Ένα γρηγοριανό συνέδριο για τον οικουμενικό διάλογο

Ένα γρηγοριανό συνέδριο για τον οικουμενικό διάλογο

 «Η Αγία Έδρα προς τη Ρωσία και την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, από τον Ιωάννη Παύλο Β΄ στον Φραγκίσκο». Είναι το θέμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Γρηγοριανό Ποντιφικό Πανεπιστήμιο στη Ρώμη, το Νοέμβριο του 2017, με πρωτοβουλία του Πολωνο-Ρωσικού Κέντρου Διαλόγου και Συμφωνίας και του Κέντρου Σκέψης του Ιωάννη Παύλου Β΄.

Με τη συνάντηση στην Αβάνα (Κούβα) τον Φεβρουάριο του 2016, μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλου, μια νέα φάση οικουμενικού διαλόγου άνοιξε με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, της οποίας οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν σε χώρες όπου η συγκατοίκηση υπήρξε ιστορικά πάντα δύσκολη, υπενθύμισε το RadioVaticanaστα ιταλικά: στην Πολωνία, όπου συχνά η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε συσχετιστεί με τη Ρωσία, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας πορείας.

«Το 2012, όταν ο Κύριλλος ήρθε στην Πολωνία, είχε πει δημόσια ότι έχουν γίνει πολύ σπουδαία βήματα όσο αφορά στη μετάβαση από την αντιπαράθεση στον διάλογο και στην αμοιβαία κατανόηση και στην οικοδόμηση παραδειγματικών σχέσεων», εξήγησε ο σεβασμιότατος Jozek Kowalcyk, επίτιμος αρχιεπίσκοπος του Gniezno και αποστολικός Νούντσιος στη χώρα εδώ και 21 χρόνια. Πρώτος επίσημος διπλωματικός εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο σεβασμιότατος kowalcyk επιλέχθηκε προσωπικά από τον Πάπα Wojtyla για να αναλάβει το βάρος και συμμετείχε ενεργά στις εννέα επισκέψεις του Πολωνού Πάπα στη χώρα του.

«Τον θεολογικό διάλογο, ας τον αφήσουμε στους θεολόγους, όπως είπε και ο Πάπας Φραγκίσκος», εξήγησε ο πρώην Νούντσιος: κάνουμε κυρίως ανθρώπινες χειρονομίες, σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των ατόμων, καθώς και την αξιοπρέπεια των άλλων Εκκλησιών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα συνεργασίας».

Κάθε μακρύς δρόμος ξεκινά με το πρώτο βήμα

Ο σεβασμιότατος Tadeusz Kondrusiewicz, αρχιεπίσκοπος του Minsk και αποστολικός διαχειριστής, στη συνέχεια επίσκοπος Μόσχας από το 1991 έως το 2007, υπογράμμισε τη σημασία της Δεύτερης Βατικανής Συνόδου για την έναρξη του διαλόγου με τους Ορθοδόξους: «Κάθε μακρύς δρόμος αρχίζει με το πρώτο βήμα και αυτά τα βήματα, έγιναν κυρίως με τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ και αυτό το άνοιγμά του, την υπομονή του, την προσευχή του, την αγάπη του για όλες τις Εκκλησίες, υπήρξε ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ με την πολύτιμη σκέψη του, την πολύ πολύτιμη σκέψη του, ο οποίος εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τις διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες… Στη συνέχεια ήρθε η εποχή του Πάπα Φραγκίσκου, με την κουλτούρα του, με το χαμόγελό του, με την αγάπη του για όλο τον κόσμο και στη συνέχεια η συνάντηση στην Αβάνα. Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισαν να συναντηθούν».

«Από αυτό το βήμα προς τα εμπρός εξαρτάται το μέλλον του χριστιανισμού, το μέλλον του κόσμου και ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Κύριλλος το έκαναν», είπε: «Πάνω σε ποια βάση επιθυμούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας; Μόνο πάνω στον πλούτο; Μόνο στην ευχαρίστηση; Αυτό δεν αρκεί, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο θεμέλιος λίθος πρέπει να είναι η πίστη μας, αυτός ο βράχος. Όλοι εμείς οι χριστιανοί, αποτελούμε τα μέλη αυτού του βασιλείου και παρά τις διαιρέσεις, πρέπει να αναζητήσουμε μέσα μας αυτή τη δύναμη για να προχωρήσουμε».

 

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Γ)

2η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Πβ Ψλ 27(26), 8-9                       Για Σένα είπε η καρδιά μου: «Αναζήτησα το πρόσωπό Σου!». Το