Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου


Στον ευαγγελισμό για την γέννηση του Ιωάννη που κάνει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον Ζαχαρία, πηγαίνει στο ναό της Ιερουσαλήμ. Στον ευαγγελισμό για τη γέννηση του Ιησού πηγαίνει στη Ναζαρέτ, περιοχή που εθεωρείτο ειδωλολατρική  και ξεχασμένη από το Θεό, τη Γαλιλαία από την οποία δεν είχε προέλθει κανένας προφήτης, όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο Κεφάλαιο 7, εδάφιο 52 του Ευαγγελίου, όταν ο Ναθαναήλ διερωτάται « "μπορεί να βγει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ;» (Ιωάν. 1,46). Ο Θεός διαλέγει ότι δεν είναι φανταχτερό , ότι είναι ταπεινό και  περιφρονημένο από τους ανθρώπους. Ο νόμος της ενσάρκωσης είναι αυτός: « ο Ιησούς εκμηδένισε τον εαυτό του, ταπείνωσε τον εαυτό του" (Φλπ.  2,7-8).

Αλλά στην Ιερουσαλήμ, στο Ναό, στην επίσημη λατρεία, στον Ιερέα που προϊστατο  στην τέλεση της Θυσίας ο Θεός δεν βρίσκει την πίστη, δηλαδή δεν βρίσκει  αγάπη, υπακοή και αποδοχή. Αντίθετα στη Ναζαρέτ, στη Γαλιλαία την ειδωλολατρική, που βρίσκεται μακριά από τη λατρεία, βρίσκει μία άγνωστη κοπέλα , τη Μαρία γεμάτη από τη χάρη του Θεού,  την πίστη  και τη διαθεσιμότητα.

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός κατοικεί στο ναό, στην καινή Διαθήκη επιλέγει την  κατοικία  του ανάμεσα στους ανθρώπους  (Ιωάν. 1,14). Η  Μαρία είναι ο νέος Ναός  η νέα αγία πόλη, αντιπροσωπεύει  το νέο ανάμεσα στον οποίο  έρχεται να κατοικήσει ο Θεός. Το όνομα Ιησούς σημαίνει: Ο Θεός σώζει. « Ο Κύριος ο Θεός σου είναι μέσα σου, δυνατός και σωτήρας αναφωνεί ο Προφήτης Σοφονίας» (Σοφ 3,17).

Το νέο όνομα της Μαρίας είναι « κεχαριτωμένη» είναι η ενδυμασία για τη νέα αποστολή στο σχέδιο του Θεού,  προορισμένη να αλλάξει  τη ζωή της  αλλά και όλη τη ροή της ανθρώπινης ιστορίας. Η έκφραση « ο Κύριος είναι μαζί σου»" δείχνει  την προστασία και την συμπαράσταση  που ο Θεός  της υπόσχεται  εν όψει  της αποστολής που έχει τώρα να εκπληρώσει.

Η ταραχή  για την οποία μιλά το Ευαγγέλιο  (στιχ.29)  δείχνει την παρουσία του Θεού  και υπογραμμίζει  την θεϊκή προέλευση του μηνύματος που η Μαρία δέχεται , και είναι απόδειξη πως τα λόγια του αγγέλου  είναι γεμάτα από μυστήριο.

Ο Άγγελος διαπιστώνοντας την ταραχή της Μαρίας που καμία σχέση δεν έχει με την αμφιβολία, την καθησυχάζει:        

« Μη φοβάσαι Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό….» και είναι τότε που με πολλή πίστη και πλήρη υποταγή στο θέλημα του Θεού δίνει τη σωτήρια για μας συγκατάθεσή της:  « εγώ είμαι μια δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου».

 Γι’ αυτό και αναφωνεί είμαι η δούλη του Κυρίου

« Δούλος του Κυρίου»  είναι εκείνος που έχει λάβει μία ειδική και σημαντική αποστολή». "Δούλοι του Κυρίου είναι εκείνοι που έχουν λάβει μία ειδική αποστολή και ταυτόχρονα  δίνουν δείγματα  διαθεσιμότητας και πίστεως. Στο στόμα της Μαρία  η έκφραση «δούλη του Κυρίου» συνοψίζει  την αποστολή της  και το θάρρος με το οποίο  δέχτηκε   το θεϊκό κάλεσμα  το οποίο δίνει μια νέα σημασία  και απρόσμενη  στη ζωή της.

"Δούλη του Κυρίου" είναι το όνομα  που η ίδια αποδίδει  στον εαυτό της μετά από εκείνο που της έδωσαν οι γονείς της:  Η  Μαρία  η κεχαριτωμένη από το Θεό αισθάνεται ως δούλη του Κυρίου  γιατί δέχεται ταπεινά  το σχέδιο του Θεού, παρόλο που δεν μπορεί να καταλάβει   όλο το περιεχόμενο του ευαγγελισμού  και όλες τις συνέπειές του.

Η έκφραση «ας γίνει σε μένα», φανερώνει τη ζωηρή επιθυμία και τον αληθινό ενθουσιασμό  να δει να πραγματοποιούνται  ότι της αναγγέλθηκε. Η Μαρία μας διδάσκει  ότι το θέλημα του Θεού πρέπει να το δεχόμαστε  με πίστη και να το εκτελούμε με χαρά.

Πανηγυρίζοντας σήμερα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αποδίδουμε με την τέλεση αυτής της Ευχαριστίας μας δόξα και ευγνωμοσύνη στο Θεό  για το Μυστήριο της σωτηρίας και τιμή προς εκείνη που δέχτηκε το θέλημα Του προς χάριν της και προς χάριν όλων μας. Της ζητούμε να ικετεύει συνεχώς τον Κύριο, ώστε με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να απαντούμε με το δικό μας γένοιτο στο θέλημα του Πατέρα για να ενσαρκώνουμε γύρω μας τον  λόγο Του, που φέρνει τη σωτηρία μας και τη σωτηρία των άλλων. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου