ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΘΕΣΜΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 

Χθες Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, έγινε η ετήσια συνάντηση των μελών των ενοριακών συμβουλίων, των μελών των Επιτροπών της Αρχιεπισκοπής, των κατηχητών και κατηχητριών και  των εμψυχωτών και των ιερέων και μοναχών. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής «Ιωάννης Παύλος Β΄» στην Ξινάρα, μετά το ετήσιο Μνημόσυνο που τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στον Καθεδρικό Ναό της Τήνου, Παναγίας του Ροδαρίου.

Δυστυχώς η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, διότι πολλά μέλη της Εκκλησίας μας στο διάστημα αυτό βρίσκονται σε διακοπές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν πειράζει αρκεί να ξεκουραστούν και να μπορέσουν να εργαστούν στους θεσμούς που εκπροσωπούν  ακόμη καλύτερα, όταν επιστρέψουν με το καλό.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν και ιδιαίτερα την κυρία Ρένα Φυρίγου, η οποία, όπως κάθε χρόνο, κρατά με θαυμαστή ακρίβεια τα Πρακτικά της Συνάντησης.

Μετά τον ύμνο «Χριστέ της Εκκλησίας σου», ο Σεβασμιότατος απεύθυνε χαιρετισμό στους παρόντες και είπε:

Είναι πια παράδοση μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε χρόνου να συναντιόμαστε Επίσκοπος, ιερείς, μοναχοί και μοναχές, ενοριακά συμβούλια και μέλη των ενοριακών μας επιτροπών με διπλό σκοπό:

Πρώτο να ενημερώνονται όλα τα μέλη αυτών των θεσμών από πρώτο χέρι για τις πρωτοβουλίες αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική μας Εκκλησία και δεύτερο να ανταλλάσσομε γνώμες και να ακούσομε τις σκέψεις των ανθρώπων που έχουν δεχθεί να προσφέρουν μία  υπηρεσία στην τοπική Εκκλησία μέσα και από τους θεσμούς των ενοριακών και εκκλησιαστικών συμβουλίων αλλά και των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής.

Πριν από όλα σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, διότι αυτή αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την υπόθεση της Εκκλησίας που είναι μια υπόθεση ιερή που πηγάζει από το Βάπτισμά μας και μας δεσμεύει ακόμη περισσότερο με την ανάθεση της ειδικής αυτής αποστολής του εκκλησιαστικού συμβούλου. Η παρουσία σας εδώ είναι  μία απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε μόνο για ότι αφορά την ενορία στην οποία υπηρετείτε ως ενοριακοί σύμβουλοι αλλά και για την  τοπική Εκκλησία την οποία αποτελούν όλες οι ενορίες μαζί.

Ενθυμίστε πιστεύω ότι, την ημέρα της πανήγυρης της Παναγίας του Ροδαρίου, αναφέρθηκε ότι κατά τη φετινή χρονιά η τοπική μας Εκκλησία θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Η δημιουργία στην Τήνο δύο μοναχικών κοινοτήτων του πατέρων του «Ενσαρκωμένου Λόγου» και των αδελφών « των δούλων του Κυρίου και της Αεπαρθένου Μαρίας»  μας εγγυώνται μια μεγάλη βοήθεια στην υπηρεσία της Εκκλησίας, διότι τόσο οι πατέρες, όσο και οι αδελφές δεν είναι νέοι μόνο σε ηλικία, αλλά και σε νοοτροπία και με πολλές ιδέες που σίγουρα θα συμπληρώσουν κενά. Ανοίγονται λοιπόν  νέοι ορίζονται που θα βοηθήσουν και τους νέους και τις νέες μας να βρουν πιο εύκολα τον προσανατολισμό που τους οδηγεί στο Χριστό, στον οποίο τόσο οι πατέρες όσο και οι αδελφές αφιερώθηκαν.

Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα της Συνάντησης  το οποίο προέβλεπε:

α.- Παρουσίαση εκ μέρους της μοναχικής κοινότητας των μοναχών των «δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας» , της ζωής και του έργου του μοναχικού τους τάγματος  μέσα στον κόσμο και τη δραστηριότητά τους κατά τις 40 ημέρες που ζουν και δρουν  στο  νησί της Τήνου μετά την επίσημη εγκατάστασή τους που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 2018.

β.- Οι πατέρες του «Ενσαρκωμένου Λόγου» που έχουν εγκατασταθεί στην Τήνο από τον Οκτώβριο του έτους 2017, παρουσίασαν τη ζωή και τη δράση του δικούς τους μοναχικού τάγματος και τη δράση τους στην Τήνο από τις 8 του μηνός Οκτωβρίου που ανάλαβαν την ποιμαντική φροντίδα της ποιμαντικής ενότητας Στενής που αποτελείται από 5 ενορίες .

Και οι δύο παρουσιάσεις συνοδευόταν από προβολή φωτογραφιών που έκανε την παρουσία πιο ζωντανή και πιο ευχάριστη.

Εντύπωση έκανε σε όλους η νέα πρωτοβουλία που σιγά- σιγά  να υλοποιείται  στην ποιμαντική αυτή ενότητα και ελπίζουμε με τη στήριξη όλων μας να αποδειχθεί καινοτόμος και χρήσιμη ιδιαίτερα για τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους όχι μόνο αυτής της ποιμαντικής ενότητας αλλά και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας στην Τήνο.

Οι παρόντες  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν επίσης από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο για νέες πρωτοβουλίες που προβλέπονται να ξεκινήσουν κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά που, όπως έχει αναγγελθεί την ημέρα της πανήγυρης της Παναγίας του Ροδαρίου εκτός από την κατήχηση όλων των ηλικιών που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα κάθε ποιμαντικού έτους, την ιδιαίτερη φροντίδα μας για τα παιδιά, τους νέους και τις νέες, μετά τα όσα μελετήθηκαν και προτάθηκαν στην πρόσφατη  Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη που μελέτησε το θέμα « «οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης.

Μετά από όλα αυτά δόθηκε η ευκαιρία  στους παρόντες  να κάνουν  ερωτήσεις και να ενημερωθούν ακόμη καλύτερα για τα δρώμενα στην τοπική μας Εκκλησία, ώστε να τα στηρίξουν με την προσευχή τους και με την ενεργό συμμετοχή τους.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Αποκαταστάθηκε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου,  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, μαζί με τον Εφημέριο Χίου π. Λέοντα, επισκέφτηκαν τα

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου