«Ένας Πάπας στη γραμμή της δεύτερης Συνόδου του Βατικανού»

«Ένας Πάπας στη γραμμή της δεύτερης Συνόδου του Βατικανού»


Κατά την τέταρτη επέτειο από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, ο καρδινάλιος Pietro Parolin, γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, έδωσε μια συνέντευξη στο Radio Vaticana που πηγαίνει τη μνήμη μας πίσω στο χρόνο, σε εκείνη την περίοδο και στη συμβολή του Bergoglio στην Εκκλησία.  Ήταν μια πολύ έντονη χρονιά: από την Αποστολική Παραίνεση Amoris Laetitia έως τον ιστορικό εναγκαλισμό με τον Πατριάρχη Κύριλλο στην Κούβα, το έτος της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στην Κρακοβία και της επισκέψεως στο Άουσβιτς, της αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας και του οικουμενικού ταξιδιού στο Lundγια την 500η επέτειο από τη μεταρρύθμιση του Λουθήρου.

Ο Parolin στις 13 Μαρτίου 2013 δεν ήταν στην Ρώμη, αλλά στη Βενεζουέλα ως Αποστολικός Νούντσιος σε εκείνη τη χώρα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε αντιδράσει με «έκπληξη» στην εκλογή. Ο καρδινάλιος είπε επίσης ότι εντυπωσιάστηκε «ειδικά» για εκείνη την «αμοιβαία εμπιστοσύνη», το γεγονός ότι «εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στο λαό και ζήτησε την προσευχή του λαού για να τον ευλογήσει ο Θεός».

Ο γραμματέας του Κράτους στη συνέχεια μίλησε για την Amoris Laetitia, υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει «μια μεγάλη ώθηση» στην ποιμαντική της οικογένειας. «Πραγματικά παρήγαγε καρπούς ανανέωσης και καθοδήγησης στις οικογενειακές καταστάσεις που είναι εύθραυστες», δήλωσε.

Όσον αφορά στις κριτικές για τον Πάπα, τις υποβάθμισε ως εξής: «Ε, κριτικές στην Εκκλησία πάντα υπήρχαν! Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Πάπας μας έδωσε το κλειδί για να τις διαβάζουμε: δηλαδή, πρέπει να αποτελούν ειλικρινείς κριτικές, που επιθυμούν να οικοδομήσουν και τότε χρησιμεύουν για να προοδεύσουμε, χρησιμεύουν επίσης για να βρούμε μαζί τρόπους να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το θέλημα του Θεού και να το εφαρμόσουμε».

Υπενθυμίζοντας ότι η Εκκλησία πάντα έκανε μεταρρυθμίσεις, ο Parolinεξήγησε ότι η συνοδική πορεία της Εκκλησίας «είναι μια προοδευτική πορεία, μια πορεία που, θα μπορούσαμε να πούμε, είχε την αρχή της στη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, της οποίας ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να είναι εκείνος που θα συνεχίσει την εφαρμογή της στην ζωή της Εκκλησίας».

Και τέλος, ξεκαθάρισε: «Κάθε μεταρρύθμιση ακόμη και διορθωτική είναι αναγκαία – στο επίπεδο της ρωμαϊκής Κουρίας υπάρχουν ήδη μια σειρά διαφόρων αποφάσεων, ο Πάπας το υπενθύμισε αυτό κατά την τελευταία ομιλία του προς την ρωμαϊκή Κουρία, τα οποία οδηγούν σε μεταμορφώσεις, σε μια ανανέωση –  αν και όλα ξεκινούν από την καρδιά, όλα ξεκινούν από μέσα μας». Εξ ου και η σημασία – κατέληξε ο Parolin- αυτού που ο Ποντίφικας αποκαλεί «η μεταρρύθμιση της καρδιάς».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου