Η φιλία, ένα μέσο ειρήνης

Η φιλία, ένα μέσο ειρήνης

Χθες  ήταν  η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, ένα θέμα θεμελιώδους σημασίας για την ειρήνη στον κόσμο και το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επικαλεστεί πολλές φορές

Για να διαδώσουμε τον πολιτισμό της ειρήνης στους λαούς, στις 30 Ιουλίου πριν από 7 χρόνια, ο Ο.Η.Ε. θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας. Η επέτειος ανακοινώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με την ιδέα ότι η φιλία μεταξύ των ατόμων μπορεί να εμπνεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων. Αυτή η παγκόσμια ημέρα, επομένως, χρησιμεύει στην αναγνώριση και στην διάδοση της συνάφειας της φιλίας ως ευγενές και πολύτιμο συναίσθημα για τη ζωή όλων.

Φιλία μεταξύ των λαών

Eπί του παρόντος, πραγματικά, διάφορες συγκρούσεις αιματοκυλούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας. Μέσω της φιλίας όμως, είναι δυνατό να αναπτυχθούν ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών που μπορούν να συμβάλουν στις απαραίτητες αλλαγές για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Ένα δώρο από τον Κύριο

Επομένως, το δώρο της φιλίας αποτελεί ένα θεμελιώδες θέμα, το οποίο συχνά υπενθυμίζεται και από τον Πάπα Φραγκίσκο. «Έχουμε λάβει αυτό το δώρο ως πεπτωμένο, τη φιλία του Κυρίου, αυτή είναι η κλήση μας: να ζούμε ως φίλοι του Κυρίου […]. Όλοι εμείς οι χριστιανοί έχουμε λάβει αυτό το δώρο: το ότι είμαστε αποδεκτοί στην καρδιά του Ιησού, στην φιλία του Ιησού. […] Το πεπρωμένο μας είναι να είμαστε φίλοι σου. Αποτελεί ένα δώρο που ο Κύριος πάντα διατηρεί και είναι πιστός σε αυτό το δώρο» υπενθύμισε ο Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στην Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, στις 14 Μαΐου 2018.

Η φιλία με τον Ιησού

Ένας δεσμός που όπως υπενθύμισε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα παιδιά που έλαβαν το χρίσμα, κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής επίσκεψής του στο Μιλάνο, στις 25 Μαρτίου 2017, μπορεί να αναπτυχθεί χάρη σε «τρία πράγματα […]: μιλώντας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, παίζοντας με τους φίλους και πηγαίνοντας στην ενορία και στη λειτουργία. Επειδή με αυτά τα τρία πράγματα θα προσευχηθείς περισσότερο. Και η προσευχή αποτελεί αυτό το νήμα που ενώνει τα τρία αυτά πράγματα».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου