“Εμείς είμαστε οι παραλήπτες του Συνοδικού Κειμένου”

“Εμείς είμαστε οι παραλήπτες του Συνοδικού Κειμένου”

Λόγια που είπε ο Άγιος Πατέρας εκτός κειμένου κατά τη λήξη της  15ης Γενικής Τακτικής Συνόδου των Επισκόπων.

Κι’ εγώ πρέπει να πω ευχαριστώ σε όλους. Στην Καρδινάλιο Baldisseri, στο Σεβασμιότατο  Fabene, στους εκπροσώπους Προέδρους, στον Εισηγητή , στους ειδικούς Γραμματείς, που άφησαν τη σάρκα  τους στο προπαρασκευαστικό κείμενο, τώρα πιστεύω πως άφησαν και τα οστά τους, διότι  έδωσαν τα πάντα! Ευχαριστώ τους ειδικούς: είδαμε  πως περνά από το ένα κείμενο «μάρτυρα» σε μια επιτροπή «μάρτυρα, εκείνη της σύνταξης, που επιτέλεσε αυτό το έργο με τόσο    και τόση υπομονή. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ  όλους σας, τους ακροατές, και ιδιαίτερα τους νέους, που μας έφεραν τη μουσική τους εδώ στην Αίθουσα – “μουσική” είναι η διπλωματική γλώσσα για να πούμε έντονη παρουσία, αλλά έτσι είναι… Ευχαριστώ.

Δύο πραγματάκια που είναι στην καρδιά μου.

Πρώτο:  Να επαναλάβω μια φορά ακόμη ότι η Σύνοδος δεν είναι μια Βουλή. Είναι ένας προστατευμένος χώρος όπου το Άγιο  Πνεύμα ενεργεί. Γι’ αυτό οι πληροφορίες  που δίνονται είναι γενικές και δεν είναι τα πιο σπουδαία πράγματα, τα ονόματα, ο τρόπος με τον οποίο λέμε  τα πράγματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το Άγιο Πνεύμα  εργάζεται μέσα μας. Και αυτός ήταν ένας χώρος προστατευμένος. Να μη το ξεχάσουμε αυτό: ήταν το Άγιο Πνεύμα που εργαζόταν εδώ.

Δεύτερο πράγμα: το αποτέλεσμα της Συνόδου  δεν είναι το  τελικό Κείμενο, το είπα και στην αρχή. Είμαστε γεμάτοι από ντοκουμέντα. Εγώ δεν ξέρω αν αυτό το τελικό Κείμενο  θα έχει κάποιο αποτέλεσμα έξω, δεν το ξέρω. Αλλά ξέρω σίγουρα  ότι θα το έχει για μας, πρέπει να δουλέψει σε μας. Εμείς ετοιμάσαμε  αυτό το Κείμενο, η επιτροπή, εμείς το μελετήσαμε, το εγκρίναμε. Τώρα το Άγιο Πνεύμα  δίνει σε μας  το  Κείμενο για να δουλέψει  μέσα στην καρδιά μας. Εμείς είμαστε οι παραλήπτες  του Κειμένου, όχι ο έξω λαός. Είθε αυτό το Κείμενο να εργαστεί. Είναι ανάγκη  η μελέτη αυτού του Κειμένου να συνοδευτεί από την προσευχή, για να το μελετήσουμε σωστά έχουμε ανάγκη από  το φως… Είναι για μας, κυρίως,  αυτό το Κείμενο. Ναι θα βοηθήσει και τόσους άλλους , αλλά οι πρώτοι παραλήπτες είμαστε εμείς: είναι το Άγιο Πνεύμα  που έκανε όλο αυτό το έργο και επιστρέφει σε μας. Σας παρακαλώ, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε.

Και ένα τρίτο πράγμα: σκέπτομαι την Παναγία, την Αγία Μητέρα της Εκκλησίας. Οι τελευταίοι τρεις αριθμοί του Κειμένου πάνω στην αγιοσύνη μάς βοηθούν να δούμε  τι είναι η Εκκλησία: η Μητέρα μας  είναι Αγία, αλλά εμείς τα παιδιά της  είμαστε αμαρτωλοί. Είμαστε αμαρτωλοί όλοι. Να μη ξεχνούμε εκείνη την έκφραση  των Πατέρων, η “αγνή πόρνη”, η Αγία Εκκλησία, η αγία Μητέρα με τα αμαρτωλά παιδιά. Και εξ αιτίας των αμαρτιών μας, πάντοτε ο Μεγάλος Κατήγορος εκμεταλλεύεται, όπως λέει το πρώτο κεφάλαιο του Βιβλίου του Ιωβ: και τριγυρνά μέσα στον κόσμο αναζητώντας ποιόν να κατηγορήσει.

Αυτή  τη στιγμή  έντονα κατηγορεί, και αυτή η κατηγορία γίνεται  και διωγμός: Μπορεί να το βεβαιώσει ο Πρόεδρος της σημερινής ημέρας, (ο Πατριάρχης Sako]: ο λαός του [η Εκκλησία του Ιράκ] βρίσκεται σε  διωγμό  και μαζί τόσοι άλλοι λαοί της Ανατολής και άλλων μερών της γης. Και υπάρχει ένας άλλος τύπος διωγμού: συνεχείς κατηγορίες με σκοπό  να λερώσουν την Εκκλησία. Αλλά η Εκκλησία δεν λερώνεται: τα παιδιά ναι, είμαστε λερωμένα, είμαστε όλοι λερωμένοι, αλλά η Μητέρα  όχι. Και γι’ αυτό  είναι η στιγμή  που πρέπει να υπερασπιστούμε τη Μητέρα.  Και η Μητέρα προστατεύεται από τις κατηγορίες του Μεγάλου Κατήγορου  με την προσευχή και τη μετάνοια. Γι’ αυτό ζήτησα , σ’ αυτό το μήνα, που τελειώνει σε λίγες μέρες , να  απαγγέλλουμε το Ροδάριο, και να προσευχόμαστε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ , να προσευχόμαστε στην Παναγία  για να προστατεύει τη Μητέρα Εκκλησία. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Είναι μια δύσκολη στιγμή, διότι ο Κατήγορος  κτυπώντας μας , κτυπά και τη Μητέρα, όμως τη Μητέρα δεν μπορεί να την αγγίξει.  Αυτό ήθελα  να το πω μέσα απ’ την στο τέλος αυτής της Συνόδου. Και τώρα, το Άγιο Πνεύμα ας δωρίσει αυτό το Συνοδικό Κείμενο  σε όλους μας  και σε μένα, για να μελετήσουμε αυτό  που μας προτείνει. Πολλές ευχαριστίες σε όλους. Ευχαριστώ όλους!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου