Δημόσιο εμβόλιο. Μια παγκόσμια συμφωνία;
Η Αγία Έδρα θα μπορούσε να την καθοδηγήσει
Ζητείται από την Αγία Έδρα να προωθήσει μια παγκόσμια συμφωνία που θα εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλιο κορωνοϊού για όλες τις χώρες
Στην πραγματικότητα, στην αναζήτηση ενός εμβολίου κορωνοϊού, ενώ κυβερνήσεις και ιδιώτες επιχειρηματίες πιέζουν αυτόνομα για την παραγωγή εμβολίων, αγαθών δημοσίου ενδιαφέροντος, ρίχνοντας νερό στο μύλο τους, δηλαδή αναζητώντας τα δικά τους συμφέροντα, υπάρχουν και εκείνοι που σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.
“Η Αγία Έδρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια συμφωνία εμβολίων”
“Πιστεύω ότι η Αγία Έδρα είναι σε ιδανική θέση να ζητήσει στα άλλα κράτη να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία που εγγυάται την πρόσβαση όλων των χωρών του κόσμου στο εμβόλιο Covid-19”, λέει ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου στο Ca «Foscari Fabrizio Marrella, όπως αναφέρεται στο δημοσιογραφικό πρακτορείο των ιταλών επισκόπων Sir.
“Αυτό αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, μια δίκαιη αμοιβή σε όσους έχουν ανακαλύψει το εμβόλιο”, εξηγεί ο δάσκαλος στην πρότασή του, είναι ένα σημείο εκκίνησης για μια νέα και σίγουρα πιο δίκαιη πορεία, στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αυτό το θέμα αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες, όταν αυτή η ιατρική παραγωγή αρχίσει.
Όρια αγοράς στη διανομή της δημόσιας φροντίδας
Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες, δυστυχώς, φαίνεται να κατευθύνονται πολύ συχνά για την απόκτηση μεριδίων αγοράς ακόμη και σ’ αυτόν τον τομέα ενδιαφέροντος, τόσο θεμελιώδους σημασίας για τη δημόσια υγεία. Οι εμπορικές συμβάσεις δημιουργούνται σταδιακά στις συμφωνίες μεταξύ των κρατών και των κατασκευαστικών εταιρειών.
Αν και είναι ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει τις ζωές ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων και να θέσει τέρμα στο άγχος που σχετίζεται με τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωναϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πολλές συζητήσεις και απαιτήσεις στο μέτωπο του εμβολίου
Πρώτα με την προσπάθεια των ΗΠΑ να αγοράσουν το γερμανικό εμβόλιο. Στη συνέχεια, η επιβεβαίωση ότι η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, μία από τις πρώτες που παρήγαγαν το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο, θα δώσει πάντα προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην έρευνα σε αυτόν τον τομέα
Μια δήλωση που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να πάρει μια αντίθετη και ενοχλητική θέση, ο οποίος επανέλαβε ότι “το εμβόλιο είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να είναι εκτός λογικής αγοράς”. Ελπίζοντας για “μια συντονισμένη πολυμερή αντίδραση για τη διάθεση του εμβολίου σε όλους ταυτόχρονα”.
Τα κράτη κάνουν κράτηση για την επιχείρηση εμβολίων
Εκτός από τη Γαλλία, η Βρετανία έχει ήδη κάνει κράτηση των πρώτων 30 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μαζί με την ιταλική εταιρεία AstraZeneca. Για το λόγο αυτό, ο στόχος της πολιτικής που προορίζεται ως υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να είναι να αποφευχθεί η κατάληξη του εμβολίου στα χέρια μόνο μιας μικρής ομάδας ενδιαφερόμενων μερών που έχουν παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη.
Η ευρύτερη δυνατή διανομή του εμβολίου πρέπει να συνοδεύεται από εύλογη και όχι υπερβολική αμοιβή για τους παραγωγούς. Ειδικά για να επιτρέψουμε στους φτωχότερους πληθυσμούς να αμυνθούν εναντίον του ιού.
Η ευχή που συχνά κάνει ο Πάπας
Ο Πάπας Φραγκίσκος πολλές φορές ευχήθηκε και κάλεσε να “ενώσουν τις δυνάμεις τους οι επιστήμονες με ένα διαφανή και ανιδιοτελή τρόπο”. Αλλά, όπως λέει ο καθηγητής Marrella, “υπάρχει τρόπος, και είναι καλό να ξεκινήσουν αμέσως οι προσπάθειες”.
Επειδή “αργότερα μπορεί να μην υπάρχει χρόνος και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να μη αφήσει περιθώρια για λύσεις”. Ο καθηγητής, μέλος της Ομάδας Καθολικών δασκάλων της ενετικής πανεπιστημιακής φροντίδας, εξήγησε ότι «η προστασία των φαρμάκων, ακόμη και των πιο σημαντικών, αποτελεί αντικείμενο του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».
+Ν