1η ΜΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

1η ΜΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Όταν τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στην Νάξο το Προσκυνηματικό ταξίδι με το οποίο έκλεινε ο κύκλος των πνευματικών συναντήσεων που λάβαιναν χώρα στη Φανερωμένη της Σύρου όλοι όσοι συμμετείχαν στη «Μύηση στην προσευχή» με επικεφαλής τον π. Νίκο Ρούσσο μας είχαν ευχηθεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, προσφέροντάς μας κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση.

Αντίστοιχα από την πλευρά της Ενορίας της Μητροπόλεως δόθηκε η υπόσχεση άμεσης υλοποίησης αυτής της παρότρυνσης. 

Ο σπόρος, λοιπόν, που έριξαν έπεσε σε γόνιμο έδαφος και ήρθε η ώρα να καρποφορήσει.

Έτσι, με πρωτοβουλία του εφημερίου ξεκίνησαν οι πνευματικές συναντήσεις των πιστών μέσα από τη «Μύηση στην προσευχή».

Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό, μέσα από το κατανυκτικό φως των κεριών, μπροστά από το Ευσπλαχνικό Βλέμμα της Παναγίας της Ελεούσας, κάτω από τον Εσταυρωμένο όπου οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν στο Χριστό μέσα από την προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου.

Η προσευχή αυτή είχε σαν θέμα «Εσύ, Κύριε με διερευνάς και με γνωρίζεις στις σχέσεις μου» και ξεκίνησε όπως κάθε προσευχή με το σημείο του Σταυρού, αφού χαράζοντάς επάνω μας νοιώθουμε να αγκαλιάζει όχι μόνο το σώμα μας αλλά πολύ περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να μας καθαγιάζει αφού αποτελεί το σημείο της αγάπης του Θεού και της Λύτρωσής μας.

Στη συνέχεια επικαλεστήκαμε το Άγιο Πνεύμα να μας καθοδηγήσει στην προσευχή ώστε να ανταποκριθούμε στο διάλογο με τον Ιησού ακόμα και μέσα στη σιωπή, αφού Εκείνος μιλά βαθιά μέσα στην καρδιά μας, μας διερευνά, γνωρίζει τις σκέψεις μας και προβλέπει τα βήματά μας…

Ο Εφημέριος στις σύντομες σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας αναφερόμενος στην περικοπή από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο 22, 24-27 επικεντρώθηκε στην λέξη «υπηρεσία» προς το συνάνθρωπο σημειώνοντας ότι ακόμα και η προσευχή για όλους εκείνους που αγνοούν με διαφόρους τρόπους το Θεό, είναι μια μορφή πνευματικής υπηρεσίας και προτροπή για τους παρόντες στη μύηση χριστιανούς.  

Ακολούθησε η Έκθεση και η Προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου και δόθηκε η Ευλογία με Αυτό.

Ευχαριστίες εκφράζουμε στον π. Νικόλαο Ρούσσο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού των κύκλων της Μύησης της Προσευχής.
 

Κείμενο: Φανή Δάσκου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Ρεμούνδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου