Δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό και προπάντων ούτε χριστιανικό.

Δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό και προπάντων ούτε χριστιανικό.


Τις τελευταίες ημέρες αναφερθήκαμε δύο φορές στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην  Ουγγαρία και στην εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας της Αυστρίας  ενός ανακαινισμένου Ναού στην Ορθόδοξη Εκκλησία  για τις λατρευτικές ανάγκες της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που από μέρους της Καθολικής Εκκλησίας γίνεται μία τέτοια λεπτή χειρονομία αγάπης προς την Αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία σε Χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Πολλοί και όταν λέω πολλοί, εννοώ πολλές δεκάδες Ναών της Καθολικής Εκκλησίας έχουν δωριστεί  στην Ορθόδοξη σε Χώρες και πόλεις που η Αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία δεν διαθέτει ιερούς Ναούς για την τέλεση της Θείας Λατρείας της.

Το παράδοξο όμως είναι ότι, από μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ,δεν υπάρχει μια αντίστοιχη  συμπεριφορά σεβασμού  και αγάπης προς την Καθολική Εκκλησία σε χώρες  όπως πχ  στην Ελλάδα, όπου η Καθολική Εκκλησία οφείλει να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες Καθολικών μεταναστών που κατέφθασαν τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν διαθέτει χώρους Λατρείας.

Τι το πιο φυσικό θα ήταν, η Ορθόδοξη Εκκλησία,  να παραχωρήσει κάποιο δικό της  Ναό και δεν λέω να μας δωρίσει όπως κάνουμε εμείς η Καθολική Εκκλησία, σ’ εκείνη, αλλά έστω απλώς να μας παραχωρήσει τη χρήση εκεί όπου, εμείς δεν διαθέτουμε Ναούς αλλά μόνο πιστούς.

Στη Ελλάδα, έχει γίνει τέτοια πρόταση σε συγκριμένους Μητροπολίτες, (και από τον γράφοντα)  για την παραχώρηση χρήσης κάποιου Ναού ή έστω και μιας αίθουσας για να χρησιμοποιηθεί για τη Λατρεία Καθολικών Χριστιανών. Η απάντηση είναι πάντα αρνητική. Από ότι γνωρίζω μόνο σε δύο ή τρεις περιπτώσεις επιχώριοι  Μητροπολίτες έχουν  φερθεί αληθινά αδελφικά παραχωρώντας τη χρήση κάποιου εγκαταλειμμένου εξωκλησίου.

Ζητώ από την Καθολική Εκκλησία να συνεχίσει να εξυπηρετεί την  Ορθόδοξη Εκκλησία σε τόπους που αυτό είναι αναγκαίο για τη λατρείας της. Όμως οι χορηγοί ή δωρήτριες τοπικές Καθολικές Εκκλησίες να ζητούν να γίνεται το ίδιο και από πλευράς Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα όπου η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την έλλειψη Ναών για τις ανάγκες της Θείας της Λατρείας.

Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε τα δικά μας μόνο δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό και προπάντων ούτε χριστιανικό.

+Ν 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου