ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ


Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια ιεροσύνης  του νεαρότερου ιερέα μας και εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννη Σκλάβου.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος θέλησε να συνεορτάσει την επέτειο αυτή με  τον π. Ιωάννη όπως είχε κάνει λίγες μέρες πριν, 20 Ιουλίου 2017 που μετέβη στη Νάξο  για  την επέτειο των τριών ετών ιεροσύνης του Εφημερίου του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεωργίου Παλαμάρη

Στις 8 το βράδυ τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Κέχρου Τήνου και συλλειτούργησαν μαζί του: ο εορταζόμενος π. Ιωάννης, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος και ο προσωρινός εφημέριος του Αγίου Ιωάννη στο Σκαλάδο Τήνου και Πάρου π. Μάρκος Βιδάλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.

Ήταν παρούσα όλη η ενοριακή κοινότητα του Κέχρου και μερικοί άλλοι πιστοί από άλλες ενορίες, όπως και δύο Γαλλίδες Ουρσουλίνες: η αδ Ελένη και η Αδελφή Μαρία- Άννα που παραθερίζουν στο νησί της Τήνου.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα ο Κύριος για να μας μιλήσει χρησιμοποίησε δύο σύντομες παραβολές: του  κρυμμένου θησαυρού  και των πολύτιμων μαργαριταριών.

Η Βασιλεία του Θεού είναι ένας αληθινός θησαυρός. Όμως ια να αντιληφθούμε την πραγματική του αξία δεν μας φθάνει το μυαλό, χρειαζόμαστε τον ίδιο το Χριστό για να μας τον παρουσιάσει. Και αυτό γίνεται κάθε φορά που μας μιλά  για τον εαυτόν του και για την αποστολή του πάνω στη γη.

Όλη η αξία της παραβολής ευρίσκεται στη δύναμη που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να πάρει την απόφαση, όταν ανακαλύψει αυτό το θησαυρό που λέγεται Χριστός και Βασιλεία του Θεού, να εγκαταλείψει τα πάντα και να  τον αποκτήσει.

Παράδειγμα αυτής της απόφασης έχουμε τους Αποστόλους που μόλις συνάντησαν τον  Ιησού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και την εργασία τους  και τον ακολούθησαν.

Σίγουρα καταλαβαίνετε πόσο αυτή η απόφαση του αγρότη που πουλήσει τα πάντα για να αγοράσει το χωράφι φάνηκε γελοία στα μάτια των άλλων συνανθρώπων του που δεν έβλεπαν τίποτε άλλο από ένα άγονο και ξερό χωράφι. Σίγουρα θα τον θεωρούσαν κουτό και θα τον κορόιδευαν. Όμως γι’ αυτό τον άνθρωπο αυτό το χωράφι ήταν ο αληθινός θησαυρός του.

Το ίδιο κάνουν πολλές φορές και οι άνθρωποι και με εκείνους που εγκαταλείπουν  τα πάντα και ακολουθούν το Χριστό. Όσοι ακολουθούν το Χριστό όπως είναι οι μοναχές, οι μοναχοί, οι ιερείς έχουν ανακαλύψει το θησαυρό τους στο Χριστό  αλλά οι άλλοι δεν βλέπουν αυτό το θησαυρό τους  στα μάτια μάλιστα μερικών μπορεί να φαίνονται και ως αποτυχημένοι.

Και στην παραβολή των πολύτιμων μαργαριταριών  προβάλλεται  η ιδιαίτερη αξία της Βασιλείας των ουρανών σε σχέση με κάθε άλλο καλό. Και σ’ αυτή την παραβολή το δυνατό σημείο της είναι η στιγμή που ο έμπορας παίρνει την απόφαση να τα πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του και να αγοράσει τα πολύτιμα μαργαριτάρια.

Ίσως θα παρατηρήσατε πως στην παραβολή του κρυμμένου θησαυρού ο άνθρωπος τον βρίσκει τυχαία ενώ στην παραβολή του εμπόρου  ο άνθρωπος πάει σε αναζήτηση των μαργαριταριών. Έτσι συμβαίνει και με εκείνους που συναντούν το Χριστό, άλλοι τον βρίσκουν χωρίς να τον ψάχνουν όπως οι Απόστολοι, ο Άγιος Παύλος και άλλοι τον ψάχνουν, όπως ο Νικόδημος. Και στις δύο περιπτώσεις  η καρδιά του ανθρώπου είναι ανήσυχη όπως μας λέει ένας Μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας ο Άγιος Αυγουστίνος μέχρι να βρει τον πολύτιμο θησαυρό που είναι ο Χριστός.

Το να είναι κανείς χριστιανός είναι η πιο μεγάλη χάρη και χαρά που δέχεται και νιώθει ο άνθρωπος. Η χαρά μας όμως πρέπει να φαίνεται στο πρόσωπό μας για να μην αποδειχθεί αληθινό εκείνο που έλεγε με σαρκασμό ένας μεγάλος άθεος φιλόσοφος  ο  Nietzsche: "θα έπρεπε να με βλέπουν με μια πιο γλυκιά ματιά, μια λυτρωτική ματιά  εάν θέλουν  να πιστέψω στο λυτρωτή τους».

Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο για τον π. Γιάννη που από ήδη δυο χρόνια ζει με αυτό το θησαυρό και ας ευχηθούμε και προσευχηθούμε να νιώθει  καθημερινά την παρουσία του θησαυρού που λέγεται Χριστός και να τον μοιράζεται με όλους τους αδελφούς του στην ιεροσύνη και τους πιστούς που ο Κύριος έχει θέσει στην πνευματική του φροντίδα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε το Θεό για την επέτειο των δύο χρόνων ιεροσύνης του και τη χάρη να συνεχίσει να είναι ο θησαυρός της ζωής του.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου