ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ π. Stanislaw Opiela τ.I.

3

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ π. Stanislaw Opiela τ.I.

O πολωνός ιησουίτης ιερομόναχος π. Stanislaw Opiela, ο οποίος αποβίωσε την 29/6 σε ηλικία 82 ετών υπήρξε πρωταγωνιστής των αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και από τους θεμελιωτές της ανανέωσης του καθολικισμού στη σημερινή Ρωσία. Λίγα λόγια για τη ζωή του :
Σπούδασε φιλολογία στη χώρα του και φιλοσοφία και θεολογία στο Παρίσι, όπου το 1970 χειροτονήθηκε ιερέας από τον γνωστό θεολόγο, καρδινάλιο Jean Danielou. Επέστρεψε στη Βαρσοβία και ανέλαβε εκκλ. παραστάτης των φοιτητών.
Στη συνέχεια, πήγε στη Ρώμη, στο πολωνικό τμήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Βατικανού, ενώ τους οριστικούς όρκους στο Τάγμα έδωσε το 1978 ενώπιον του Γενικού Ηγουμένου π. Pedro Arrupe.
Μετά την εκλογή του Ιωάννη – Παύλου Β΄επέστρεψε στην πατρίδα του, αναλαμβάνοντας υπεύθυνος της Θεολογικής Σχολής του Τάγματος στην Κρακοβία.
Συμμετείχε ενεργά στο συνδικάτο “Αλληλεγγύη”. Από το 1985 ως το 1991 ανέλαβε Ηγούμενος του Τάγματος στην Επαρχία της Πολωνίας. Το 1992 ξεκίνησε την προσπάθεια ανασύστασης του Τάγματος στη Ρωσία ( θυμίζουμε ότι οι Ιησουίτες είχαν μακραίωνη παρουσία στη χώρα, όπου και επέζησε το Τάγμα, με απόφαση της Μεγάλης Αικατερίνης, την περίοδο που η Αγία Έδρα είχε αναστείλει τη λειτουργία του ), εργάστηκε στη Σιβηρία αλλά και στη Μόσχα, όπου ίδρυσε και οργάνωσε το, γνωστό ως σήμερα, Θεολογικό Ινστιτούτο της Αρχιεπισκοπής, εκλεγόμενος επίσης γραμματέας της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας. Το 1999 “θυσιάστηκε” φεύγοντας από τη χώρα, γιατί η πολωνική καταγωγή και η δράση του είχαν ισχυρούς αντιπάλους στη ρωσική κυβέρνηση και η απομάκρυνση του τέθηκε ως όρος για την κρατική αναγνώριση της παρουσίας των Ιησουιτών στη Ρωσία…
Ο π. Opiela επέστρεψε αρχικά στην Πολωνία. Αργότερα πήγε Στρασβούργο, όπου ανέλαβε υπεύθυνος του “ Καθολικού Γραφείου ευρωπαϊκών προοπτικών ” στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπήρξε δεινός ορειβάτης και ποδηλάτης, κυρίως όμως άνθρωπος με όραμα, που έβλεπε τους ορίζοντες που ανοίγονταν για την εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο.

Πληροφορίες και φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου