ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Ένας θεολόγος έλεγε: «αν κάποιος  δεν έχει διαβάσει την επί του όρους ομιλία δεν μπορεί να ξέρει τι είναι ο χριστιανισμός». (Francois Mauriac)

Η επί του όρους ομιλία ή η ομιλία των μακαρισμών είναι μία ομιλία  επαναστατική, ξεκάθαρη και δεσμευτική. Γίνεται κατανοητό πως  όποιος θέλει να είναι αυθεντικός χριστιανός, πιστός,  οπαδός του Ιησού, οφείλει να πραγματοποιεί αυτό το πρόγραμμα.

Καταλαβαίνει πως η χριστιανική κλήση  είναι μία πρόσκληση  στους μακαρισμούς. Γίνεται κατανοητό ότι   η χριστιανική ζωή είναι κυρίως αισιόδοξη.  Είναι για την ευτυχία.

Όποιος προσαρμόζεται σ’ αυτό το πρόγραμμα , γίνεται  άγιος. Αυτός είναι ο χριστιανισμός. Αυτή είναι η εορτή των Αγίων Πάντων που σήμερα τελούμε. Αποδίδουμε δηλαδή τιμή  σε τόσους άνδρες  και γυναίκες  που αγωνίστηκαν  για να θέσουν σε εφαρμογή το λόγο του Χριστού.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σούπερ ήρωες , αλλά απλοί άνθρωποι. Άνθρωποι που ασκήθηκαν καθημερινά με το ευαγγέλιο. Εξαιρετικοί στο κανονικό. Ο τίτλος της τελειότητάς τους  δεν είναι  κάτι το εξαιρετικό αλλά κάτι το κανονικό.

Προσέξετε. Οι Άγιοι δεν είναι άγιοι επειδή ξεχωρίζουν από τους άλλους, και γι’ αυτό απλησίαστοι,  αλλά διότι  ήταν τέλειοι στην τήρηση  του Ευαγγελίου, όπως οφείλουμε να είμαστε όλοι.

Η ζωή των Αγίων είναι η καλύτερη ερμηνεία του Ευαγγελίου, είναι μία πρακτική του  στην καθημερινότητα  και επομένως  αντιπροσωπεύουν για μας  μια πραγματική οδό  που μας φέρνει στο Χριστό.

Κοιτάζοντας λοιπόν κάτω από αυτή την οπτική , η  αγιοσύνη    δεν είναι μία πολυτέλεια , δεν είναι ένα προνόμιο για λίγους, ένα τέρμα που δεν μπορεί να φθάσει ένα απλός και φυσιολογικός άνθρωπος. Η αγιοσύνη είναι προσιτή σε όλους.

Η γη είναι γεμάτη από αγίους, η κάθε χώρα έχει τους δικούς της  αγίους. Σε όλους αυτούς τους αγίους απευθυνόμαστε σήμερα  με εμπιστοσύνη  και τους τιμούμε  ως υπόδειγμα,  ως φίλους, ως προστάτες. Όμως οφείλουμε να κάνουμε και τα δυνατά μας για να τους μιμηθούμε.

Ακόμη και σε μία κοινωνία όπως τη δική μας , ανήσυχη όπως είναι ,  με τόσες αμφιβολίες και τόσο λίγη πίστη, με τόσα προβλήματα και πάθη είναι δυνατό να ζήσουμε ως άγιοι και να γίνουμε άγιοι.

Η κλήση στην αγιοσύνη είναι για όλους. Και είναι δυνατή σε όλους.

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου