ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΕΝΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΕΝΗΣ

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, ο Γενικός Ηγούμενος του μοναχικού τάγματος του «Ενσαρκωμένου Λόγου» επισκέφθηκε την καθέδρα την πνευματική ευθύνη την οποίας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μας από τις 8 Οκτωβρίου έχει αναθέσει στους δύο ιερείς του μοναχικού αυτού τάγματος: π. Φερνάνδο με καθήκοντα εφημερίου στις πέντε ενορίες που την αποτελούν και στον π. Ιωσήφ με καθήκοντα υπεφημερίου στην ίδια ποιμαντική ενότητα.

Στις 10 το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Ηγούμενος π. Γουσταύος, ο εφημέριος και υπεφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Στενής π. Φερνάνδος και π. Ιωσήφ, ο εφημέριος  της ποιμαντικής ενότητας Αγάπης π… Νικόλαος Ψάλτης και ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος.

Η συμμετοχή των ενοριτών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Στενής.  Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο αρμόνιο η αδελφή Γλυκερία.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος είπε στη συναγμένη Εκκλησία:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ διότη, θέλω μαζί σας να ζήσουμε τιν ιστορικές αυτές στιγμές που είναι η αρχή μιας ριζικής αλλαγής στη ζωή της ενορίας  αυτής. Η παρουσία εδώ του Γενικού Ηγουμένου του μοναχικού τάγματος του «Ενσαρκωμένου Λόγου» π. Γουσταύου είναι μια μεγάλη τιμή που γίνεται  σε όλη την τοπική μας Εκκλησία  και ιδιαίτερα σ΄’ αυτή την ποιμαντική ενίοτητα της Στενής, στην οποία το μοναχικό αυτό τάγμα διέθεσε δύο εξαιρετικούς νέους ιερείς τον π. Φερνάνδο και τον π. Ιωσήφ που δέχτηκαν να έρθουν εδώ καπό τη μακρινή Αργεντινή και να προσφέρουν τα χαρίσματά που ο Θεός τους έχει δώσει με σκοπό να βοηθήσουν στην ωρίμανση της πίστης των πέντε ενοριών που τώρα αποτελούν την ποιμαντική ενότητα  της  Στενής.

Ευχαριστούμε τον π. Γουσταύο διότι μας έστειλε δύο άξιους και χαρισματούχους ιερείς,  οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την ποιμαντική χροντίδα αυτής της ποιμαντικής ενότητας στις 7 του περασμένου μήνα, έδωσαν δείγματα της ολοκληρωτικής αφοσίωσής τους  στο έργο που τους ανατέθηκε.

Είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για την κάθε μια σας και τον καθένα  σας,  προκειμένου να σας βοηθήσουν να γνωρίσετε ακόμη  καλύτερα τον Κύριο που σας αγαπά και να σας αποδέιξουν ότι ο Κύριος βαδίζει μαζί σας όπως τότε με τους μαθητές  της Εμμαούς  που περπατούσε μαζί τους στους ερμήνευε τις Γραφές και του φλόγιζε τις καρδιές για να τπν ανατγμωρίσουν την  ώρα που  Εκείνος σταμάτησε στο σπιτι τους  για να τελέσει μαζί τους την Ευχαριστία μέσα από την οποία και τον αναγνώρισαν.

Σας ζητώ να σταθείτε δίπλα στον πατέρα φερνάνδο και τον π. Ιωσήφ έφθασαν από μακριά για να σταθούην κοντά σας. Να βαδίσουν μαζί σας στην πορεία της πίστης.

Σας ζητώ να  είστε κοπντά τους, να συνερ΄γαεστε μαζί τους, να μην τους στεανχωτερείτε να να τους βηθείστε στο έρτγο που θέλουν να πραγμνατιοπικήσουν στην τοπική μας Εκκλησία και ιδιαίτερα σ’ αυτλήν την ποιμ,αν ιτκή κοινίοτητα η οποία είναι η π΄ρωτη που θα απολαμβα΄νει την υπξηρεσία όχι ενός ιερέα αλλά μιας μοναχικής κοινότητητς.

Π. Γουσταύο, σας ευχαριστούμε για το πολύτιμο  δώρο και σας βεβαιώνουμε ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο οι ιερείς, οι νέες μοναχές και αυτές άλλο δώρο του θεού από τη δική σας μοναχική οικογένεια, θα σταθούμε κοντά στους δύο ιερείς σας  και ήδη από το λίγο χρονικό διάστημα που ζούμε μαζί τους τους θεωρούμε και δικκά μας πνευματικά παιδιά και πολύτιμους συνεργάτες.

Η  Εκκλησία και σήμερα ζει μέσα σε ένα κόσμο με πολλές δυσκολίες. Η αποστολή της δεν είναι εύκολη, όπως δεν ήταν εύκολη σε όλη την ιστορία της. Όμως μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες οφείλει πάντα να μαρτυρεί την αγάπη της για το Χριστό και για κάθε άνθρωπο,  να συμμετέχει στο πάθος, στο θάνατό και την ανάστασή του. Να καθιστά παρόντα τον  Αναστημένο Χριστό μέσα στον κόσμο με τη ζωή της και το κήρυγμά της.

Δυστυχώς πολλές φορές δεν είμαστε πειστικοί κήρυκες, γιατί  δεν μαρτυρούμε και με τη ζωή μας αυτό που κηρύττουμε με το λόγο μας. Ο λόγος μας και τα έργα μας δεν ταυτίζονται. Δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στο λόγο και στη ζωή. Εύκολα κηρύττουμε αλλά δύσκολα βιώνουμε. Είμαστε αδέλφια, όμως δεν ζούμε σαν αδέλφια. Ακόμη και το αυτονόητο της αγάπης και της αδελφοσύνης, της συνεργασίας  και της καταλλαγής, το θεωρούμε «είδος πολυτελείας» ακόμα και  μεταξύ χριστιανών. Εκδηλώσεις κατανόησης και αδελφικής αγάπης, που θα έπρεπε να είναι πράξεις καθημερινές, θεωρούνται εκδηλώσεις πρωτόγνωρες και εντυπωσιακές, γιατί είναι σπάνιες.

Η Εκκλησία για να κηρύττει την αγάπη πρέπει πρώτα να την βιώνει και για να την βιώνει πρέπει συνεχώς να την ανανεώνει. Δεν  έχουμε όμως αρκετό θάρρος, μας λείπει η απαραίτητη δύναμη, μείναμε κλεισμένοι εγωιστικά «στο υπερώο του εγωισμού» μας και φαίνεται πως ακόμη ζούμε κεκλεισμένων των θυρών για το φόβο  όχι πια των Ιουδαίων αλλά δυστυχώς των ίδιων των Χριστιανών!

 Όταν μεταξύ μας όλοι οι Χριστιανοί αληθινά αγαπιόμαστε, παρά τις όποιες ακόμη διαφορές μας, τότε θα μπορούμε  δικαιωματικά αλλά και αποτελεσματικά να  κηρύττουμε την αγάπη και στους άλλους. Και όταν βιώνουμε και κηρύττουμε την αγάπη τότε μόνο μπορούμε να λεγόμαστε  μαθητές του Χριστού.

Στον αγώνα μας αυτό έχουμε τον ίδιο τον Αναστημένο Χριστό που συνοδοιπορεί μαζί και μας οδηγεί στη δική μας Εμμαούς που είναι η ενορία κάθε πιστού, όπου γίνεται ο τεμαχισμός του άρτου χάρη στην παρουσία των λειτουργών της Εκκλησίας και είναι τόπου που τον αναγνωρίζουμε και του επαναλαμβάνουμε  το:  «Μείνε μαζί μας Κύριε». Αμήν.

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Γενικός Ηγούμενος  π. Γουσταύος  και ευχαρίστησε τον  Αρχιεπίσκοπο, τους ιερείς και τους πιστούς της Εκκλησίας για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε στον ερχομό του  στην  Τήνο. Ευχαρίστησε τα μέλη της ποιμαντικής ενότητας Στενής που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν τους δύο ιερείς του μοναχικού τάγματος «Ενσαρκωμένου Λόγου» και τους ζήτησε να τους βοηθήσουν ώστε η υπηρεσία τους να είναι αποτελεσματική προς όφελος όλων.

Τέλος ευχαρίστησε την Εκκλησία της Τήνου για την ευκαιρία που έδωσε στο μοναχικό του τάγμα να συνεχίσουν την  παρουσία τους και την εργασία τους στην  Ελλάδα, που είναι ο τόπος του πολιτισμού.

Εκ μέρους της ενοριακής κοινότητας προσφέρθηκαν λουλούδια στο Γενικό Ηγούμενο και εκ μέρους του εφημερίου π. Φερνάνδο δυο και υπεφημερίου π. Ιωσήφ συμβολικά  δώρα που υπενθυμίζουν την  Ελλάδα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου