Λειτουργοϋπηρέτες στο αυτοκίνητο του Πάπα
Στην κατήχηση κατά τη γενική ακρόαση, ο Πάπας αναφέρεται στην Ευχαριστία, το Μυστήριο που μας μετατρέπει σε Ιησού
Μετά την κατήχηση για την προσευχή Πάτερ Ημών της περασμένης εβδομάδας, σήμερα, ο Πάπας εισέρχεται στην καρδιά της Θείας Λειτουργίας: Στη μυστηριακή Κοινωνία. Το θαύμα της Κοινωνίας είναι ακριβώς ότι «γινόμαστε αυτό που λαβαίνουμε».
Ποτέ να μη κόψετε τις ρίζες με τον Ιησού
Στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και δεχόταν τη ζεστασιά του ήλιου μετά τη βροχή εκείνων των ημερών, ο Πάπας απευθύνθηκε παίρνοντας έναυσμα από την σημερινή πρώτη ημέρα της άνοιξης και έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στα δέντρα που ανθίζουν και τη χριστιανική ζωή. Όπως τα φυτά, έτσι και αυτή για να ανθίσει πρέπει να έχει ρίζες και η ρίζα είναι ο Ιησούς. Ποτέ – προειδοποιεί – να μην κόβετε τις ρίζες μαζί Του. Αλλά τα φυτά, για να ανθίσουν, πρέπει και να ποτίζονται:
Αν δεν ποτίζεις τη ζωή σου με την προσευχή και τα μυστήρια, θα έχετε χριστιανικά λουλούδια; Όχι! Όχι. Επειδή η προσευχή και τα μυστήρια ποτίζουν τις ρίζες και η ζωή μας ανθίζει. Σας εύχομαι αυτή η άνοιξη να αποτελέσει για σας μια ανθοφόρα άνοιξη, όπως θα είναι και το Πάσχα: ανθισμένο. Ανθισμένο από καλά έργα, από αρετή, με το να κάνουμε το καλό στους άλλους
Και είναι ακριβώς η Ευχαριστία – παρατηρεί – που «μας κάνει δυνατούς για να δώσουμε καρπούς, καρπούς καλών έργων για να ζούμε ως χριστιανοί».
Είναι ο Κύριος που μας μεταμορφώνει
Ο Φραγκίσκος εισέρχεται στο ζωτικό σημείο της κατήχησης υπενθυμίζοντας ότι «αν επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε πομπή για να Κοινωνήσουμε, στην πραγματικότητα είναι ο Χριστός που έρχεται να μας συναντήσει για να αφομοιωθούμε μαζί του». Από αυτή την άποψη, πράγματι, ο Άγιος Αυγουστίνος διηγούταν στις Εξομολογήσεις ότι ακούμε να μας λέει ο Χριστός: «θα μεταμορφωθείς από εμένα», «δεν θα είσαι εσύ που θα με μεταμορφώσεις σε εσένα». Και η Κοινωνία δεν βγάζει μόνο τον άνθρωπο από τον εγωισμό αλλά τον ενώνει με όλους εκείνους που γίνονται ένα μαζί Του.
Η σιωπηλή προσευχή μετά την Κοινωνία
Στη συνέχεια, επισημαίνει μερικά βασικά στοιχεία για τη λήψη της Κοινωνίας:
Μετά την Κοινωνία, για να φυλάξετε μέσα στην καρδιά σας το δώρο που λάβατε βοηθά η σιωπή, η σιωπηλή προσευχή: το να επιμηκύνουμε λίγο αυτή τη στιγμή της σιωπής, μιλώντας με τον Ιησού μέσα στην καρδιά μας μάς βοηθά πολύ, όπως και να ψάλουμε έναν ψαλμό ή έναν ύμνο, μας βοηθά να παραμείνουμε με τον Κύριο.
Επομένως, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία επιθυμεί έντονα και οι πιστοί να λαβαίνουν το Σώμα του Κυρίου με τη μορφή αγιασμένης όστιας κατά την Θεία Λειτουργία» και ότι, το σημάδι του ευχαριστιακού συμποσίου εκφράζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια αν η Κοινωνία «πραγματοποιείται και με τα δύο είδη», γνωρίζοντας ότι η καθολική διδασκαλία διδάσκει ότι «και με το ένα μόνο είδος λαμβάνουμε ολόκληρο τον Χριστό».
Ο Πάπας υπενθυμίζει επίσης ότι στην πράξη, «ο πιστός πλησιάζει κανονικά στην Ευχαριστία» σε πομπή και κοινωνάει όρθιος ή γονατιστός, «λαμβάνοντας το Μυστήριο στο στόμα ή, όπου αυτό επιτρέπεται, στο χέρι, όπως εκείνος το επιθυμεί».
Μετάφραση: ρφ