Ενώπιον εκείνου που ψάχνει μόνο το σκάνδαλο χρειάζεται μόνο σιωπή και προσευχή

Ενώπιον εκείνου που ψάχνει μόνο το σκάνδαλο χρειάζεται μόνο σιωπή και προσευχή

Ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά την καλοκαιρινή διακοπή και μετά την αδικαιολόγητη πολεμική που του άσκησε δημόσια ο επίσκοπος Carlo Maria Viganò, πρώην αποστολικός Νούντσιος στις ΗΠΑ, άρχισε και πάλι την καθημερινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο του Οίκου «Αγία Μάρθα».

Ερμήνευσε το περιστατικό από Ευαγγέλιο του Λουκά που διαβάσαμε την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου – στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ιησούς, αφού επέστρεψε στη Ναζαρέτ, έγινε δεκτός με «υποψίες».

Ο Ποντίφικας εξηγεί τη στάση που πρέπει να υιοθετούμε σε όλες αυτές τις καταστάσεις της ζωής , κατά τις οποίες «ο πατέρας του ψέματος, ο κατακριτής, ο διάβολος, ενεργεί για να καταστρέψει την ενότητα μιας οικογένειας, ενός λαού». Είναι οι μικρές «παρεξηγήσεις» ή οι μεγάλες «επιθέσεις». Σε κάθε περίπτωση  για να τις αντιμετωπίσει κάποιος χρειάζεται η σιωπή – αναφέρει ο Πάπας στην ομιλία του, η οποία δημοσιεύτηκε  στο Πρακτορείο ειδήσεων Vatican News.

Η σιωπή όπως εκείνη του Ιησού στη συναγωγή, όπου όλοι περίμεναν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια μεγάλα έργα που ήταν ικανός να πραγματοποιήσει σε άλλα μέρη. Ενώπιον του Μεσσία δεν υπήρχαν «πρόσωπα», λέει ο Φραγκίσκος αλλά «ένα σιωπηρό πλήθος άγριων σκύλων που τον έδιωξαν έξω από την πόλη. Δεν σκεπτόντουσαν, δεν μιλούσαν αλλά κραύγαζαν. Ο Ιησούς σιωπούσε. Τον οδήγησαν  στην άκρη του βουνού για να τον ρίξουν στο γκρεμό»

Το Ευαγγέλιο τελειώνει με αυτά τα λόγια: «Αλλά Εκείνος, περνώντας ανάμεσά τους, προχωρούσε». «Με τη σιωπή νίκησε αυτή την άγρια βουβαμάρα και  έφυγε. Διότι δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα του. Το ίδιο θα συμβεί και τη Μεγάλη Παρασκευή: το πλήθος που την Κυριακή των Βαίων είχε ζητωκραυγάσει “Ευλογημένος Εσύ, ο Υιός του Δαβίδ”, τώρα κραύγαζε “Σταύρωσον”: είχε αλλάξει. Ο διάβολος είχε σπείρει το ψέμα στην καρδιά  του πλήθους και ο Ιησούς σιωπούσε – εξηγεί ο Πάπας.

Ο Ιησούς χρησιμοποιούσε μόνο «το Λόγο του Θεού», όπως κάθε φορά που «θέλει να νικήσει το διάβολο». Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά ταπεινότητας αφήνει τόπο στον πρώτο «λόγο-γέφυρα» που σπέρνει την «αμφιβολία» στην καρδιά των επικριτών καιφέρνει την αλλαγή στην ατμόσφαιρα «από την ειρήνη στον πόλεμο, από την έκπληξη στην περιφρόνηση». «Με τη σιωπή του νικά τους άγριους σκύλους», νικά «τον διάβολο που είχε σπείρει το ψέμα». Η συμπεριφορά του, που ξεκαθαρίζεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, βοηθά επομένως να «σκεφθούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργούμε στην καθημερινή μας  ζωή μας» όταν δημιουργούνται τέτοιες ενοχλητικές καταστάσεις.

«Η αλήθεια είναι ήπια, η αλήθεια είναι σιωπηρή, η αλήθεια  δεν είναι θορυβώδης» – σημειώνει ο Ποντίφικας. Γι’ αυτό με τα πρόσωπα που αναζητούν μόνο το σκάνδαλο, που αναζητούν  μόνο  το χωρισμό», η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι εκείνη  της σιωπής». «Τη σιωπή που νικά αλλά μέσω του σταυρού… Μα πόσες φορές στις οικογένειες αρχίζουν συζητήσεις πάνω στην πολιτική, τον αθλητισμό, για τα χρήματα και στη μια περίπτωση και στην άλλη αυτές οι οικογένειες τελειώνουν στην καταστροφή, σ’ αυτές τις συζητήσεις  στις οποίες φαίνεται ότι ο διάβολος είναι εκεί και θέλει να καταστρέψει.…».

Λοιπόν «σιωπή», «πες τη γνώμη σου και μετά σιώπησε», «δεν είναι εύκολο αυτό που έκανε ο Ιησούς, αλλά υπάρχει η αξιοπρέπεια του χριστιανού  που είναι στηριγμένη   στη δύναμη του Θεού.  Με τα πρόσωπα που δεν έχουν καλή θέληση, με τα πρόσωπα που αναζητούν μόνο τα σκάνδαλα, που αναζητούν μόνο τους χωρισμούς, που αναζητούν  μόνο την καταστροφή, ακόμη και στις οικογένειες: σιωπή και προσευχή».

Ο  Άγιος Πατέρας ολοκληρώνει την ομιλία του σ’ αυτή την πρώτη Θεία Λειτουργία του Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Ο Κύριος να μας δώσει τη χάρη να διακρίνουμε πότε πρέπει να μιλούμε και πότε πρέπει να σιωπούμε. Και αυτό σε όλη μας της ζωή: στην εργασία, στο σπίτι, στην κοινωνία….παντού και πάντοτε . Μόνο έτσι θα είμαστε αληθινοί μιμητές του Ιησού».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου