ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ


ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 

Αριθ. Πρωτ. 5110/17

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2017

 

Προς τον Μακαριότατο
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κ. Ιερώνυμο

Μακαριότατε,
Ελπίζω να σας βρει η επιστολή μου, σε πλήρη υγεία και ποιμαντική δραστηριότητα.
 

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχουν αναρτηθεί οδηγίες σχετικά με την τέλεση μικτού Γάμου μεταξύ Έλληνα Ορθοδόξου Χριστιανού και Καθολικού Χριστιανού, όπου αναφέρονται και τα εξής:

4. Πιστοποιητικό Βαπτίσεως του ετερόδοξου μελλονύμφου από την (ελληνική) θρησκευτική αρχή του δόγματός του. Αν πρόκειται περί Ρωμαιοκαθολικού, το Πιστοποιητικό πρέπει να είναι θεωρημένο από την Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών (Ομήρου 9 – Αθήνα).

Αυτή η οδηγία ακολουθείται και από άλλες Μητροπόλεις, και έτσι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πιστοί σπεύδουν στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών για τη θεώρηση αυτή.

Με βάση το Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας, δεν υπάρχει στην Ελλάδα τοπική Εκκλησία η οποία να αντικαθιστά τις άλλες τοπικές Εκκλησίες, ούτε και εκείνη της Ι. Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Με βάση μάλιστα τον Νόμο 4301/2014, όλες οι Καθολικές Αρχιεπισκοπές, Επισκοπές, Εξαρχίες και το Αποστολικό Βικαριάτο της Ελλάδος αποτελούν ξεχωριστά Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα.

Αλλά ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, ούτε άλλη Καθολική Αρχιεπισκοπή ή Επισκοπή στην Ελλάδα μπορεί να θεωρήσει τη γνησιότητα της υπογραφής ή το αληθές του περιεχομένου ενός Πιστοποιητικού άλλης Επισκοπής του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Τα πιστοποιητικά κάθε ενορίας θεωρούνται από τον οικείο Επίσκοπο.

Για τους παραπάνω λόγους, Σας παρακαλούμε να αναζητούν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες τη θεώρηση  πιστοποιητικών, που αφορούν μέλος μιας τοπικής Καθολικής Εκκλησίας του εσωτερικού ή του εξωτερικού, από την ίδια την Εκκλησία στην οποία ανήκει ο καθολικός πιστός.

Η κάθε τοπική Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα είναι πρόθυμη να τους εξυπηρετήσει στην αναζήτηση της συγκεκριμένης τοπικής Εκκλησίας.

Μακαριότατε, ελπίζω να μας δώσει ο Κύριος να συναντηθούμε σύντομα και να συζητήσομε προσωπικά.
Η ειρήνη του Κυρίου να είναι μαζί σας!

 

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

OΠρόεδρος

Σεβαστιανός
Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 25 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου