ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

Η Λειτουργική περίοδος της Παρουσίας έχει τέσσερεις Κυριακές και τέσσερεις εβδομάδες.

Τις δύο πρώτες Κυριακές του ερχομού, τα αναγνώσματα μας καλούσαν σε επαγρύπνηση  και στην ακρόαση της φωνής  που μέσα στην έρημο μας καλούσε  να ετοιμάσουμε  το δρόμο του Κυρίου για να περάσει. Να ετοιμάσουμε δηλαδή την καρδιά μας για να φθάσει εκεί και να κατοικήσει.

Αυτή η τρίτη Κυριακή του ερχομού  στρέφει την προσοχή μας  στο θέμα της χριστιανικής χαράς. Πως μπορεί να αποκτήσουμε αυτή τη χαρά που γιατρεύει χωρίς να καταστρέφει, φέρνει την ειρήνη χωρίς να χρησιμοποιεί τον πόλεμο  που αποκαθιστά τη δικαιοσύνη  στο όνομα της αληθείας;

Την απάντηση τη δίνει ο Απόστολος Παύλος  όταν λέει: "αποφεύγετε να ανταποδίδετε κακό αντί κακού, ζητάτε πάντα  το καλό μεταξύ σας  και μεταξύ όλων. Να είστε πάντα χαρούμενοι, να προσεύχεστε συνεχώς , σε κάθε πράγμα να ευχαριστείτε το Θεό. Μην σβήνετε το Πνεύμα, μην παραμελείτε τις Γραφές, εξετάζετε τα πάντα, διατηρείτε αυτό που είναι καλό, αποφεύγετε από κάθε είδος κακού» (1Θεσς. 5,15-19).

Η αναγγελία για νέους ουρανούς και νέα γη, είναι μια επανάσταση της αγάπης που αποκρύπτεται μυστηριωδώς στη μαρτυρία που δίνει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής για τον Ιησού.

Ο Ιωάννης σε όλη του τη ζωή και με όλη του τη ζωή ετοίμαζε τους ανθρώπους να δεχτούν τον Ιησού. Το Μεσσία. Χάριν εις αυτόν  τόσοι και τόσοι γνώρισαν τον Κύριο και ετοιμάστηκαν καλύτερα  να δεχτούν τον Λόγο του.

Ο Ιησούς αναγγέλλεται ως η προσωποποιημένη παρουσία  του Θεού, και παρομοιάζεται με το φως  που έρχεται για να φωτίσει τον άνθρωπο που βρίσκεται στο σκοτάδι. Είναι το ορατό πρόσωπο του αόρατου Θεού  που με τον τρόπο αυτό γίνεται ο πλησίον  όλων εκείνων που είναι κουρασμένοι στο σώμα  και στην ψυχή.

Όποιος δέχεται  την μαρτυρία του Ιωάννη, λαβαίνει αυτό το φως και γίνεται  με τη σειρά του  μάρτυρας  του φωτός και της μεγάλης χαράς.

 Ο χριστιανός είναι ένας μάρτυρας  και ένας κήρυκας της χαράς. Αλλά για ποια χαρά μιλούμε; Μιλάμε για τη  χριστιανική χαρά που έρχεται από το Θεό. Η αποστολή μας συνίσταται στο να συνειδητοποιούμε συνεχώς αυτή τη νέα Παρουσία  του Χριστού και να βοηθούμε τους άλλους να την ανακαλύψουν. Κάθε πιστός  λαβαίνει τη χάρη του Θεού  για να μεταδώσει στους άλλους αυτή την καλή αγγελία ότι: ο Θεός στο πρόσωπο του Χριστού σβήνει τις πληγές της καρδιάς, ο Θεός στο πρόσωπο του Χριστού  ελευθερώνει στους σκλάβους και τους φυλακισμένους,  ο Θεός στο πρόσωπο του Χριστού προσφέρει σε όλους την ευσπλαχνία του. Αυτή είναι η αιτία της χαράς μας.

Η Εκκλησία και οι χριστιανοί νιώθουν αυτή τη χαρά όταν  οι ίδιοι δέχονται το Χριστό και όταν οδηγούν στο Χριστό  τους ανθρώπους: «κανένας δεν είναι τόσο ευτυχής όσο ένα χριστιανός", έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Πασκάλ.

Όπως ο Ιωάννης και η κάθε μια και ο κάθε ένας από μας πρέπει να γίνει μια φωνή, ένας πρόδρομος εκείνου που έρχεται.  Ο Ιησούς που έρχεται  θέλει να πλησιάσει κάθε άνθρωπο. Εμείς πρέπει να ετοιμάσουμε ευκαιρίες και όμορφες συνθήκες ώστε ο Ιησούς να συναντηθεί μαζί μας  και με τους άλλους συνανθρώπους μας.

 Ας αφήσουμε λοιπόν τον εαυτό  μας να τον καθοδηγεί  Εκείνος, ας μείνουμε κοντά του, ας βγούμε από τον εαυτό μας και ας αφήσουμε να μας πλημμυρίσει με το φως του  για να μπει μέσα στην καρδιά μας. Τότε όλα θα αποκτήσουν την αξία τους και εμείς θα είμαστε ευτυχείς γιατί ο Θεός θα είναι ανάμεσά μας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου