Ένας Πάπας πολύ γεωπολιτικός»

Ένας Πάπας πολύ γεωπολιτικός»

«Ένας Πάπας πολύ γεωπολιτικός» και «αντιπρογραμματικός». Με  αυτά τα επίθετα ο Lucio Caracciolo, Διευθυντής της Limes, προσδιορίζει τον Ποντίφικα στη διάρκεια  μίας παρουσίασης  του νέου αριθμού του ιταλικού  περιοδικού γεωπολιτικής. Μεταξύ των παρόντων στη διάλεξη ήταν και ο π. Antonio Spadaro,  Διευθυντής του περιοδικού, περιοδικό που κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά το έτος  1850 από μία ομάδα Ιησουιτών. “ Το Limes διέθεσε  ένα ολόκληρο αριθμό  στον Πάπα  και στα 5 χρόνια αρχιερατείας του στον Αποστολικό θρόνο της Ρώμης.“Είναι πολύ ενδιαφέρον  – υπογράμμισε ο π. Spadaro – που ο πολιτιστικός κόσμος αντικατοπτρίζεται στην προσωπικότητα  του  Πάπα Φραγκίσκου, προσφέροντας επίσης διαφορετικές γνώμες”.

Ένας νέος αριθμός

Ο τελευταίος αριθμός του περιοδικού, έχει τίτλο  ο Φραγκίσκος και η κατάσταση της Εκκλησίας, είναι αφιερωμένος  στην γεωπολιτική  της Αγίας Έδρας  και επικεντρώνεται  στις γεωπολιτικές προοπτικές  και στις σημερινές  καταστάσεις της Εκκλησίας του Πάπα Φραγκίσκου.Ένας αριθμός που δεν είναι μία εκτίμηση  πάνω στο Ποντιφικάτο  του Φραγκίσκου  αλλά μία ανάλυση  στην γεωπολιτική σημασία. “Θελήσαμε να ερευνήσουμε όχι τόσο  την προσωπικότητα του Φραγκίσκου, που ελευθέρωσε  το λόγο γύρω από την Εκκλησία από τα ταμπού, αλλά την ιστορική της κατάσταση” εξήγησε  ο Caracciolo στη διάρκεια της του διάλεξης.

Τα ταξίδια του Πάπα

"Η γεωπολιτική προβολή της Εκκλησίας  είναι ξεκάθαρη: Ο Πάπας θέλει να αγγίξει τις ανοικτές πληγές που υπάρχουν στον κόσμο,  και το κάνει μέσω των ταξιδιών του. Ο Πάπας – υπογράμμισε ο π. Spadaro – θέλει να είναι παρών στους δύσκολους τόπους, όπου οι πληγές  είναι πιο μεγάλες, όπως στο Μεξικό και στην Αφρική”.

Οι θεματολογίες

Πολλά λοιπόν τα θέματα που εξετάζονται. Μεταξύ αυτών υπενθυμίζεται  η πρώτη πράξη της διακυβέρνησης του Πάπα, ή μάλλον  η μεταφορά του στον Οίκο Αγία Μάρθα, οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Φραγκίσκο στην διακυβέρνηση της Βατικανής Κούριας, περνώντας στην ανάλυση της προσωπικότητάς του, που θεωρείται η πιο λαοφιλής στον κόσμο.

Η δημοτικότητα του Ποντίφικα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποδείχτηκε ότι είναι  η πιο λαοφιλής προσωπικότητα του κόσμου. Το 54% των ερωτηθέντων – διαβάζουμε στο περιοδικό- αποδεικνύεται ότι είναι  « πολύ ευνοϊκοί» στο πρόσωπό του. “ Ο Πάπας – ολοκλήρωσε ο π. Spadaro – αντιπροσωπεύει ένα πρόσωπο υψηλού ηθικού αναστήματος που καταφέρνει να μιλά στην καρδιά του λαού. Για το λόγο αυτό  η παρουσία του είναι ενδιαφέρουσα".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου