Ένα κάλεσμα για την εξάλειψη της αδιαφορίας.
Το Σάββατο 13 Ιουνίου εορτή του Αγίου Αντωνίου της Παδούης προστάτη των καταπιεσμένων φτωχών, στην αίθουσα τύπου της Αγίας Έδρας, έγινε η παρουσίαση του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου για την 4η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών με θέμα «Δώσε το χέρι σου στο φτωχό».
Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Νέο Ευαγγελισμό, Αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella ο οποίος υπογράμμισε πώς το μήνυμα ταιριάζει απόλυτα με τη δραματική στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος έζησε λόγω του Covid-19, και ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ανακούφιση των αθώων θυμάτων καθιστώντας απαραίτητα την καθημερινή τροφοδοσία της ποιμαντικής δράσης, αλλά και αυτά που προβλέπει η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών τα τελευταία χρόνια.
Το κάλεσμα του Πάπα «Δώσε το χέρι σου στο φτωχό» απεικονίζει τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους φαρμακοποιούς, τους ιερείς και τους εθελοντές που καθ’ όλη την περίοδο του κορονοϊού τα χέρια τους λειτούργησαν σαν μια πρόσκληση σε κάθε Χριστιανό για να αναλάβει την ευθύνη της δική του συνεισφοράς, μέσα από χειρονομίες της καθημερινής ζωής για την ανακούφιση εκείνων που ζουν σε αντίξοες συνθήκες και στερούνται την αξιοπρέπεια των παιδιών του Θεού. Μια εικόνα αντίθετη από εκείνη των άλλων χεριών, των άπληστων, που ενεργούν μόνο για να συσσωρεύουν χρήματα και δύναμη, χωρίς καμία κοινωνική ευθύνη, καταλήγοντας στην ανάπτυξη ακραίων μορφών φτώχειας.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σε ζωντανή ροή μέσω Skype, που επέμειναν στο θέμα της κρίσης που προκλήθηκε από τον κορoνοϊό, ο σεβασμιότατος Fisichella είπε πώς το μήνυμα του Πάπα επηρεάζει ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την κρίση που συνέβαλλε στην αύξηση των “νέων φτωχών” σε όλο τον κόσμο. Αρκεί κάποιος να βγει στους δρόμους, παρατηρώντας τα κατεβασμένα ρολά και τα κλειστά καταστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δέσμευση της Εκκλησίας, μέσω των θεσμών της, ενοριών, οργανώσεων, επιτροπών κλπ. , ήταν και συνεχίζει να είναι σταθερή τους τελευταίους μήνες.
Eίναι μια προσοχή που ποτέ δεν σταματά, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια άμεσης συμπαράστασης προς τους κατοίκους της ιταλικής πρωτεύουσας που έμειναν άνεργοι ή μειώθηκαν τα εισοδήματά τους λόγω κορονοϊού με το θεσμό του Fondo Gesù Divino Lavoratοre. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να έχουμε μια αίσθηση συνυπευθυνότητας, μοιράσματος και δικαιοσύνης. Μια ηθική αρχή που αποβλέπει στο κοινό καλό, που πρέπει να υιοθετήσει και η επιστήμη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι η αναζήτηση του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρέπει να αντικρούεται με τα προσωπικά συμφέροντα, ούτε θα πρέπει να υπάρχουν προνομιακές γεωγραφικές περιοχές επειδή είναι πλουσιότερες. Η δέσμευση πρέπει να είναι η προστασία της εικόνας του Θεού στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος και τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Η μαζική παρουσία των φτωχών, κατέληξε ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου, απαιτεί από τους Χριστιανούς να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και να γνωρίζουν ότι όταν ένας φτωχός παρουσιάζεται μπροστά τους, έχει ανάγκη από κάτι. Το μήνυμα του Πάπα είναι μια πρόσκληση για την εξάλειψη της αδιαφορίας προς τους φτωχούς, για να ανακτηθούν η γενναιόδωρη αλληλεγγύη και η αγάπη που δίνουν νόημα στη ζωή.
Πηγή: L’ Osservatore Romano
Μετάφραση: Στα.Στου