Ενωμένοι στο Άγιο Πνεύμα για το καλό της Εκκλησίας
Γενική ακρόαση του Πάπα προς τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη των ηγετών του Rinnovamento Carismatico Cattolico για το επίσημο άνοιγμα του Charis, της νέας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου.
Σήμερα ξεκινάει ένα νέο στάδιο αυτής της πορείας. Ένα στάδιο που σηματοδοτείται από την κοινωνία μεταξύ όλων των μελών της χαρισματικής οικογένειας, στην οποία εκδηλώνεται η ισχυρή παρουσία του Αγίου Πνεύματος για το καλό ολόκληρης της Εκκλησίας, για την οποία αυτή η Παρουσία καθιστά τους πάντες ισότιμους, αφού όλοι και ο καθένας ξεχωριστά γεννιόμαστε από το ίδιο Πνεύμα. Μεγάλοι και μικροί, με πολλά χρόνια ζωής και νεογέννητοι, απασχολούμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο ή και τοπικό, αποτελούν ένα σύνολο, που είναι πάντα ανώτερο από το μέρος.
Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τους περίπου έξι χιλιάδες παρόντες του Rinnovamento Carismatico τους οποίους δέχθηκε στην Αίθουσα Παύλος Στ΄ κατά την ακρόαση που ήταν αφιερωμένη σε αυτή την οργάνωση η οποία από σήμερα εγκαινιάζει επίσημα την έναρξη της Charis, τη νέα και μοναδική υπηρεσία του RCC. Για δύο ημέρες, περισσότεροι από 550 Υπεύθυνοι του Rinnovamento προερχόμενοι από όλο τον κόσμο, συναντήθηκαν στο Βατικανό για να συμπροσευχηθούν και για να εισακούσουν το Άγιο Πνεύμα εν αναμονή αυτού του επίσημου γεγονότος. Σήμερα το πρωί, με το κλείσιμο των εργασιών, πραγματοποιήθηκε και η εισήγηση του πατέρα Raniero Cantalamessao fm Cap, Εκκλησιαστικού Υπεύθυνου του Charis, με θέμα «Το Rinnovamento Carismatico (η Χαρισματική Ανανέωση): ένα Ρεύμα Χάριτος για ολόκληρη την Εκκλησία».
Charis, η νέα και μοναδική υπηρεσία κοινωνίας
Η Ένωση «Χάρις» είναι κάτι νέο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εκφράζουν τον τρόπο εργασίας του Θεού ο οποίος «ανανεώνει τα πάντα» και σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να φοβόμαστε αφού, όπως υπογραμμίζει ο Ποντίφικας:
Στην αρχή υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει οτιδήποτε νέο: μερικές φορές κάποιος προτιμά να παραμείνει στα δικά του και αποσπάται από την ενότητα. Και αυτό αποτελεί ένα πειρασμό του διαβόλου: κάθε φορά που κάποιος αισθάνεται ότι «το δικό μου» είναι κάτι παραπάνω από εκείνο, και «εγώ» προτιμώ το παλιό και όχι το νέο, εκεί βρίσκεται ο διάβολος, επειδή με αποσπά από την ενότητα. Ο φόβος για το νέο είναι κάτι ανθρώπινο – ναι αυτό είναι αλήθεια – αλλά δεν είναι η περίπτωση των πνευματικών ανθρώπων: «εγώ κάνω τα πάντα νέα», λέει ο Κύριος στο βιβλίο της Αποκάλυψης (21,5). Αλλά ο Θεός μας είναι ο Θεός της καινοτομίας. Οι καινοτομίες του Θεού αποτελούν πάντα ευλογία, επειδή προέρχονται από την καρδιά του που είναι γεμάτη από αγάπη.
Ο Πάπας προσκαλεί, ως εκ τούτου, να μην φοβόμαστε, αλλά να υπηρετούμε:
Να υπηρετούμε, όχι να κυβερνούμε. Υπηρεσία δεν σημαίνει βάζω στην τσέπη. Υπηρεσία σημαίνει δόσιμο, δίνω, δίνουμε.»
Και η υπηρεσία του θεσμού Χάρις, εξηγεί επίσης ο Φραγκίσκος, είναι μοναδική, επειδή απευθύνεται σε «όλες τις χαρισματικές οργανώσεις του κόσμου τις οποίες ενέπνευσε το Πνεύμα». Στη συνέχεια, ανέφερε το απόσπασμα από τον Ησαΐα για να εξηγήσει την έννοια και τη σημασία της Κοινωνίας:
«Τεντώστε τα σχοινιά της σκηνής», όπως λέει ο Ησαΐας 54(βλ. στ. 2), ώστε να μπορέσουν να βρεθούν εκεί όλα τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Μια οικογένεια όπου υπάρχει μόνο ένας Θεός Πατέρας, ένας μόνο Κύριος Ιησούς Χριστός και ένα μοναδικό ζωοποιό Πνεύμα. Μια οικογένεια στην οποία το ένα μέλος δεν είναι περισσότερο σημαντικό από κάποιο άλλο, ούτε λόγω ηλικίας, ούτε λόγω εξυπνάδας, ούτε λόγω των ικανοτήτων του, επειδή όλοι είναι αγαπημένα παιδιά του ίδιου Πατέρα.
Η σκέψη του Φραγκίσκου, στρέφεται και προς τους νέους, «το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας», «που μπορούν να βλέπουν το παρόν με άλλα μάτια και να δουν και το μέλλον μαζί σας»
Κοιτάξτε πώς αγαπιούνται
Σχεδόν σαν μια εντολή από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, ο Πάπας παραδίδει στην Charis και σε όλο το Rinnovamento Carismatico τις δικές του προσδοκίες καθώς και εκείνες της Εκκλησίας:
Βάπτισμα με το Άγιο Πνεύμα, ενότητα του Σώματος του Χριστού και εξυπηρέτηση των φτωχών, είναι η απαραίτητη μαρτυρία για τον ευαγγελισμό του κόσμου, στον οποίο καλούμαστε όλοι μέσω του Βαπτίσματός μας. Ευαγγελισμός δεν σημαίνει προσηλυτισμός αλλά κυρίως μαρτυρία. Μαρτυρία αγάπης: «κοιτάξτε πως αγαπούν ο ένας τον άλλον», είναι αυτό που προσήλκυε την προσοχή όσων συναντούσαν τους πρώτους χριστιανούς. (…) Για πάρα πολλές κοινότητες θα μπορούσαμε να πούμε. Κοιτάξτε πώς μιλούν έντονα και αυτό δεν είναι το Άγιο Πνεύμα. Ευαγγελίζω σημαίνει αγαπώ. (…) «Κοιτάξτε πως αγαπά ο ένας τον άλλο», αυτή είναι η κοινότητα.
Μετάφραση: ρφ