Ενορία Μητροπόλεως: εβδομάδα λήξης Ιωβηλαίου Έτους

Ενορία Μητροπόλεως: εβδομάδα λήξης Ιωβηλαίου Έτους

Η τελευταία εβδομάδα του εκτάκτου Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας κύλησε με άκρως πνευματικό τρόπο.

Μέσα από την καθημερινή Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας (προκαθορισμένο σημείο, προσκύνησης, προσευχής και προσωπικής επαφής με το Φιλεύσπλαχνο Πατέρα), ο εφημέριος προσπάθησε με το κήρυγμα του να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πιστούς σχετικά με το θείο δώρο της Πατρικής Θεϊκής Ευσπλαχνίας. Αυτή ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, η αποστολή του οποίου ήταν να αποκαλύψει το μυστήριο της Θεϊκής Αγάπης στην πληρότητά του αφού «ο Θεός είναι αγάπη» (1Ιω. 4, 8-16). Έτσι ο εφημέριος προσπάθησε να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας στρέφοντας την προσοχή μας στα υλικά και πνευματικά έργα της ευσπλαχνίας: αναφέρθηκε λοιπόν πρώτα στα υλικά έργα της ευσπλαχνίας ξεκινώντας από το έργο της επίσκεψης στους φυλακισμένους, επεκτείνοντας το θέμα αυτό στη συμπαράστασή μας σε κάποιους συνανθρώπους μας οι οποίοι παρόλο που κινούνται ελεύθερα ζουν σε μια κατάσταση φυλακής.  

Πρώτο παράδειγμα: ο φυλακισμένος χριστιανός ο οποίος ενεργώντας εγωιστικά συνήθως φυλακίζεται, από την ίδια του την πράξη, στην αμαρτία, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη χάρη του Θεού. Αυτός λοιπόν, θα ελευθερωθεί μόνο μέσα από το Μυστήριο της Εξομολόγησης και τη συνειδητή προσπάθεια απομάκρυνσης από την αμαρτία. 

Δεύτερο παράδειγμα: ο φυλακισμένος συνάνθρωπος στις αρνητικές σκέψεις, στα οικογενειακά, οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα, στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Αυτός ο συνάνθρωπός μας μπορεί να ελευθερωθεί με μια απλή επίσκεψή μας, δείχνοντάς του ανιδιοτελή ενδιαφέρον και καλλιεργώντας σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. 

Τρίτο παράδειγμα: ο φυλακισμένος συνάνθρωπος σε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ο τζόγος, το διαδίκτυο κλπ, τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε να απεξαρτηθεί μέσα από έμπρακτη φιλία, αμέριστη συμπαράσταση, υπομονή και επιμονή. 

Τέλος το φυλακισμένο μαθητή: θύμα του bulling ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στην απόλυτη μοναξιά και απόρριψη από την οποία μπορούμε να το βοηθήσουμε να απελευθερωθεί ενθαρρύνοντας το και δημιουργώντας συνθήκες αληθινής φιλίας μαζί του.

Άλλωστε, υλοποιούμε τα υλικά έργα ευσπλαχνίας σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ματθαίο (2) όταν «πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με δεχτήκατε στο σπίτι, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, αρρώστησα και με επισκεφθήκατε, ήμουν φυλακισμένος και ήρθατε να με δείτε».  

Συνεχίζοντας ο εφημέριος το κήρυγμά του επεκτάθηκε στα πνευματικά έργα της ευσπλαχνίας εκ των οποίων ένα σημαντικό είναι να συγχωρούμε τις προσβολές που μας κάνουν. Αφού ο Θεός δεν παύει να ευσπλαχνίζεται εμάς τους αμαρτωλούς και να μας δέχεται την αγκαλιά του, οφείλουμε κι εμείς δείχνοντας μεγαλοψυχίας, να συγχωρούμε τις προσβολές των άλλων, ιδιαίτερα εκείνες που δεν ευσταθούν ή είναι παράλογες. 

Δηλαδή τη χάρη και τη δωρεά του Θεού που ανακαλύπτει ο μετανοημένος χριστιανός οφείλει να την μεταλαμπαδεύσει στο συνάνθρωπο. Άλλωστε πίσω από μια προσβολή κρύβεται συνήθως μια παρεξήγηση, που πηγάζει από έναν τσακωμό, θυμό, ζήλια, φθόνο ή και εχθρότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα προς λύση και όχι ως μάχη ενός πολέμου. Μόνο όταν αναρωτηθούμε για την βαθύτερη αιτία της προσβολής και αλλάξουμε την εγωκεντρική προσέγγισή της θα ελευθερωθούμε από αυτή. Έτσι, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά μας προβληματίζουμε το συνάνθρωπο που προκάλεσε την προσβολή ώστε να μην την επαναλάβει. Άρα είναι πνευματικά ωφέλιμο ο κάθε χριστιανός να κάνει καθημερινά μια εξέταση συνειδήσεως  και ζητώντας τη χάρη και την ευσπλαχνία του Θεού να μάθει να δέχεται και να συγχωρεί τις προσβολές των άλλων, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού. 

Όμως ο εφημέριος επικεντρώθηκε και ανέπτυξε και τα άλλα έργα ευσπλαχνίας όπως: να διδάσκουμε τους αναλφάβητους, να συμβουλεύουμε όσους βρίσκονται σε αμφιβολία, να διορθώνουμε τους αμαρτωλούς, να παρηγορούμε τους πονεμένους, να υποφέρουμε με υπομονή τα πρόσωπα που μας ενοχλούν και να προσευχόμαστε για τους ζωντανούς και τους νεκρούς. 

Τελειώνοντας ο εφημέριος τόνισε ότι με την εξάσκηση των παραπάνω έργων αφυπνίζουμε τη συνείδησή μας στο πνεύμα του ευαγγελίου, δεχόμαστε τη χάρη του Θεού, προσπαθούμε να μιμηθούμε τον Ιησού στην καθημερινότητά μας έτσι ώστε να προοδεύουμε στην πορεία μας προς τον ουρανό. 

Άλλωστε για να λάβουμε μια μέρα κι εμείς την τελική ευσπλαχνία του Θεού θα πρέπει να προσπαθήσουμε, με τον τρόπο που μας υποδεικνύει η Αγία Μητέρα Εκκλησία, να μοιράσουμε απλόχερα την ίδια αυτή ευσπλαχνία στο συνάνθρωπο, δηλαδή «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ». 

Φ.Δ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30-31.3.2024

Οικισμός Ενορία  30 -31 Μαρτίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 30/3 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 31/3 Κυριακή    09:00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου