Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών την περίοδο των Χριστουγέννων

Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών την περίοδο των Χριστουγέννων

Οι χριστιανικές κοινότητες στην Ινδία υπέστησαν τουλάχιστον 23 επιθέσεις για θρησκευτικούς λόγους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι οποίες προκάλεσαν τον φόβο και τον τραυματισμό στους πιστούς. Αυτό επιβεβαιώνουν τοπικές πηγές του πρακτορείου Fides.

Μεταξύ των πιο σοβαρών περιστατικών, στο Rajasthan 20 ινδουιστές εθνικιστές αγωνιστές επιτέθηκαν σε μια χριστουγεννιάτικη τελετή κανονικά εγκεκριμένη, ξυλοκοπώντας τους πιστούς. Στην Madhya Pradesh ένα άλλο περιστατικό συνέβη σε 30 Καθολικούς που έψελναν χριστουγεννιάτικους ύμνους. Και μετά από αυτή την επίθεση, ο πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ινδίας, ο καρδινάλιος Baselios Cleemis, δήλωσε: «η εμπιστοσύνη των ινδών Χριστιανών στην κυβέρνηση αρχίζει να διαβρώνεται». Οι Χριστιανοί ζητούν το σεβασμό στο Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία. Οι Ινδουιστές εξτρεμιστές έχουν γίνει περισσότερο θρασείς κατά τους τελευταίους μήνες: «Αυτή ήταν μια από τις πιο βίαιες εποχές των Χριστουγέννων στην πρόσφατη ιστορία για τους Χριστιανούς της Ινδίας», δηλώνουν.

Εκστρατεία των ινδουιστών εθνικιστών για να μεταστρέψουν τους Χριστιανούς Dalit

Εν τω μεταξύ το Vishwa Hindu Parishad Vhp («Παγκόσμιο Ινδικό Συμβούλιο»), μια από τις μεγαλύτερες εθνικιστικές ομάδες, αποφάσισε να εντατικοποιήσει την εκστρατεία του «gharwapsi» («επιστρέφω στο σπίτι»), εξαναγκάζοντας σε μεταστροφή στον ινδουισμό τους dalit χριστιανούς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια αύξηση στις εξαναγκαστικές μεταστροφές σε ολόκληρη την Ινδία, που λειτουργούν κυρίως από χριστιανούς. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Orissa, της ανατολικής Ινδίας, το Vhp καταδίκασε «την αχαλίνωτη μεταστροφή των Ινδουιστών υπό πίεση, δόλο και εκφοβισμό» σε ολόκληρη τη χώρα.

Κίνδυνος επανεμφάνισης της Τζιχάντ

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι ιεραπόστολοι χριστιανοί και οι μουσουλμανικές οργανώσεις στέλνουν χρήματα στην Ινδία από το εξωτερικό υιοθετώντας διάφορα μέσα για να προσελκύσουν ή να αναγκάσουν τους Ινδουιστές, ιδιαίτερα τους dalitκαι tribali, να μεταστραφούν, θέτοντας σε κίνδυνο «την ίδια την ύπαρξη των Ινδουιστών». Το Vhp   σημειώνει ότι «ο μουσουλμανικός πληθυσμός επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον ινδουιστικό πληθυσμό και το 2050 η Ινδία θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό του κόσμου» και προειδοποιεί για τον «κίνδυνο της Τζιχάντ», δηλώνοντας ότι «οι Τζιχαδιστές βρίσκονται σε άνοδο σε κράτη όπως η Βεγγάλη και η Κεράλα, χάρη στην πολιτική που ακολουθείται από τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία.

Υπό επίθεση βρίσκεται ο πλουραλισμός της ινδικής κοινωνίας

Οι κατηγορίες των ριζοσπαστικών ινδουιστικών ομάδων διαψεύδονται από διανοούμενους και παρατηρητές που τις αποκαλούν «προφάσεις για να επιτίθενται στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους στην Ινδία». «Περισσότερο από τους χριστουγεννιάτικους ύμνους και τις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτό που δέχεται επίθεση είναι ο πλουραλισμός της ινδικής κοινωνίας», λέει στο Fidesο Ram Puniyani, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η προσέγγιση των εξτρεμιστικών ινδουιστικών ομάδων πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, μέσω των δημοκρατικών αρχών», παρατηρεί στο Fidesο John Dayal, συγγραφέας και Καθολικός ακτιβιστής.

(Πρακτορείο Fides)

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου