το χρήμα που χαρακτηρίζουν ακόμη και χριστιανούς στη διάρκεια των αιώνων, παρά τη βία που πολλοί διαπράττουν στο όνομα του Χριστού, γενόμενοι ακόμη και διώκτες του Χριστού αντί να διώκονται το όνομα του Χριστού, η Εκκλησία υπάρχει και θα υπάρχει μέχρι τη συντέλεια των αιώνων. Εξ άλλου το γεγονός ότι  το  ευαγγέλιο έφθασε  σε μας ακόμη και μέσα από τους σκοτεινότερους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας δεν αποτελεί ένα αληθινό θαύμα; Δεν είναι αυτό σημάδι ότι η προσευχή του Ιησού έχει ακουστεί;

Στη διάρκεια των αιώνων ο Θεός είχε και έχει πάντα πιστούς που τον εμπιστεύονταν και τον εμπιστεύονται, πιστούς που έζησαν και ζουν σύμφωνα με τις αρχές του ευαγγελίου, ακόμη και όταν αυτές οι αρχές αγνοούνταν  και από εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι οδηγοί της εκκλησίας και οι οποίοι, αντιθέτως, ήταν μόνο λύκοι συγκαλυμμένοι σαν πρόβατα.

Οι αληθινοί πιστοί, ακόμα και μέσα από τις διαφορές, διατηρούν συνειδητά ή ασυνείδητα μία ενότητα. Δε χρειάζεται να δημιουργούμε μια τεχνητή ενότητα μεταξύ τους με ανθρώπινες μεθόδους. Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο Άγιο Πνεύμα, την ίδια δόξα του Θεού, την παρουσία του Θεού μέσα στις καρδιές μας. Ο ίδιος ο Ιησούς μας έχει δηλώσει  ότι μας είχε δώσει την ίδια δόξα που είχε λάβει από τον Πατέρα του και το Άγιο Πνεύμα. Εάν ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένας, οι Χριστιανοί, οι οποίοι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι μεταξύ τους, μπορούν να είναι "ένα" μόνο αν ο ίδιος Θεός κατοικεί μέσα τους.

Η ενότητα όλων των αληθινών χριστιανών ήταν πάντοτε εγγυημένη από το Άγιο Πνεύμα και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι Χριστιανοί μπορούν να είναι ενωμένοι παρά τις όποιες  διαφορές σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

Ο Ιησούς επέστρεψε στον Πατέρα, ανακτώντας  τη δόξα που είχε πριν από τη δημιουργία του κόσμου και η επιθυμία του είναι  όλοι οι αληθινοί του μαθητές, αυτοί που τον γνώριζαν, τον αγάπησαν και  τον ακολούθησαν να μοιράζονται μαζί του την ίδια  δόξα και ενότητα.

Αλλά διερωτόμαστε είμαστε και εμείς σε θέση να δείξουμε μια τέτοια αγάπη στον κόσμο για να συνεχίζει να πιστεύει ο κόσμος ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο απεσταλμένος Υιός του Θεού;  Ναι, διότι ο Θεός Πατέρας μας κρατά ενωμένους αλλά εμείς πολλές φορές δεν έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα μας.

Ζητούμε λοιπόν συγνώμη για κάθε φορά που δεν προσπαθήσαμε να βιώσουμε αγάπη και την ειρήνη μεταξύ μας  και του ζητούμε  το θάρρος να μην απογοητευθούμε, αλλά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου