ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΜΑΣ (2)

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΘΕΣΜΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΜΑΣ

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε λιτό κέρασμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής μας στην Ξινάρα « Άγιος Ιωάννης – Παύλος Β’ και ακολούθησε η ετήσια συνάντηση των μελών των ενοριακών συμβουλίων και των μελών των Επιτροπών της Αρχιεπισκοπής υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου και κύριο ομιλητή τον Σεβασμιότατο π. Σεβαστιανό, ο οποίος και παρουσίασε το θέμα: «νέος ευαγγελισμός».
Στην αρχή της Συνάντησης ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας καλωσόρισε τους παρόντες και τους ευχαρίστησε για την συνεργασίας τους μέσω των ενοριακών συμβουλίων και των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής εξασφαλίζοντας μία πολύτιμη προσφορά υπηρεσίας στην τοπική μας Εκκλησία.
Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:
Αγαπητοί μου, σας καλωσορίζω στην ετήσια αυτή συνάντηση μας. Είναι συνάντηση όχι εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική διότι δεν έχει μόνο σκοπό ενημερωτικό αλλά και καθοριστικό σε θέματα που απασχολούν την τοπική μας Εκκλησία και η συμβουλευτική γνώμη των θεσμών δεν είναι μόνο χρήσιμη αλλά μπορεί να αποδειχθεί και αποφασιστική σε ορισμένες αποφάσεις μας.

Είμαστε μια μικρή τοπική Εκκλησία με λίγες δυνάμεις αλλά με πολλή θέληση να ανταποκριθούμε στην αποστολή που ο Κύριος μας ανάθεσε.
Η Εκκλησία μας δεν πρέπει απλώς να διαχειρίζεται τα της πίστεως και να εξασφαλίζει τη Θεία Λατρεία, αλλά να επιδιώκει την ωρίμανση και τη βίωσή της πίστης, ώστε να αποδεικνύει καθημερινά με τα έργα της ότι παραμένει σημείο σωτηρίας όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.
Η δράση της τοπικής μας Εκκλησίας οφείλει να επιλέγει τα ουσιώδη και να προσφέρει τα επουσιώδη όταν αυτό είναι χρήσιμο και δυνατό.
Επιδιώκουμε και σήμερα να κάνουμε πολλά, να εξασφαλίζουμε ότι εξασφαλίζαμε όταν οι δυνάμεις της ήταν διπλάσιες. Σήμερα επωμιζόμαστε πολλές ευθύνες δυσανάλογες με τις δυνάμεις μας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που τις προσφέρουμε. Αναγκαζόμαστε να τις αναθέτουμε πάντοτε στα ίδια άτομα πολλές ευθύνες με αποτέλεσμα την κόπωση την ψυχική και τη σωματική και την στειρότητα σε νέες ιδέες που θα συμβάλουν την ανανέωση της ποιμαντικής μας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, χωρίς είναι να αποκόβεται από το χθες.
Είναι ανάγκη να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στους έχοντες μεγαλύτερη από μας ευθύνη μέσα στην Εκκλησία, να στηρίζουμε τις συλλογικές αποφάσεις και να είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με τη συμμετοχή μας στην ενεργό ζωή της,ώστε να μην παραμένουμε ανενεργά αντικείμενα και απλοί θεατές και ενδεχομένως και κριτές αυτών που κάνουν οι άλλοι, αλλά να είμαστε όλοι οι βαπτισμένοι υποκείμενα που συνεργαζόμαστε και όλοι μαζί προσφέρομε τον τρόπο βίωσης του Ευαγγελίου όχι με λόγια αλλά με έργα, που οι υπεύθυνοι συντονίζουν και προωθούν.

Σας ευχαριστώ που έχετε ναλάβει μία τέτοια ευθύνη μέσα στην Εκκλησία και σας ζητώ να συνεχίσετε προσφέροντας την καλή σας θέληση και τα χαρίσματά σας στην υπηρεσία της.

Το πρόγραμμα της σημερινής συνάντησής μας προβλέπει μία παρουσίαση εκ μέρους του π. Φερνάνδου δύο πρωτοβουλιών που λειτουργούν στην ποιμαντική ενότητα της Στενής: το «Μεγάλο ορατόριο» και τη «Σχολή πίστεως»/

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω τη σημερινή εικόνα της τοπικής μας Εκκλησίας για να γνωρίζετε τι συμβαίνει σήμερα στην Εκκλησία μας.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον π. Φερνάνδο Bravo, εφημέριο της ποιμαμαντικής ενότητας Στενής Τήνου, ο οποίος παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες που υλοποιεί με τη βοήθεια του υπεφημερίου π. Ιωσήφ Rossi και των αδελφών «δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας». Νέος ευαγγελισμός, γιατί και πως;» και καθήλωσε τους παρόντες για πενήντα λεπτά της ώρας, χάρη στη σαφή, απλή και κατανοητή εισήγησή του.
Μετά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας παρουσίασε παρουσία τα όνειρά και τη ζωή της Εκκλησίας και αναφέρθηκε και στα προβλήματά της και τους προβληματισμούς της που βιώνει αυτό τον τελευταίο καιρό.

Εκείνο που χρειάζεται να σημειωθεί και να γνωρίζουν όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας είναι μία από τις 7 επιστολές που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στον π. Πέτρο Σοκολόφσκυ, η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητέ πατέρα Πέτρο, εύχομαι να είσαι καλά.

Επειδή ακούω, ότι λες στον κόσμο, ότι δεν είσαι πια «πατέρας Πέτρος» αλλά μόνο «Πέτρος», θέλω να το προσέξεις αυτό: Ένας ιερέας δεν σταματά να είναι ιερέας όταν εκείνος το θελήσει, αλλά όταν, για σοβαρούς λόγους, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή, το αποφασίσει να τον επαναφέρει στην λαϊκή τάξη.
Υπάρχουν οι Νόμοι της Εκκλησίας που στην περίπτωση αυτή προβλέπουν να γίνουν αυστηρές διαδικασίες με ανακρίσεις πριν αποταθεί η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Αρχή. Η διαδικασία δεν είναι απλή, ούτε τελειώνει σε ένα χρόνο, χρειάζεται πολύς καιρός και λόγοι σοβαροί.
Πρόσεξε λοιπόν να μη σκανδαλίζεις τον κόσμο με τη συμπεριφορά σου, διότι παραμένεις ιερέας.
Δεν μπορείς να τελείς τα Μυστήρια μέχρι να αφαιρεθεί η ποινή της αργίας που σου επιβλήθηκε της «suspensio a divinis». Αυτή ισχύει έως ότου παραμένεις στην Ελλάδα ή έως ότου μετανοήσεις για τη συμπεριφορά σου και σου αφαιρεθεί, από εκείνον που σου την επέβαλε ή επιστρέψεις στον Επίσκοπό σου και εκείνος προβλέψει διαφορετικά.
Σε καλώ και πάλι, αν θέλεις, να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Πες μου πότε μπορείς να έρθεις στην Αρχιεπισκοπή στην Ξινάρα ή σε άλλο τόπο που εσύ θα αποφασίσεις.
Σε παρακαλώ επίσης να μιλήσεις με τον Επίσκοπό σου, Σεβασμιότατο Θαδδαίο, διότι σε περιμένει.
Να είσαι καλά και σε χαιρετώ με την αγάπη Χριστού.

+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που έκανε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, έδωσε τη δυνατότητα στους παρόντες να ζητήσουν διευκρινίσεις και ακολούθησε διάλογος μέσα σε μία όμορφη εκκλησιαστική ατμόσφαιρα.
Στο τέλος της Συνάντησης, ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία τόσο του ετησίου Μνημοσύνου όσο και της ετήσιας Συνάντηση των θεσμών της τοπικής Εκκλησίας μας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου