23 ιεραπόστολοι δολοφονήθηκαν στον κόσμο το 2017

23 ιεραπόστολοι δολοφονήθηκαν στον κόσμο το 2017

Πρόκειται για 13 ιερείς, 1 μοναχό, 1 μοναχή, 8 λαϊκούς. Ο υψηλότερος αριθμός καταγράφεται στην Αμερική. Από το 2000 έως το 2016 δολοφονήθηκαν στον κόσμο 424 ποιμαντικοί εργάτες μεταξύ των οποίων 5 επίσκοποι.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση η οποία συντάχθηκε στο τέλος του χρόνου από το Πρακτορείο Fides για το 2017, 23 ιεραπόστολοι δολοφονήθηκαν στον κόσμο. Σύμφωνα με την ηπειρωτική κατανομή, για όγδοη συνεχή χρονιά, καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός στην Αμερική, όπου δολοφονήθηκαν 11 ποιμαντικοί εργάτες (8 ιερείς, 1 μοναχός, 2 λαϊκοί), ακολουθούμενη από την Αφρική, όπου δολοφονήθηκαν 10 ποιμενικοί εργάτες (4 ιερείς, 1 μοναχή, 5 λαϊκοί). Στην Ασία δολοφονήθηκαν 2 ποιμαντικοί εργάτες (1 ιερέας, 1 λαϊκός). Από το 2000 έως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Πρακτορείο Fides, δολοφονήθηκαν στον κόσμο 424 ποιμαντικοί εργάτες, εκ των οποίων 5 Επίσκοποι.

Ποιμαντικοί εργάτες που πέθαναν με βίαιο τρόπο

Ο ετήσιος κατάλογος του Fides εδώ και καιρό δεν αφορά μόνο αποκλειστικά στους ιεραποστόλους με τη στενή έννοια, αλλά προσπαθεί να καταγράψει όλους τους ποιμαντικούς εργάτες που πέθαναν με βίαιο τρόπο, όχι ρητά «από μίσος προς την πίστη». Γι αυτό προτιμάται να μην χρησιμοποιείται ο όρος «μάρτυρες», με την ετυμολογική έννοια της λέξης «μάρτυρας», για να αποφύγουμε να υπεισέρθουμε στην κρίση που η Εκκλησία θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει για ορισμένους από αυτούς.

Νεκροί σε περιβάλλοντα από όπου απουσιάζει ο σεβασμός για τη ζωή και για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα

Πολλοί ποιμαντικοί εργάτες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας ή κλοπής που διεξήχθησαν με αγριότητα, σε συνθήκες οικονομικής και πολιτιστικής φτώχειας, ηθικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπου η βία και η κατάχρηση θεωρούνται ως ο κανόνας συμπεριφοράς, με πλήρη έλλειψη σεβασμού για τη ζωή και για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι λαϊκοί μοιράζονται με τους απλούς ανθρώπους την ίδια καθημερινή ζωή, φέρνοντας την ιδιαίτερη αξία της ευαγγελικής μαρτυρίας τους ως ένδειξη ελπίδας.

Από τον κατάλογο λείπουν οι πολυάριθμοι ποιμαντικοί εργάτες θύματα βίας εξαιτίας της πίστης τους

Οι δολοφονημένοι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, για τους οποίους είναι σίγουρα μακριά η λίστα των ποιμαντικών εργατών, ή των απλών Καθολικών, που δέχθηκαν επίθεση, ξυλοδαρμούς, που τους λήστεψαν, τους απείλησαν, όπως εκείνοι των καθολικών δομών που εξυπηρετούν ολόκληρο τον πληθυσμό, που έχουν δεχθεί επίθεση, βανδαλισμούς ή λεηλασίες. Στους προσωρινούς καταλόγους που συντάσσονται ετησίως από το Πρακτορείο Fides, πρέπει πάντα να προστίθεται ο μακρύς κατάλογος τόσων πολλών, για τους οποίους ίσως δεν υπάρξει ποτέ κάποια είδηση ή που δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί, ούτε καν το όνομά τους, οι οποίοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη υποφέρουν και πληρώνουν με τη ζωή τους, την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.

Σπάνια οι δολοφόνοι των ιερέων ή των μοναχών αναγνωρίζονται ή καταδικάζονται

Υποδειγματική η καταδίκη του υποκινητή της δολοφονίας του ισπανού Ιησουίτη ιεραποστόλου Vicente Canas, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βραζιλία το 1987. Κατά την πρώτη δίκη, η οποία τελέστηκε το 2006, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η νέα δίκη της 29ης και 30ης Νοεμβρίου, οδήγησε στην καταδίκη του υποκινητή, μοναδικού επιζώντος εκ των κατηγορουμένων.

(Πρακτορείο Fides)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου