Ένας Πάπας που εκπλήσσει επειδή ο Θεός τον εκπλήσσει
Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Palazzo Pio, το βιβλίο «Francesco, il Papa dell eprimevolte» (Φραγκίσκος, ο Πάπας των πρώτων φορών), των δημοσιογράφων Fazzini και Femminis. Ο καρδινάλιος Tagle, στον επίλογο αναφέρει: η αλλαγή που προτείνει ο Φραγκίσκος δεν είναι επαναστατική, αλλά «μας προσκαλεί να είμαστε πιστοί σε μια παράδοση περισσότερο ευρεία την οποία μπορεί να έχουμε ξεχάσει εξαιτίας μιας επιλεκτικής μνήμης» που μας έχει σκληρύνει
Ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας στη σύγχρονη ιστορία, ο πρώτος που έγραψε μια ολόκληρη εγκύκλιο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και εγκαινίασε ένα Ιωβηλαίο στην Αφρική. Ο πρώτος που καθιέρωσε μια Παγκόσμια Ημέρα για τους φτωχούς και ο πρώτος που θέλησε να ονομαστεί Φραγκίσκος. Υπάρχουν τόσες πολλές «πρώτες φορές» για τον Πάπα Φραγκίσκο, που ονομάστηκε επίσης και «ο Πάπας των εκπλήξεων». Γι αυτές τις ασυνήθιστες χειρονομίες, τις πρωτοποριακές ιδέες, τις αδημοσίευτες και μερικές φορές ανατρεπτικές επιλογές, οι δημοσιογράφοι Gerolamo Fazzini και Stefano Femminis πραγματοποίησαν ένα πρωτότυπο και τεκμηριωμένο πορτρέτο του πρώτου Ιησουΐτη και πρώτου Νοτιαμερικανού Ποντίφικα.
Όχι επανάσταση, αλλά πιστότητα στην αρχαιότερη παράδοση
Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο «Francesco, il Papa dell eprimevolte» (Φραγκίσκος, ο Πάπας των πρώτων φορών), που δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις San Paolo, τον πρόλογο του οποίου έγραψε ο πατέρας Federico Lombardi, το οποίο παρουσιάστηκε απόψε στο Palazzo Pio. Ο επίλογος με τη μορφή συνέντευξης, είναι του καρδιναλίου Luis Antinio Tagle, αρχιεπισκόπου της Μανίλα και προέδρου της Caritas Internationalis. Ο καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες υπογραμμίζει ότι η θητεία του Φραγκίσκου ως Ποντίφικας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «επαναστατική». Ο Πάπας Bergoglio, σύμφωνα με τον Tagle, «υποστηρίζει μια αρχαιότερη θεμελιώδη παράδοση. Η «αλλαγή» που προτείνει μας προσκαλεί να είμαστε πιστοί σε μια ευρύτερη παράδοση την οποία μπορεί να έχουμε ξεχάσει εξαιτίας μια επιλεκτικής μνήμης που μας έχει σκληρύνει».
Η επιθυμία να επιστρέψουμε στις ρίζες
Το υγιές ταρακούνημα του αργεντινού Ποντίφικα, γράφουν οι συγγραφείς, εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και συνεπώς, καλεί σε μια σαφή και θαρραλέα μαρτυρία του Χριστού για τον άνθρωπο του σήμερα, έως τα γεωγραφικά και υπαρξιακά πέρατα. Ο Φραγκίσκος, εξηγεί επίσης ο Tagle, προωθεί την αλλαγή, αλλά παραμένει ταπεινός, υπομονετικός και έτοιμος να ακούσει ειδικά εκείνους που αντιστέκονται στην αλλαγή ή που έχουν κάποια διαφορετική ιδέα. Επειδή «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει αγκαλιάσει πλήρως τη νοοτροπία του Χριστού. ΌλοιπρέπειναμεταστραφούμεστονΧριστό».
Η επιθυμία να θέσει στο επίκεντρο τη ριζοσπαστική φύση του Ευαγγελίου
Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων, από τον Luigi Accattoli μέχρι τον Enzo Bianchi, από τον Andrea Riccardi μέχρι τον Antonio Spadaro, το βιβλίο επισημαίνει το κόκκινο νήμα του πεπρωμένου: την ένθερμη επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να τεθεί στο επίκεντρο ο ριζοσπαστισμός του Ευαγγελίου: στην Εκκλησία, στην κοινωνία, στις σχέσεις. Ο Ποντίφικας που δεν παύει ποτέ να υπενθυμίζει στην Εκκλησία ότι είναι επείγον να βιώνει και να διακηρύττει τη «χαρά του Ευαγγελίου», ονομάστηκε «ο Πάπας των εκπλήξεων», αλλά για τον καρδινάλιο Tagle «ο Φραγκίσκος μας εκπλήσσει επειδή ο Θεός τον εκπλήσσει». Αν ο Κύριος «του δείξει κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ή να ενσωματωθεί σε ένα προετοιμασμένο σχέδιο, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν διστάζει να εγκαταλείψει το δικό του σχέδιο. Αυτό είναι ικανότητα προσοχής, σκέψης στη δράση, ευελιξίας, ελευθερίας αντίδρασης».
Μια ημέρα για την υποστήριξη της αξιοπρέπειας των φτωχών
Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, ωρίμασε η απόφαση να ανοίξει την πρώτη Άγια Θύρα του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας στην Κεντρική Αφρική, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ένας εμφύλιος πόλεμος. Το δώρο της ειρήνης του Θεού θα χαθεί, μας λέει ο Πάπας και μας θυμίζει ο καρδινάλιος Tagle, «αν δεν εγκαταλείψουμε τα κοσμικά οράματα και τις απάνθρωπες και καταστρεπτικές ενέργειες, για τις οποίες τα αγαθά και οι ανθρώπινοι πόροι του κόσμου χρησιμοποιούνται για να καταστρέφουν αντί για να οικοδομούν». Η απόφαση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Φτωχούς, εξηγεί ακόμη ο πρόεδρος της Caritas Internationalis, αποτελεί ένα «παράδειγμα παγκόσμιας επίγνωσης» σχετικά με τις νέες μορφές απάνθρωπης συμπεριφοράς. «Σκοπεύει να υπερασπιστεί και να ανυψώσει την αξιοπρέπεια των φτωχών. Με αυτό το πνεύμα, δεν θεωρούμε τους φτωχούς ως πρόβλημα. Δεν είναι μόνο δικαιούχοι, αλλά και δωρητές και δάσκαλοι».
Ένας Πάπας μη Ευρωπαίος, ένας χριστιανισμός για όλους τους πολιτισμούς
Η εγκύκλιος Laudatosi έδωσε, για τον Tagle, στις πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει κατά το παρελθόν, σε διάφορες επισκοπικές διοικήσεις, με μια οικουμενική και διαθρησκευτική περικοπή, «μια ακόμη περισσότερο σημαντική ώθηση και επιβεβαίωση. Στις Φιλιππίνες είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια μια εμβάθυνση και μια επέκταση της οικολογικής πνευματικότητας, της ευαισθητοποίησης και της δράσης στις Εκκλησίες μας. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή για να διαδώσουμε αυτό το όραμα και αυτή την πνευματικότητα όχι μόνο ανάμεσα στους καθολικούς, αλλά και ανάμεσα στους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες».
Όπως φαίνεται από την Ασία, καταλήγει ο καρδινάλιος Tagle, «όπου ο χριστιανισμός για αιώνες έχει θεωρηθεί ως ευρωπαϊκή θρησκεία, η εκλογή ενός μη ευρωπαίου Πάπα είναι η σαφής επιβεβαίωση ότι ο χριστιανισμός μπορεί να ριζώσει σε διάφορους πολιτισμούς και ότι ο Ιησούς είναι για όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς».
Μετάφραση: ρφ