Ένας διαφορετικός τρόπος να πάμε διακοπές

Ένας διαφορετικός τρόπος να πάμε διακοπές

Περίπου 123 χιλιάδες είναι οι κλίνες σε ολόκληρη την Ιταλία που διαθέτουν τα θρησκευτικά καταλύματα για να περάσουμε διαφορετικές διακοπές, όχι μόνο για ξεκούραση αλλά και με μια διαφορετική προσοχή για το σώμα και το πνεύμα

Τα  θρησκευτικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ιταλία προσφέρουν για το καλοκαίρι στους τουρίστες, περίπου 123 χιλιάδες κλίνες σε 1.600 εγκαταστάσεις. Ένας διαφορετικός τρόπος μη τυποποιημένος για να περάσετε τις διακοπές σας, κυρίως για όσους αναζητούν ένα κλίμα ηρεμίας δίνοντας την αρμόζουσα προσοχή τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Στις εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται άμεσα οι μοναχοί (ή που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους) συμπεριλαμβάνονται και καταλύματα διακοπών, κατοικίες, κατασκηνώσεις, ερημητήρια, ενοριακά καταλύματα, ξενώνες και καταφύγια.

Κλειστά μοναστήρια, ένας μύθος που καταρρίπτεται

Με το άνοιγμα αυτών των εγκαταστάσεων καταρρίπτεται η πεποίθηση των απομονωμένων μονών και μοναστηριών, όπως εξηγεί στο Vatican New sο Fabio Rocchi, πρόεδρος της Associazione Ospitalità Religiosa Italiana (Ori) (Ιταλικής Ένωσης Θρησκευτικής Φιλοξενίας). «Αυτές οι δομές – δηλώνει – είναι ολοένα και πιο ανοιχτές προς τα έξω, τόσο για πνευματικές ασκήσεις, τελετές και λειτουργίες, όσο και για την υποδοχή προσκυνητών και τουριστών». Συγκεκριμένα είναι δομές ανοιχτές στον «τουρίστα που αναζητά μια διαφορετική εμπειρία από τη συνήθη και εμπορική».

Περισσότερη προσοχή στους ανθρώπους

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με τον παραδοσιακό τουρισμό είναι αυτή της «μεγαλύτερης προσοχής που δίνεται στη φροντίδα του σώματος και του πνεύματος». Συνήθως, εξηγεί ο Fabio Rocchi, στις διακοπές «πάμε να ξεκουραστούμε και αυτό φτάνει», σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, «βιώνουμε μια εμπειρία αληθινή και επομένως δεν πηγαίνουμε να κάνουμε απλές διακοπές σε ένα μέρος, αλλά πηγαίνουμε για να ζήσουμε».

Διαδεδομένες σε ολόκληρη την Ιταλία

Αυτές οι δομές είναι ευρέως διαδεδομένες και στις είκοσι ιταλικές περιφέρειες, για κάθε είδος διακοπών: θάλασσα, βουνό, λίμνη, φύση και πόλη της τέχνης. Επιπλέον, όπως διηγείται ο πρόεδρος του Ori, υπάρχουν είδη όλων των τύπων: «από το Mοναστήρι, μέχρι τα θρησκευτικά ιδρύματα». Ορισμένες δομές τις διαχειρίζονται άμεσα οι ενορίες ή τα θρησκευτικά ιδρύματα, ενώ η διαχείριση άλλων έχει χορηγηθεί σε τρίτους και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσφερθούν θέσεις και ευκαιρίες εργασίας. Μια άλλη ιδιαιτερότητα δίνεται «από την αποκλειστικότητα και από την ομορφιά ορισμένων χώρων, που βρίσκονται σε ιστορικά ή σημαντικά μέρη από καλλιτεχνική ή αρχιτεκτονική άποψη». Επίσης προσφέρουν στον τουρίστα χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εμπορικά πρότυπα.

Μια υποστήριξη για τις αποστολές και την φιλανθρωπία

Ο σκοπός των εσόδων – όπως διευκρινίζει ο Fabio Rocchi – είναι σαφής, δηλαδή «στηρίζουν τις φιλανθρωπικές και ιεραποστολικές δραστηριότητες που οι ενορίες και τα μοναχικά τάγματα εκτελούν τόσο στην Ιταλία όσο και στον Τρίτο Κόσμο». Ένας συνδυασμός επομένως, μεταξύ υποδοχής και δέσμευσης, που κάνει τις διακοπές πράξη γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης επίσης.

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου